contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 5 de desembre de 2012 |
Davant el Decret del Govern sobre els desnonaments

Declaració d’Esquerra Anticapitalista-Revolta Global

Fa poques setmanes es va difondre que dues persones s’havien tret la vida el mateix dia que havíem de ser desnonades i una tercera ho havia intentat. Aquests suïcidis han arribat en un moment en què el moviment social -encapçalat per les PAH- ha aconseguit que els desnonaments passessin de ser tragèdies privades invisibles a un esdeveniment públic que commociona la societat. En aquest ambient, els suïcidis han estat la metxa que ha fet explotar el rebuig social als desnonaments. Davant aquesta pressió social, el PP ha respost creant expectatives que finalment han defraudat.

El drama dels desnonaments i el de l’exclusió pel deute impagable després de la pèrdua de la casa no són producte d’una catàstrofe natural, són el resultat de la gestió del capitalisme realitzada en diferents moments pel PP i el PSOE. Aquests governs van mantenir la Llei Hipotecària de 1944, que blinda els creditors i desprotegeix els deutors. Van continuar la política del franquisme de primar la propietat sobre el lloguer i la van intensificar amb lleis de lloguer anti-llogaters i amb polítiques fiscals per afavorir la compra, dins d’un model de creixement basat en el totxo. Entre 2000 i 2007 van permetre que el crèdit creixés de manera absurda i es concentrés en el sector immobiliari, produint una enorme bombolla. Després han gestionat la crisi amb polítiques destinades a afavorir els interessos de la banca i els grans inversors, que han portat a l’atur a milions de persones gairebé sense prestacions socials, de manera que no tan sols no poden pagar una hipoteca, sinó fins i tot alimentar-se -fins al punt que una iniciativa pensada per al Quart Món, els Bancs d’Aliments, esdevingui una demanda social-. Entretant, els desnonaments han constituït una expropiació gegantina i un formidable negoci per a la banca, que s’ha fet a preu de saldo amb immobles als quals traurà beneficis, directament o via el "banc dolent", a més de les hipoteques cobrades, i els deutes imputats a les víctimes de contractes-estafes.

El Govern va aprovar el dia 15 de novembre un decret que no serveix de cap manera per acabar amb els desnonaments. D’una banda, estableix uns criteris de "vulnerabilitat" arbitraris i excloents: ser família monoparental amb dos fills, nombrosa o amb algun membre amb un 33% de discapacitat, que els titulars de la hipoteca es trobin a l’atur sense prestació o que un membre sigui víctima de violència de gènere. Però no n’hi ha prou amb complir un d’aquests criteris, cal complir quatre, dels quals tant el PP com el PSOE han intentat que només es conegui un: els ingressos han de ser inferiors al triple de l’IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples), 19.200 euros anuals. Però hi ha més requisits: la quota hipotecària ha de suposar més de la meitat dels ingressos familiars, el percentatge dels ingressos que suposaria la quota hipotecària ha d’haver augmentat un 50% en els quatre anys anteriors a la sol·licitud -quan precisament el 2008 la càrrega de la hipoteca era altíssima a causa de la pujada de l’euríbor- i, finalment, que el préstec hagi estat contret per adquirir l’habitatge. Els qui passin per tots aquests filtres es trobaran el novembre del 2014 al carrer i amb un deute que mentrestant ha anat creixent a causa dels interessos.

El decret no ofereix res a les persones afectades pels prop de 400.000 desnonaments que s’han produït fins ara. Tampoc no inclou la dació en pagament necessària perquè les persones afectades surtin de les llistes de morosos i puguin desfer-se de la cadena que les tindrà lligades als bancs de per vida. Diuen que hi haurà habitatges per a lloguer social, però no concreta.

