contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 24 de gener de 2013 |
Cal unir totes les Marees en un tsunami contra les retallades

Declaració d’Esquerra Anticapitalista

En castellà abaix

La situació econòmica i política a l’Estat espanyol es continua deteriorant a passos de gegant. En aquest context, seguint les indicacions de la Troika formada per Brussel·les, el BCE i l’FMI, el PP ha llançat un atac brutal contra els serveis públics de sanitat i d’ensenyament. Tant un com l’altre, de tenir èxit, poden significar un retrocés a l’època franquista i una pèrdua gegantina de drets, així com una gairebé completa indefensió sanitària i educativa per a la major part de la població de l’Estat.

Els atacs repetits del PP als drets socials i polítics de la gent treballadora estan provocant una erosió de la base social d’aquest partit, que dia a dia perd suports, trobant-se ja lluny dels que tenia quan va triomfar en les eleccions generals del 2011. El nou i sonat escàndol de corrupció entorn de l’antic tresorer Lluís Bárcenas, que repartia sobres de diner negre entre els càrrecs directius del PP i amb un compte a Suïssa de 22 milions d’euros, pot ser un cop molt dur per a l’organització. El PSOE, incapaç de trobar una estratègia alternativa a la qual ha desenvolupat durant tots aquests anys, continua estancat a escala estatal i patint noves derrotes històriques en els comicis autonòmics. Esquerra Unida, encara que creix electoralment, continua presa de la seua cultura institucionalista, com demostra la seua participació amb el PSOE al govern d’Andalusia. L’emergència de l’Alternativa Galega de Esquerdas i, sobretot, de la CUP a les eleccions catalanes, signifiquen avenços, encara que l’absència d’una alternativa política anticapitalista amb audiència de masses segueix pesant com una llosa en l’escenari polític de l’Estat espanyol.

Després de la Vaga General del 14N, s’ha produït una nova paràlisi en la iniciativa dels sindicats majoritaris, CCOO i UGT. Ara, l’epicentre de les lluites ha passat a la Comunitat de Madrid, on la Marea Blanca continua batallant contra la privatització de la sanitat, després de l’aprovació el 27 de desembre passat, per part del PP, dels instruments legals que la permeten. El desenllaç d’aquesta lluita tindrà una importància cabdal per al futur de la sanitat pública encara que igualment per al desenvolupament de la lluita general contra la crisi. Però també estan en marxa convocatòries com la d’estudiants per al 5, 6 i 7 de febrer, la jornada "contra el genocidi financer" de la PAH el 16 de febrer o el "tsunami" de la Marea Ciutadana contra les retallades del 23F.

Per a fer front a la crisi i imposar una eixida favorable a la classe treballadora i la ciutadania és imprescindible coordinar tots els moviments en lluita i dotar-los d’una agenda conjunta de mobilització a mitjà i a llarg termini per tal d’aconseguir objectius clars i precisos de sortida a la mateix. En aquest sentit, la iniciativa de "Marea Ciutadana", sorgida recentment, pot ser un germen d’espai de coordinació i de creació d’agenda comú per als moviments. Cal unir totes les Marees en un tsunami contra les retallades que els sepulte definitivament sota les seues ones.

Mentre avancem cap al precipici, el PP ataca amb fúria la sanitat i l’educació públiques

La situació de la desocupació avança cap al precipici. Es preveu que la propera Enquesta de Població Activa de finals de gener doni ja una xifra del 26% de població en situació d’atur i la mateixa CEOE vaticina un 26,6% per al 2013; segueix produint-se una destrucció massiva de teixit industrial, els salaris es redueixen encara més, la precarietat augmenta, els preus-incloent els de productes i serveis bàsics-pugen, els tancaments d’empreses i ERO són ​​el pa de cada dia; l’any 2012 ha significat un nou rècord -segons les dades oficials publicades el desembre passat pel Consell General del Poder Judicial- en el nombre de desnonaments executats. Els efectes de l’aplicació de la Reforma Laboral del PP han estat brutals i han accelerat els processos descrits de manera notòria.

En aquest context de veritable apocalipsi econòmic, el PP -guiat per la Comissió Europea, el BCE i l’FMI i seguint també a ulls clucs els dictats de la FAES d’Aznar- ha llançat nous i terribles atacs contra la sanitat i l’educació públiques. El 27 de desembre passat, el PP de Madrid va aprovar -tot i les massives protestes de personal sanitari i usuàries i dins de la Llei d’Acompanyament dels Pressupostos del 2013- les eines legals per cedir la gestió sanitària a les empreses privades. En el cas que el PP aconseguís tirar endavant el formal i legalment aprovat, això suposaria que aproximadament un terç de la població madrilenya fora atesa per hospitals privats i que la sanitat pública quedés estructurada per propiciar els guanys de les empreses del ram, com Capio, Sanitas, etc., generant la indefensió sanitària d’una part important de la ciutadania madrilenya. Resulta obvi que Madrid és un laboratori i experiència pilot que assenyalarà el camí a seguir en la major part d’administracions autonòmiques.

