contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 2 de novembre de 2012 |
14-N: Aquest és el camí que cal aprofundir

Declaració d’Esquerra Anticapitalista-Revolta Global

El 14-N, els i les treballadores de Portugal, Grècia, l’Estat espanyol i Catalunya aniran a la Vaga General i en nombrosos països del sud d’Europa milions de persones es mobilitzaran contra les retallades salarials, socials i laborals, el desmantellament dels serveis públics, el rescat bancari amb fons públics... Aquest dia tindrà lloc una acció internacional coordinada de rebuig massiu a les polítiques d’austeritat posades en marxa per la Unió Europea (UE). L’èxit d’aquesta jornada de mobilització és fonamental pel manteniment i la continuïtat de les lluites contra l’austeritat neoliberal a escala europea i per a impedir que finalment s’imposi la sortida a la crisi dissenyada per les elits capitalistes d’Europa.

La UE neoliberal és un potent instrument en mans del gran capital europeu per imposar polítiques econòmiques i socials favorables als seus interessos: baixades generalitzades de salaris, per guanyar competitivitat, pèrdua de drets laborals, per facilitar l’acomiadament i la precarietat, desmantellament dels serveis públics, per crear nous "nínxols" de negoci per al capital, conversió del deute dels bancs en deute públic a costa de la despesa social i pública, retorn de les dones al treball de cures i a la llar, retallades en els drets democràtics...

Els efectes d’aquestes polítiques sobre els països del sud d’Europa són devastadores i estan produint la destrucció del teixit industrial i comercial, un empobriment cada vegada més acusat de la classe treballadora i l’augment del malestar social. El jou del deute i la prioritat al pagament dels interessos del mateix per sobre de les necessitats socials bàsiques s’ha convertit ja en una llosa que pesarà sobre les condicions de vida de les generacions presents i futures.

Trencar el discurs i la política neoliberal de la UE requereix unificar els objectius i l’acció del conjunt de la classe treballadora i de la ciutadania del continent coordinant reivindicacions comunes i impulsant una mobilització sostinguda a escala europea. Cal exigir el rebuig del pacte fiscal i la recapitalització bancària amb fons públics; reclamar una auditoria ciutadana sobre el deute i negar-se al pagament del deute que sigui il·legítim, reforçar la solidaritat i els llaços entre els pobles que lluiten avui en primera línia contra l’austeritat a Grècia, Portugal, l’Estat espanyol i Catalunya.

A l’Estat espanyol i a Catalunya la convocatòria del 14N és especialment necessària, després dels titubejos que han mostrat les direccions de CCOO i UGT des de fa mesos, ja que tot apunta que en les properes setmanes tindrà lloc la petició de rescat total a la UE que només servirà per aprofundir encara més en les retallades. No hi ha dubte que Rajoy prepara un nou paquet de retallades... i que si Mas torna a guanyar les eleccions el 25N les polítiques d’ajust s’intensificaran brutalment a Catalunya. El què ens espera és un panorama desolador.

Davant d’aquest escenari, el 14-N ha de marcar la fi d’una etapa i el començament d’una altra: hem de deixar enrere les mobilitzacions puntuals, els discursos tímids que demanen una “rectificació” del govern del PP i les il·lusions respecte a una “concertació social” que ja no existeix. El 14-N ha de ser l’inici d’un nou cicle de mobilització, planificat i organitzat, capaç de convertir en insuportable la pressió sobre el govern del PP i el de CiU fins que l’obligui a acabar amb les retallades. Hem de començar a construir per sota un front sindical, social i polític contra les retallades i l’austeritat que inclogui a sindicats, associacions, moviments socials i l’esperit i la força del 25-S i el 15-M.

Els moviments socials, l’esquerra anticapitalista i el sindicalisme alternatiu han de empènyer per aconseguir que el 14-N vaja molt més enllà del que busquen les direccions de CCOO i UGT i que realment sigui un punt d’inflexió. Des d’ara fins al 14-N cal reforçar totes les convocatòries de mobilització que vagen sorgint per anar escalfant l’ambient social, com la jornada de lluita convocada pel 31 d’octubre per la CGT, que també convoca la vaga del 14-N, al igual que altres sindicats alternatius com la IAC, Cobas, SF i altres.

Ara, en l’immediat, la tasca és construir la vaga general per baix, creant marcs unitaris en empreses, barris, escoles i universitats per tirar-la endavant, per garantir el seu èxit, perquè el 14-N sigui un clam contra les retallades, l’austeritat i el govern de Rajoy i també de Mas, perquè segueixi mantenint la capacitat de resposta davant les agressions i per aconseguir que sigui una jornada de mobilització general en què la gent aturada i precària, jubilada, immigrants, mestresses de casa, etc. tinguin un protagonisme i visibilitat rellevants.

Per nosaltres el 14-N té sentit com a començament d’un llarg procés de mobilització social sostinguda fins a derrotar l’austeritat i derrocar a Rajoy, Mas i la Troika. Aquest és l’objectiu.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com