contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 5 d’octubre de 2012 |
15M. EL DEUTE NO ÉS NOSTRE!!, “No devem, no paguem”: Una setmana de lluita. Manifestació 13 d’octubre


Del 8 al 15 d’octubre es celebra a tot el món la Setmana d’Acció Global contra el Deute. Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) s’han unit a aquesta iniciativa i planegen nombroses accions i activitats per denunciar la il·legitimitat del deute i les retallades.


Una setmana de lluita per alliberar-se de la soga del deute

Del 7 al 14 d’octubre se celebra a tot el món la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals. Aquesta setmana de lluita va ser instaurada en el Fòrum Social Mundial de Nairobi el 2007 per denunciar la injustícia que suposa el deute extern per als estats de la perifèria i les polítiques de submissió que han jugat al seu voltant els organismes multilaterals com el Fons Monetari Internacional o el Banc Mundial.

Des que va esclatar la bombolla immobiliària i va desencadenar la crisi financera, el deute s’ha convertit en el nostre major malson i en l’excusa perfecta perquè els poders financers imposin les reformes ultraliberals que venien buscant des de fa temps per garantir una major taxa de transferència de capital de les rendes mitjanes i baixes a les altes.

Igual que passa des de la dècada dels 80 amb els pobles d’Amèrica Llatina, Àfrica o Àsia, el deute s’ha convertit en el principal arma de dominació massiva dels poders financers per subjugar també a les democràcies europees. Des de la signatura del Tractat de Maastricht per a l’adopció de l’euro, els tractats signats pels nostres governants, com el Pacte de l’Euro o el Pacte d’Estabilitat Financera atorguen cada vegada més competències monetàries, fiscals i pressupostàries a organismes no electes per la ciutadania com la Comissió Europea o el Banc Central Europeu el que suposa una usurpació directa de sobirania.

El cas més flagrant d’ingerència d’aquests organismes en la nostra sobirania es va produir l’any passat amb la vergonyosa reforma de la constitució per prioritzar el pagament del deute per sobre dels drets de les persones, sense la més mínima consulta social. Per si fos poc, ja s’està preparant un nou cop a la nostra precària democràcia, mitjançant el Mecanisme Europeu d’Estabilitat (Mede), que ens sotmetrà als dictàmens del Fons Monetari Internacional i les seves tristament famosos Plans d’Ajustament Estructural que van arrasar les economies dels països empobrits durant dècades. Aquest robatori de sobirania popular ha deixat clar que la democràcia és incompatible amb el capitalisme.

És per aquest motiu que diem que el deute és il·legítim, perquè de la mateixa manera que en els Estats de la perifèria, ha estat induït pels poders financers per sotmetre a les poblacions als seus interessos privats. Però a més, la major part del deute de l’Estat espanyol s’ha contret per beneficiar una elit minoritària i en perjudici de la majoria. El més clar exponent el tenim en el salvament de la banca, que ja ha suposat més de 215.000 milions d’euros per a les arques públiques, al que caldrà sumar els 100.000 milions del fons de rescat que la Unió Europea ha posat a disposició de la banca espanyola i del qual l’Estat és l’últim garant.

D’aquesta manera, el deute privat es converteix en un deute públic que hem de pagar tots/es, però del que no ens hem beneficiat, sinó més aviat al contrari, ja que el pagament d’aquest deute suposa una enorme pèrdua de recursos necessaris per garantir drets bàsics com la sanitat, l’educació, les pensions o un salari digne.

I QUÈ PUC FER JO?

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute (PACD) hem iniciat un procés d’auditoria ciutadana que demostri la seva il·legitimitat, per repudiar pagament i exigir responsabilitats civils i penals a aquells que els van generar. Fem una crida a tota la població a sumar-se a aquest procés i sortir al carrer en aquesta Setmana del Deute, i especialment el dia 13 d’octubre, dia d’acció global contra el deute, per defensar la nostra sobirania i dir alt i clar NO DEVEM! NO PAGUEM!

Les activitats preparades per a aquesta setmana en els diferents territoris es poden consultar al web: www.auditoriaciudadana.net, o a través de les xarxes socials Facebook http://www.facebook.com/AuditoriaCiudadanaDeuda i Twitter: @AuditCiudadana


Manifiesto de la Manifestación “No debemos, no pagamos” del 13 de octubre

JPEG - 28.8 kB
13-O

El sábado 13 de octubre se convoca una manifestación/cacerolada bajo el lema “NO DEBEMOS, NO PAGAMOS”.