La LOMCE del ministre Wert suposa un retrocés de l’ensenyament públic no universitari a l’època franquista: segregació de l’alumnat des primerenques edats, control rígid dels continguts acadèmics mitjançant imposició de proves externes d’avaluació, concepció arcaica dels currículums i metodologies d’ensenyament, pèrdua de competències dels consells escolars a mans de directors controlats per l’administració, constitució de centres on es produiran segregacions massives per tipologia de l’alumnat, admissió del professorat d’acord amb els criteris de direcció i de l’administració, reducció de drets laborals i de seguretat en el lloc de treball dels docents ... Tot això s’afegirà als efectes ja produïts per les disminucions de plantilles de professorat, augments de ràtios escolars, fre en el manteniment de les infraestructures i dotació de noves, que s’han anat imposant a través de successives modificacions legislatives tant centrals com autonòmiques. D’aquesta manera l’ensenyament públic pot quedar reduït a una mínima expressió i adaptat a les necessitats d’un mercat que requereix de mà d’obra barata i poc qualificada.

L’atac al sistema educatiu està afectant també, de manera molt greu, els ensenyaments universitaris. L’aplicació del Pla Bolonya ha suposat ja un encariment enorme de les matrícules, la desaparició de beques i ajudes per a l’alumnat i el pagament obligatori dels ensenyaments posteriors a les de Grau. Les plantilles de professorat i la dotació per a infraestructures s’han vist molt minvades i els ensenyaments, en el seu conjunt, s’orienten a satisfer exclusivament les necessitats dels mercats.

Però encara que la sanitat i l’educació són en aquests moments els fronts principals en què es desenvolupen els atacs del PP, aquests abasten també el conjunt dels serveis públics o de gran importància social: transports, subministraments d’aigua i energia elèctrica, recollida de escombraries, assistència social ia la dependència, cost dels processos legals i un llarg etcètera. Els mitjans de comunicació públics també estan en almoneda, amb la subsegüent pèrdua de llocs de treball i d’acomiadaments massius.

El règim sorgit de la Transició s’està venint avall no només pel que fa al model econòmic que ha imperat durant la seva vigència, sinó també en el terreny polític: les institucions, començant per la mateixa monarquia, mostren dia a dia la corrupció de molts de seus integrants i la seva supeditació més rastrera als poders econòmics i financers, la Constitució nega els drets de les nacions integrants de l’Estat i quan és modificada els canvis tenen com a objectiu satisfer el pagament del deute als bancs.

En aquest context, la policia actua brutalment contra els diferents moviments socials de protesta, avançant dia a dia en la instauració d’un estat repressiu, una de les últimes demostracions ha estat la irrupció policial en una reunió de la PAH d’Elda, al País Valencià. Es combina la repressió policial amb la indefensió jurídica mitjançant la imposició de taxes inassumibles per a la ciutadania en els processos judicials.

El moviment sobiranista sorgit a Catalunya després del passat 11 de setembre constitueix un fenomen de importància cabdal per a impulsar la desintegració de l’actual règim. Els intents de CiU per a capitalitzar aquest moviment i donar-li un biaix nacionalista de dretes, per tal de facilitar la seua política de retallades, van patir una ensopegada de gran magnitud en les eleccions catalanes passades. Tot i que el futur del sobiranisme català està encara per definir, tot apunta que, en aquesta ocasió, Catalunya s’encamina de manera decidida cap a l’autodeterminació ja que aquest procés tindrà repercussions importants en el conjunt de l’Estat i en particular a Euskadi.

Els partits institucionals, impotents davant la crisi

Les polítiques antisocials i de retallada de llibertats del PP estan passant factura a aquest partit. Al costat d’aquest factor fonamental de descrèdit social, apareix ara també el de la corrupció que, si bé no ha deixat d’aguaitar el PP des del cas Gürtel, s’intensifica en ser revelats els sobresous en diners negre repartits per l’antic tresorer del partit, Luís Bárcenas. El gravíssim cas de Bárcenas s’afegeix no només a la història anterior de corrupció del PP, sinó a altres casos molt recents com el del fitxatge de l’exconseller de sanitat de Madrid, Juan José Güemes, per l’empresa Unilabs, a una de les filials es adjudicar laboratoris durant el seu mandat, la compra d’un luxós àtic per 770.000 euros de l’actual president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, o la campanya de desgreuge i alliberament d’Ángel Carromero, després de la seva empresonament a Cuba per l’homicidi involuntari dels anticastristes Oswaldo Payá i Harold Cepero. La coincidència en el temps del descrèdit social causat per les seves polítiques amb els escàndols de corrupció podria arribar a afectar de manera important a l’estabilitat interna del PP. En aquests moments, les enquestes ja assenyalen una caiguda de 16,5 punts del PP des del seu moment àlgid quan va vèncer en les eleccions de novembre del 2011.

