contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 17 d’octubre de 2012 |
La LOMCE, una reculada de l’ensenyament públic a l’època franquista

Declaració Comissió Educació Esquerra Anticapitalista

La Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMCE), que el ministre Wert i el govern pretenen aprovar abans de final d’any, representa un atac brutal contra el sistema d’ensenyament públic de l’Estat espanyol i un intent manifest de fer-lo retrocedir en molts aspectes a la mateixa època franquista.

L’objectiu principal de la LOMCE és modificar aquells aspectes del sistema educatiu actual que no es corresponen amb les necessitats del mercat, àvid de treballadors de baixa qualificació. A grans trets, la LOMCE es planteja els següents objectius bàsics reals:

- Establir rutes clarament diferenciades que determinen el futur acadèmic de l’alumnat. a edats inferiors a les que la llei marca com educació obligatòria. Açò té com fi adaptar als alumnes, a partir dels 12 anys, a un model productiu depenent, poc industrialitzat i basat en la baixa qualificació. Introduir proves d’avaluació externes per a permetre un control directe sobre l’accés a cada etapa del sistema educatiu, incloent la decisió sobre el nombre de persones que “aprovaran” en cada nivell. Aquestes proves forçaran a adaptar els continguts ensenyats a elles, devaluaran el paper del professorat i facilitaran la privatització per una banda del sistema.

- Eliminar competències dels consells escolars i atribuir-les als directors de centres que, al seu torn, haurien de passar per un procés selectiu previ, en mans de l’administració, que assegurarà el seu total “docilitat” pel que fa a la voluntat d’aquesta.

- Aprofundir en l’eliminació de drets del professorat, que perd competències al fer-ho el consell escolar i que es veu sotmès a altre a l’amenaça d’impartir matèries distintes a la seua especialitat i a trasllats obligatoris per necessitats funcionals. No obstant això, l’atac major en aquest sentit, vindrà amb la llei de l’Estatut de la funció pública docent, que la mateixa llei anuncia i que sembla es pretén també aprovar en poc temps per a evitar contradiccions entre ambdós marcs legislatius.

- Devaluar els continguts acadèmics que s’imparteixen en l’ensenyament mig amb la retallada o pràctica eliminació d’assignatures, tant d’ensenyaments artístics i tecnològics com de coneixement del mitjà i de la història contemporània, posant l’èmfasi en les matèries instrumentals. És una llei que entén a l’estudiant exclusivament com futur treballador el camp del qual d’acció en la societat ha de limitar-se al camp del laboral i no a la seua participació com ciutadà, amb autonomia de pensament, crític amb el món que li envolta i amb capacitat per a imaginar i crear noves situacions.

El resultat de l’aplicació d’una llei com la LOMCE, si es porta a terme, serà sens dubte el de la pèrdua per una banda molt important de les seues característiques democràtiques i anivelladores de desigualtats pel que fa a l’alumnat; la pèrdua de drets de la comunitat educativa en benefici del poder de directors en mans de l’administració; i un nou avanç en el camí cap a la privatització d’allò públic.

Cal per tant posar al corrent al conjunt de la comunitat educativa i de la ciutadania dels veritables continguts i repercussions d’aquesta llei regressiva i impulsar un fort moviment de rebot i de resposta a la mateixa, que incloga a mares i a pares, a estudiants, a mestres i professors i a les “Marees” dels diferents territoris així com a la ciutadania en general. La LOMCE ha de ser retirada i, qui l’ha proposat, el ministre Wert, ha de dimitir ja sense excusa alguna.

La mobilització estatal d’estudiantes i de famílies prevista per als pròxims dies 16, 17 i 18, ha de ser el primer pas per a frenar la llei però la lluita no ha de detenir-se fins a aconseguir la seua retirada. També la Vaga General que sembla es produirà al novembre ha de servir per a expressar, a més d’un rebuig global a la política econòmica i social del govern, el rebuig ferm a la LOMCE.

Esquerra Anticapitalista farà tot el que li siga possible per a impulsar el moviment contra la LOMCE i perquè aquest puga ser un èxit.

Veure versió castellana i Annex Detallat (castellà)


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com