En resum, el decret recull fidelment el que l’Associació Espanyola de la Banca havia anunciat tres dies abans (la banca dicta, el govern legisla). Per la seva banda, el PSOE es va esforçar a acontentar la banca alhora que confonia els seus possibles votants, fent grans escarafalls sobre els seus desacords amb el PP en detalls absolutament nimis que no qüestionaven per a res el plantejament del decret. No s’ha escoltat les afectades, ni s’han atès les propostes de les PAH i altres organismes, plasmades en una ILP a la qual més de 700.000 ciutadanes i ciutadans amb dret a vot han donat suport fins ara i que al gener es presentarà al Congrés.

Si el PP amb el decret buscava un respir a la pressió social, no ho ha aconseguit. No ha enganyat ningú. Tot el contrari, el moviment ha sortit enfortit i està més actiu que mai. El decret no serveix en la pràctica les afectades, però ha suposat un pas endavant per al nostre costat de la barricada i un pas enrere per al costat de l’1%. És una important victòria ideològica: suposa reconèixer legitimitat a algunes de les tesis del moviment: les necessitats socials estan per sobre de la sacrosanta Llei Hipotecària i del dret dels bancs a disposar de la seva propietat lliurement, i se’ls pot imposar legalment que es sotmetin a les mateixes (recordem que al març es va acabar imposant la voluntat de la banca que el Codi fora voluntari, no obligatori). És també una prova que lluitar si serveix per a alguna cosa, que els podem fer retrocedir. Una mostra que per aquest camí Sí es pot!

Revolta Global-Esquerra Anticapitalista dóna suport i fa seves les reivindicacions de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca: dació en pagament reatroactiva i moratòria de desnonaments immediata per a totes les persones afectades. Les famílies ja desnonades per la crisi han de disposar de lloguers socials suficients per cobrir les necessitats. I el problema de l’habitatge no afecta només a les famílies hipotecades, també afecta a les famílies en lloguer. Les persones que no puguin pagar el lloguer per no tenir ingressos suficients han de poder romandre a l’habitatge fins que es negociï un nou preu per raó de la seva falta d’ingressos o se’ls reallotgi en un pis de protecció pública. Cap persona pot anar al carrer sense per no poder pagar una hipoteca o un lloguer, oferir-li una alternativa d’allotjament digna. Seguirem donant suport a la lluita exemplar de les PAH per uns mínims innegociables.

Al govern del PP l’únic que li queda és la mentida -"hi ha en total entre 4.000 i 15.000 desnonaments de primer habitatge"- i el disbarat, que arriba al ridícul de la venda del permís de residència juntament amb l’habitatge. Així no poden seguir governant. Govern dimissió!

En els plans de la burgesia i del seu govern, les cases no són perquè visqui la gent, són un mitjà perquè els rics es facin més rics. Les del banc dolent estan destinades a què els inversors obtinguin grans beneficis. Les que té la gran banca a romandre buides fins que es puguin rendibilitzar. I en el súmmum de l’absurd, és possible que hi hagi demolicions perquè no baixi el preu. No podem deixar en mans de la banca privada el dret a un habitatge. El lobby que ens va portar fins aquí, el de banquers, grans constructors, rendistes i polítics corruptes no pot seguir exercint el poder oligopolístic sobre l’habitatge que ja hem vist a què ens ha portat. Tots els habitatges dels bancs rescatats han de passar immediatament a formar part d’un parc públic de lloguer social!

La proposta d’una part de la banca és aprofundir la via que ens ha portat fins aquí: construir més cases i donar més hipoteques. No podem continuar amb un model destructor de les vides i del medi ambient. Nacionalització de la banca sota control social que permeti que els recursos s’inverteixin segons criteris socials i ecològics i no segons la lògica del màxim benefici per als rics!

La lògica del capitalisme està quedant clara: els beneficis valen més que les vides. Només cal escoltar l’AEB amenaçar amb tancar l’aixeta del crèdit si per pal·liar el drama es dicten mesures que redueixin els seus beneficis Per un model de societat en que valguin més les vides que els beneficis! El capitalisme no serveix, hem d’acabar amb ell!


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com