Malgrat l’erosió evident de la base social del PP, el PSOE no aconsegueix recuperar-se. Les mateixes enquestes que abans indicàvem mostren com els socialistes es mantenen en el mateix nivell d’escàs suport social que va significar la seva desfeta històric en les últimes eleccions generals. El fet té una explicació senzilla: a més de que el record de l’última època del govern Zapatero està relativament fresc en la memòria col·lectiva, la substitució d’aquest per Rubalcaba no ha significat cap canvi substancial en els enunciats polítics generals del PSOE. El Partit Socialista segueix sense tenir cap alternativa a les polítiques neoliberals i de retallades que s’estan desenvolupant i que aquest mateix partit va iniciar el 2010 i el seu únic horitzó sembla ser el del president francès François Hollande, les porugues propostes alternatives inicials es van difuminant segons transcorre el seu mandat.

Esquerra Unida ha experimentat un ascens de les seves expectatives electorals proper als 8 punts i una part de la seva militància s’ha compromès en els diferents moviments socials de lluita contra la crisi. No obstant això, aquest partit segueix llastat per una cultura pactista i d’integració institucional, que l’ha portat a formar part juntament amb el PSOE del govern andalús o signar un pacte de legislatura a Astúries amb els socialistes. Malgrat les tensions que aquests acords ha generat dins d’IU, la veritat és que finalment no s’ha produït cap rectificació sobre això. La reelecció de Cayo Lara a la X Assemblea Federal s’ha produït mitjançant la integració en la nova direcció de les diferents corrents de l’organització, incloent a destacats dirigents del seu "ala esquerra". Aquest fet sembla descartar qualsevol possible trencament de l’organització per l’esquerra o, fins i tot, la consolidació d’algun corrent important d’esquerres en el seu si. Així doncs, encara que IU ha millorat la seua situació dins de l’espectre polític institucional i una part important de la seua militància participa en les diverses lluites socials, la seva direcció segueix presa d’una orientació a curt termini que l’encamina a ser el soci menor en governs autonòmics diversos i, si surten els comptes, fins i tot a escala estatal. També l’organització populista de dretes UPyD s’ha vist beneficiada per la pèrdua de suports del PP i per l’agreujament de la crisi. El creixement dels suports socials d’aquest partit és un fenomen complex, perquè si bé suposa un rebuig de les polítiques que s’estan desenvolupant, capitalitza el descontentament orientant cap a posicions que no suposen una alternativa a la crisi i a aquelles furibundament espanyolistes.

Catalunya, Euskadi i Galiza després de les seves eleccions autonòmiques

Comentari a part mereix la situació existent a Catalunya, Euskadi i Galiza després de les eleccions autonòmiques que han anat tenint lloc en aquestes nacions. Les eleccions catalanes han significat, malgrat la seua victòria, un daltabaix per a CiU. Aquest partit va intentar capitalitzar la marea sobiranista per així poder seguir desenvolupant la seva política de retallades, la duresa és igual o major que la corresponent del PP. No obstant això, va fracassar de manera estrepitosa en el seu objectiu: en síntesi, els convergents han retrocedit en gairebé vuit punts, el PSC va ser també castigat perdent gairebé quatre; va pujar molt ERC -6,7%-, una mica ICV -2,7% -i va aparèixer en escena l’alternativa d’esquerres CUP amb un 3,47%, i finalment la dreta dura i espanyolista, representada per PP i Ciutadans, va pujar també, al voltant de 5 punts, encara que la majoria d’aquests -4,17%-fossen per a Ciutadans. Tot això significa un corriment cap a l’esquerra de l’espectre institucional català, si bé acompanyat d’una polarització de menor envergadura en sentit contrari (vots PP i Ciutadans).

En Galiza el PP va patir només un petit retrocés, que no va arribar a l’1%, en les últimes eleccions, mentre que el PSG s’enfonsava perdent més de deu punts i el BNG retrocedia també sis. No obstant això, ha aparegut en escena l’Alternativa Galega de Esquerdas (coalició d’ANOVA amb EU) que ha aconseguit un 13,90% dels vots. En conjunt el vot de dretes ha estat inalterat i el d’esquerres i nacionalista s’ha diversificat però una part notòria d’ell decantant cap a l’opció més radical de AGE.

Al País Basc, el PSE va patir un altre daltabaix, perdent més d’onze punts i mig, el PNB triomfava però retrocedint gairebé quatre punts en relació als anteriors comicis autonòmics, el PP poc més de dues, mentre que una Esquerra Unida dividida en dues augmentava en conjunt lleugerament el seu percentatge anterior del 3,5% però es quedava sense representació. La segona força va ser EH Bildu, amb un 25% dels vots, tot i que queda per sota de les seves pròpies previsions.

Els moviments socials en lluita contra la crisi

Des que la crisi va començar s’han produït ja dos Vagues Generals d’un dia, va aparèixer el 15M i després el 25S, s’han desenvolupat protestes sectorials importants en educació i en sanitat a través de les marees verd i blanca i en la mineria asturiana i han tingut lloc múltiples conflictes de caràcter més local.

Després de l’última Vaga General del 14N, molt reeixida pel que fa a participació en les manifestacions i al seguiment ciutadà, els grans sindicats, CCOO i UGT, han tornat a quedar paralitzats i sense plantejar un pla coherent de mobilitzacions i d’objectius contra la crisi. El X congrés de CCOO sembla que se saldarà sense suposar canvis substancials en l’estratègia d’aquesta organització, que segueix a remolc dels esdeveniments, sense plantejar-se un horitzó de ruptura amb la política de concertació desenvolupada durant decennis i donant per bons part de els raonaments de la patronal i del govern pel que fa a la necessitat d’efectuar retallades i de saldar el deute existent. Aquestes concepcions fan que qualsevol pretensió d’atenuar la crisi o de sortir d’aquesta es convertisca per a aquest sindicat en la quadratura del cercle, perquè realment no hi ha alternativa possible sense una ruptura radical amb les polítiques d’ajustaments i encaminades al pagament del deute.

La manca de perspectiva de les direccions dels sindicats majoritaris, així com les limitacions, tant estratègiques com d’incidència, d’altres forces sindicals, fa que quan les primeres queden paralitzades deixi de produir qualsevol resposta de conjunt a la crisi. Però com la gravetat dels atacs és molta i la pressió per fer-hi front existeix, es produeixen moviments de resposta sectorials de bastant rellevància, encara que insuficients.

Ara mateix l’epicentre de les lluites se situa en la lluita contra la privatització de la sanitat a la Comunitat de Madrid i el seu desenllaç pot ser determinant tant per al futur de la sanitat pública com per a la lluita general contra la crisi. Com va manifestar en una declaració la Coordinadora d’Hospitals i Centres Sanitaris de Madrid: "Els canvis votats encara els han d’aplicar. I en això consisteix la segona part d’aquesta batalla: en si aconseguirem o no evitar que s’apliquin, i fins i tot en el grau de la seva aplicació." Les espases, efectivament, segueixen en peu, com s’ha demostrat en les dues convocatòries del 7 i del 13 de gener, de la marea blanca madrilenya.

Però també, en resposta a l’intent d’aprovació de la LOMCE de Wert, ens podem trobar aviat amb noves accions sectorials d’importància. De moment algunes de les convocatòries, com les manifestacions del 9 de febrer al País Valencià, tenen un àmbit territorial limitat, però es poden estendre. El sindicat d’Estudiants, però, ha llançat una convocatòria estatal per als dies 5, 6 i 7 de febrer. Pel dia 16 de febrer, la PAH convoca també una jornada de lluita estatal amb manifestacions "Contra el genocidi financer".

La Marea Ciutadana

Un dels problemes fonamentals a què ens enfrontem en aquests moments segueix sent el de la dispersió i sectorialització de les lluites i dels moviments de protesta. En aquest sentit la iniciativa de Marea Ciutadana contra les retallades, que realitza una primera convocatòria el proper 23 de febrer, podria ser un bon punt de partida per a fer front a aquesta dificultat. A la Marea Ciutadana participen persones dels diferents moviments socials en lluita: Marea Blanca (sanitat), Marea Verda (educació), la Marea Vermella (atur), PAH (hipoteques), Moviment 15M, Coordinadora 25S. També estan presents organitzacions o agrupaments polítics com Equo, Front Cívic i Esquerra Anticapitalista. El repte que té davant seu la Marea Ciutadana, a més d’aconseguir que la seua primera convocatòria del 23F siga un èxit, és poder convertir-se en un àmbit de coordinació efectiva dels diferents moviments en lluita, per a això cal una integració organitzativa d’aquests i no només la presència a títol individual de persones lluitadores. També caldria que les forces sindicals donaren el seu suport a la iniciativa. Si això es fes efectiu, podria sorgir una coordinadora estatal capaç de planificar un desenvolupament unificat de les lluites i de donar-li coherència.

Esquerra Anticapitalista és de l’opinió, ja manifestada en múltiples ocasions, que per a donar a la crisi una sortida favorable a la classe treballadora i a la ciutadania en general, cal traçar un pla d’acció coordinat, tant a escala estatal com europea, per a realitzar una lluita a mitjà i a llarg termini, i imposar objectius necessaris i claus com l’impagament del deute il·legítim, l’expropiació de la banca i la creació d’una banca pública sota control social, la protecció i millora dels serveis públics, la fí de les retallades i la derogació de tota la legislació antisocial aprovada en els últims temps. Farem tot el que estiga a les nostres mans perquè això es produïsca.


Hay que unir todas las Mareas en un tsunami contra los recortes

La situación económica y política en el Estado español continúa deteriorándose a pasos agigantados. En este contexto, siguiendo las indicaciones de la Troika formada por Bruselas, el BCE y el FMI, el PP ha lanzado un ataque brutal contra los servicios públicos de sanidad y de enseñanza. Tanto uno como otro, de tener éxito, pueden significar un retroceso a la época franquista y una pérdida gigantesca de derechos, así como una casi completa indefensión sanitaria y educativa para la mayor parte de la población del Estado.

Los ataques repetidos del PP a los derechos sociales y políticos de la gente trabajadora están provocando una erosión de la base social de este partido, que día a día pierde apoyos, hallándose ya lejos de los que tenía cuando triunfó en las elecciones generales del 2011. El nuevo y sonado escándalo de corrupción en torno al antiguo tesorero Luís Bárcenas, que repartía sobres de dinero negro entre los cargos directivos del PP y con una cuenta en Suiza de 22 millones de euros, puede ser un golpe muy duro para la organización. El PSOE, incapaz de encontrar una estrategia alternativa a la que ha venido desarrollando durante todos estos años, permanece estancado a escala estatal y sufriendo nuevas derrotas históricas en los comicios autonómicos. Izquierda Unida, aunque crece electoralmente, continúa presa de su cultura institucionalista, como demuestra su participación con el PSOE en el gobierno de Andalucía. La emergencia de la Alternativa Galega de Esquerdas y, sobre todo, de la CUP en las elecciones catalanas, significan avances, aunque la ausencia de una alternativa política anticapitalista con audiencia de masas sigue pesando como una losa en el escenario político del Estado español.

Tras la Huelga General del 14N, se ha producido una nueva parálisis en la iniciativa de los sindicatos mayoritarios CCOO y UGT. Ahora el epicentro de las luchas ha pasado a la Comunidad de Madrid, donde la Marea Blanca continúa batallando contra la privatización de la sanidad, tras la aprobación el 27 de diciembre pasado, por parte del PP, de los instrumentos legales que la permiten. El desenlace de esta lucha será de capital importancia para el futuro de la sanidad pública aunque igualmente para el desarrollo de la lucha general contra la crisis. Pero también están en marcha convocatorias como la de estudiantes para el 5, 6 y 7 de febrero, la jornada “contra el genocidio financiero” de la PAH el 16 de febrero o el “tsunami” de la Marea Ciudadana contra los recortes del 23F.

Para hacer frente a la crisis e imponer una salida favorable a la clase trabajadora y a la ciudadanía resulta imprescindible coordinar todos los movimientos en lucha y dotarlos de una agenda conjunta de movilización a medio y a largo plazo con el fin de conseguir objetivos claros y precisos de salida a ésta. En este sentido, la iniciativa de “Marea Ciudadana”, surgida recientemente, puede ser un germen de espacio de coordinación y de creación de agenda común para los movimientos. Hay que unir todas las Mareas en un tsunami contra los recortes que los sepulte definitivamente bajo sus olas.

Mientras avanzamos hacia el precipicio, el PP ataca con saña la sanidad y la educación públicas

La situación del desempleo avanza hacia el precipicio. Se prevé que la próxima Encuesta de Población Activa de finales de enero dé ya una cifra del 26% de población en situación de paro y la misma CEOE vaticina un 26,6% para el 2013; sigue produciéndose una destrucción masiva de tejido industrial, los salarios se reducen aun más, la precariedad aumenta, los precios- incluyendo los de productos y servicios básicos -suben, los cierres de empresas y EREs son el pan de cada día; el año 2012 ha significado un nuevo récord-según los datos oficiales publicados en diciembre pasado por el Consejo General del Poder Judicial -en el número de desahucios ejecutados. Los efectos de la aplicación de la Reforma Laboral del PP han sido brutales y han acelerado los procesos descritos de manera notoria.

En este contexto de verdadero apocalipsis económico, el PP- guiado por la Comisión Europea, el BCE y el FMI y siguiendo también a pies juntillas los dictados de la FAES de Aznar -ha lanzado nuevos y terribles ataques contra la sanidad y la educación públicas. El 27 de diciembre pasado, el PP de Madrid aprobó- pese a las masivas protestas de personal sanitario y usuarias y dentro de la Ley de Acompañamiento de los Presupuestos del 2013 -las herramientas legales para ceder la gestión sanitaria a las empresas privadas. En el caso de que el PP consiguiera llevar adelante lo formal y legalmente aprobado, ello supondría que aproximadamente un tercio de la población madrileña fuera atendida por hospitales privados y que la sanidad pública quedara estructurada para propiciar las ganancias de las empresas del ramo, como Capio, Sanitas, etc., generando la indefensión sanitaria de una parte importante de la ciudadanía madrileña. Resulta obvio que Madrid es un laboratorio y experiencia piloto que señalará el camino a seguir en la mayor parte de administraciones autonómicas.

La LOMCE del ministro Wert supone un retroceso de la enseñanza pública no universitaria a la época franquista: segregación del alumnado desde tempranas edades, control rígido de los contenidos académicos mediante imposición de pruebas externas de evaluación, concepción arcaica de los currículos y metodologías de enseñanza, pérdida de competencias de los consejos escolares a manos de directores controlados por la administración, constitución de centros en los que se producirán segregaciones masivas por tipología del alumnado, admisión del profesorado conforme a los criterios de dirección y de la administración, reducción de derechos laborales y de seguridad en el puesto de trabajo de los docentes... Todo lo anterior se añadirá a los efectos ya producidos por las disminuciones de plantillas de profesorado, aumentos de ratios escolares, freno en el mantenimiento de las infraestructuras y dotación de nuevas, que se han ido imponiendo a través de sucesivas modificaciones legislativas tanto centrales como autonómicas. De esta forma la enseñanza pública puede quedar reducida a una mínima expresión y adaptada a las necesidades de un mercado que requiere de mano de obra barata y poco cualificada.

El ataque al sistema educativo está afectando también, de manera muy grave, a las enseñanzas universitarias. La aplicación del Plan Bolonia ha supuesto ya un encarecimiento enorme de las matrículas, la desaparición de becas y ayudas para el alumnado y el pago obligatorio de las enseñanzas posteriores a las de Grado. Las plantillas de profesorado y la dotación para infraestructuras se han visto muy mermadas y las enseñanzas, en su conjunto, se orientan a satisfacer exclusivamente las necesidades de los mercados.

Pero aunque la sanidad y la educación son en estos momentos los frentes principales en los que se desarrollan los ataques del PP, estos abarcan también el conjunto de los servicios públicos o de gran importancia social: transportes, suministros de agua y energía eléctrica, recogida de basuras, asistencia social y a la dependencia, costo de los procesos legales y un largo etcétera. Los medios de comunicación públicos también están en almoneda, con la subsiguiente pérdida de puestos de trabajo y de despidos masivos.

El régimen surgido de la Transición se está viniendo abajo no sólo en lo relativo al modelo económico que ha imperado durante su vigencia, sino también en el terreno político: las instituciones, comenzando por la misma monarquía, muestran día a día la corrupción de muchos de sus integrantes y su supeditación más rastrera a los poderes económicos y financieros; la Constitución niega los derechos de las naciones integrantes del Estado y cuando es modificada los cambios tienen como objetivo satisfacer el pago de la deuda a los bancos.

En este contexto, la policía actúa brutalmente contra los distintos movimientos sociales de protesta, avanzándose día a día en la instauración de un estado represivo, una de cuyas últimas demostraciones ha sido la irrupción policial en una reunión de la PAH de Elda, en el País Valencià. Se combina la represión policial con la indefensión jurídica mediante la imposición de tasas inasumibles para la ciudadanía en los procesos judiciales.

El movimiento soberanista surgido en Catalunya tras el pasado 11 de setiembre constituye un fenómeno de capital importancia para impulsar la desintegración del actual régimen. Los intentos de CiU por capitalizar este movimiento y darle un sesgo nacionalista de derechas para así facilitar su política de recortes sufrieron un traspiés de gran magnitud en las elecciones catalanas pasadas. Aunque el futuro del soberanismo catalán está aún por definir, todo apunta a que, en esta ocasión, Catalunya se encamina de manera decidida hacia la autodeterminación y a que este proceso tendrá repercusiones importantes en el conjunto del Estado y en particular en Euskadi.

Los partidos institucionales, impotentes ante la crisis

Las políticas antisociales y de recorte de libertades del PP están pasando factura a éste partido. Junto a este factor fundamental de descrédito social, aparece ahora también el de la corrupción que, si bien no ha dejado de acechar al PP desde el caso Gürtel, se recrudece al ser desvelados los sobresueldos en dinero negro repartidos por el antiguo tesorero del partido, Luís Bárcenas. El gravísimo caso de Bárcenas se añade no sólo a la historia anterior de corrupción del PP, sino a otros casos muy recientes como el del fichaje del exconsejero de sanidad de Madrid, Juan José Güemes, por la empresa Unilabs, a una de cuyas filiales se adjudicaron laboratorios durante su mandato; la compra de un lujoso ático por 770.000 euros del actual presidente de la Comunidad de Madrid, Ignacio González; o la campaña de desagravio y liberación de Ángel Carromero, tras su encarcelamiento en Cuba por el homicidio involuntario de los anticastristas Oswaldo Payá y Harold Cepero. La coincidencia en el tiempo del descrédito social causado por sus políticas con los escándalos de corrupción podría llegar a afectar de manera importante a la estabilidad interna del PP. En estos momentos, las encuestas ya señalan una caída de 16,5 puntos del PP desde su momento álgido cuando venció en las elecciones de noviembre del 2011.

A pesar de la erosión evidente de la base social del PP, el PSOE no consigue recuperarse. Las mismas encuestas que antes indicábamos muestran como los socialistas se mantienen en el mismo nivel de escaso apoyo social que significó su descalabro histórico en las últimas elecciones generales. El hecho tiene una explicación sencilla: además de que el recuerdo de la última época del gobierno Zapatero permanece relativamente fresco en la memoria colectiva, la sustitución de éste por Rubalcaba no ha significado ningún cambio sustancial en los enunciados políticos generales del PSOE. El Partido Socialista sigue sin tener alternativa alguna a las políticas neoliberales y de recortes que se están desarrollando y que este mismo partido inició en el 2010 y su único horizonte parece ser el del presidente francés François Hollande, cuyas timoratas propuestas alternativas iniciales se van difuminando según transcurre su mandato.

Izquierda Unida ha experimentado un ascenso de sus expectativas electorales cercano a los 8 puntos y una parte de su militancia se ha comprometido en los diferentes movimientos sociales de lucha contra la crisis. Sin embargo, este partido sigue lastrado por una cultura pactista y de integración institucional, que lo ha llevado a formar parte junto con el PSOE del gobierno andaluz o a firmar un pacto de legislatura en Asturies con los socialistas. A pesar de las tensiones que estos acuerdos ha generado dentro de IU, lo cierto es que finalmente no se ha producido ninguna rectificación al respecto. La reelección de Cayo Lara en la X Asamblea Federal se ha producido mediante la integración en la nueva dirección de las diferentes corrientes de la organización, incluyendo a destacados dirigentes de su “ala izquierda”. Este hecho parece descartar cualquier posible rompimiento de la organización por la izquierda o incluso la consolidación de alguna corriente importante de izquierdas en su seno. Así pues, aunque IU ha mejorado su situación dentro del espectro político institucional y una parte importante de su militancia participa en las diversas luchas sociales, su dirección sigue presa de una orientación cortoplacista que la encamina a ser el socio menor en gobiernos autonómicos diversos y, si salen las cuentas, incluso a escala estatal. También la organización populista de derechas UPyD se ha visto beneficiada por la pérdida de apoyos del PP y por el agravamiento de la crisis. El crecimiento de los apoyos sociales de este partido es un fenómeno complejo, porque si bien supone un rechazo de las políticas que se están desarrollando, capitaliza el descontento orientándolo hacia posiciones que no suponen una alternativa a la crisis y furibundamente españolistas.

Catalunya, Euskadi y Galiza tras sus elecciones autonómicas

Comentario aparte merece la situación existente en Catalunya, Euskadi y Galiza tras las elecciones autonómicas que han ido teniendo lugar en estas naciones. Las elecciones catalanas han significado, a pesar de su victoria, un descalabro para CiU. Este partido intentó capitalizar la marea soberanista para así poder seguir desarrollando su política de recortes, cuya dureza es igual o mayor que la correspondiente del PP. Sin embargo, fracasó de manera estrepitosa en su objetivo: en síntesis, los convergentes han retrocedido en casi ocho puntos; el PSC fue también castigado perdiendo casi cuatro; ascendió mucho- 6,7% -ERC, un poco ICV- 2,7% -y apareció en escena la alternativa de izquierdas CUP con un 3,47%; y finalmente la derecha dura y españolista, representada por PP y Ciutadans, subió también alrededor de 5 puntos aunque la mayoría de éstos- 4,17% -fueran para Ciutadans. Todo lo anterior significa un corrimiento hacia la izquierda del espectro institucional catalán, si bien acompañado de una polarización de menor envergadura en sentido contrario (votos PP y Ciutadans).

En Galiza el PP sufrió sólo un pequeño retroceso, que no llegó al 1%, en las últimas elecciones, mientras que el PSG se hundía perdiendo más de diez puntos y el BNG retrocedía también seis. Sin embargo, ha aparecido en escena la Alternativa Galega de Esquerdas (coalición de ANOVA con EU) que ha conseguido un 13,90% de los votos. En conjunto el voto de derechas ha permanecido inalterado y el de izquierdas y nacionalista se ha diversificado pero una parte notoria de él decantándose hacia la opción más radical de AGE.

En el País Vasco, el PSE sufrió otro descalabro, perdiendo más de once puntos y medio, el PNV triunfaba pero retrocediendo casi cuatro puntos en relación a los anteriores comicios autonómicos, el PP poco más de dos, mientras que una Izquierda Unida dividida en dos aumentaba en conjunto ligeramente su porcentaje anterior del 3,5% pero se quedaba sin representación. La segunda fuerza fue EH Bildu, con un 25% de los votos, aunque quedara por debajo de sus propias previsiones.

Los movimientos sociales en lucha contra la crisis

Desde que la crisis se inició se han producido ya dos Huelgas Generales de un día, apareció el 15M y después el 25S, se han desarrollado protestas sectoriales importantes en educación y en sanidad a través de las mareas verde y blanca y en la minería asturiana y han tenido lugar múltiples conflictos de carácter más local.

Tras la última Huelga General del 14N, muy exitosa en cuanto a participación en las manifestaciones y a seguimiento ciudadano, los grandes sindicatos, CCOO y UGT, han vuelto a quedar paralizados y sin plantear un plan coherente de movilizaciones y de objetivos contra la crisis. El X congreso de CCOO parece que se va a saldar sin suponer cambios sustanciales en la estrategia de esta organización, que sigue a remolque de los acontecimientos, sin plantearse un horizonte de ruptura con la política de concertación desarrollada durante decenios y dando por buenos parte de los razonamientos de la patronal y del gobierno en cuanto a la necesidad de efectuar recortes y de saldar la deuda existente. Tales concepciones hacen que cualquier pretensión de atenuar la crisis o de salir de ésta se convierta para éste sindicato en la cuadratura del círculo, porque realmente no existe alternativa posible sin una ruptura radical con las políticas de ajustes y encaminadas al pago de la deuda.

La falta de perspectiva de las direcciones de los sindicatos mayoritarios, así como las limitaciones, tanto estratégicas como de incidencia, de otras fuerzas sindicales, hace que cuando las primeras quedan paralizadas deje de producirse cualquier respuesta de conjunto a la crisis. Pero como la gravedad de los ataques es mucha y la presión para hacerles frente existe, se producen movimientos de respuesta sectoriales de bastante relevancia, aunque insuficientes.

Ahora mismo el epicentro de las luchas se sitúa en la lucha contra la privatización de la sanidad en la Comunidad de Madrid y su desenlace puede ser determinante tanto para el futuro de la sanidad pública como para la lucha general contra la crisis. Como manifestó en una declaración la Coordinadora de Hospitales y Centros Sanitarios de Madrid: “Los cambios votados todavía los tienen que aplicar. Y en eso consiste la segunda parte de esta batalla: en si lograremos o no evitar que se apliquen, e incluso en el grado de su aplicación.” Las espadas, efectivamente, siguen en pie, como se ha demostrado en las dos convocatorias del 7 y del 13 de enero, de la marea blanca madrileña.

Pero también en respuesta al intento de aprobación de la LOMCE de Wert podemos encontrarnos pronto con nuevas acciones sectoriales de importancia. De momento algunas de las convocatorias, como las manifestaciones del 9 de febrero en el País Valencià, tienen un ámbito territorial limitado, pero pueden extenderse. El sindicato de Estudiantes, sin embargo, ha lanzado una convocatoria estatal para los días 5, 6 y 7 de febrero. Para el día 16 de febrero la PAH convoca también una jornada de lucha estatal con manifestaciones “Contra el genocidio financiero”.

La Marea Ciudadana

Uno de los problemas fundamentales al que nos enfrentamos en estos momentos sigue siendo el de la dispersión y sectorialización de las luchas y de los movimientos de protesta. En este sentido la iniciativa de Marea Ciudadana contra los recortes, que realiza una primera convocatoria el próximo 23 de febrero, podría ser un buen punto de partida para hacer frente a tal dificultad. En la Marea Ciudadana participan personas de los diferentes movimientos sociales en lucha: Marea Blanca (sanidad), Marea Verde (educación), la Marea Roja (paro), PAH (hipotecas), Movimiento 15M, Coordinadora 25S. También están presentes organizaciones o agrupamientos políticos como Equo, Frente Cívico e Izquierda Anticapitalista. El reto que tiene ante sí la Marea Ciudadana, además de conseguir que su primera convocatoria del 23F sea un éxito, es poder convertirse en un ámbito de coordinación efectiva de los diferentes movimientos en lucha, para lo cual es preciso una integración organizativa de éstos y no sólo la presencia a título individual de personas luchadoras. También haría falta que las fuerzas sindicales dieran su apoyo a la iniciativa. Si lo anterior se hiciera efectivo, podría surgir una coordinadora estatal capaz de planificar un desarrollo unificado de las luchas y de darle coherencia.

Izquierda Anticapitalista es de la opinión, ya manifestada en múltiples ocasiones, de que para dar a la crisis una salida favorable a la clase trabajadora y a la ciudadanía en general, es preciso trazar un plan de acción coordinado, tanto a escala estatal como europea, para realizar una lucha a medio y a largo plazo e imponer objetivos necesarios y claves como el impago de la deuda ilegítima, la expropiación de la banca y la creación de una banca pública bajo control social, la protección y mejora de los servicios públicos, el fin de los recortes y la derogación de toda la legislación antisocial aprobada en los últimos tiempos. Haremos todo lo que esté en nuestras manos para que esto se produzca.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com