Esta acción se engloba dentro de la convocatoria mundial “Global Noise”.

Manifiesto

El próximo sábado 13 de octubre vamos a salir a la calle cacerola en mano en cientos de ciudades de todo el mundo (http://www.globalnoise.net/). No nos quieren escuchar ; pues vamos a hacer ruido para mostrar nuestra repulsa a las desigualdades y la opresión de un sistema injusto que pone al capital por delante de las personas.

Rechazamos el pago de una deuda ilegítima y odiosa, que no es nuestra ni nos ha beneficiado. Más del 80% del total de la deuda española es deuda privada, principalmente en manos de la banca y las grandes empresas, que la han generado obteniendo por el camino enormes beneficios. Con las ayudas del estado a la banca, 215 mil millones de euros hasta junio de 2012, a los que hay que sumar los 100.000 del nuevo préstamo europeo, esta deuda privada se está convirtiendo en deuda pública cuyo pago se nos impone a todos con recortes y privaciones.

Estas ayudas, sumadas a los 402 mil millones que la banca ha recibido del Banco Central Europeo, no están sirviendo para reactivar el crédito a empresas y familias como nos dice el gobierno. ¡Mentira! El dinero que se nos quita de nuestros servicios públicos y prestaciones sociales, que nunca será devuelto, está siendo utilizado para tapar sus agujeros, para que la gran banca haga negocio y para que sigan especulando comprando deuda pública española.

Esto ya ha pasado antes, no es nuevo. Las políticas que hoy se nos imponen son las mismas políticas de “ajuste estructural” que se aplicaron hace más de 30 años en los países del Sur, con la excusa de la deuda, que impulsaron recortes, privatizaciones, desregulaciones y liberalizaciones, siguiendo la misma lógica de convertirlo todo en mercancía con la que hacer negocio y obtener el máximo beneficio económico.

Frente a este ataque de las oligarquías financieras y empresariales que se produce con la connivencia de gobiernos e instituciones internacionales, nuestra lucha no se puede limitar a defender los derechos y libertades ciudadanos logrados en las últimas décadas y que están siendo socavados por las actuales políticas “anti-crisis” ; es imprescindible emprender una profunda transformación social, política y económica hacia un modelo justo y sostenible.

Por eso, el 13 de octubre saldremos a la calle a decir que esta es una deuda ilegítima y odiosa, y que no estamos dispuestos a pagarla. Salimos a la calle a decir ¡NO DEBEMOS, NO PAGAMOS ! Salimos a decirles que no aceptamos pagar su deuda, no a los recortes en sanidad, educación y prestaciones sociales, no a las privatizaciones, no a las reformas laborales y el desempleo, no a los privilegios económicos, no a la especulación con la vivienda, no a los rescates y no a un gobierno y una Unión Europea de la banca y las grandes empresas.

Exigimos

- la realización de una auditoría de la deuda y el repudio del pago de toda aquella deuda que se considere ilegítima por no haber repercutido en beneficio de la ciudadanía

- la determinación de responsabilidades civiles y penales a los gestores políticos y económicos que han generado la deuda ilegítima

- la creación de una banca pública al servicio de las personas y la sociedad y no sometida a intereses particulares

- la redistribución de la riqueza por medio de un sistema fiscal progresivo y justo que grave más a quien más tiene

- la persecución del fraude fiscal y la prohibición de operar en paraísos fiscales hasta conseguir su cierre.

También exigimos

- el cese inmediato de privatizaciones y recortes, y el desarrollo de unos servicios públicos suficientes que garanticen la cobertura de las necesidades de toda la población

- la regulación inmediata del mercado inmobiliario para acabar con la especulación

- la dación en pago, la moratoria de los desahucios y la reconversión de pisos hipotecados y vacíos en alquiler social asequible

- la anulación de la reforma laboral y la creación de un nuevo marco laboral que proteja los derechos de las personas trabajadoras

- la derogación de los tratados y pactos que constituyen la Unión Europea de las grandes empresas y bancos, así como la construcción de una Europa social y democrática…

Sabemos que la lucha es el único camino. Sólo desde nosotros mismos, de nuestras luchas y reivindicaciones se puede generar el cambio, donde demos un viraje absoluto a los modelos políticos y económicos que se nos imponen. Es el momento de unir todas las luchas en una, de salir a la calle a pelear por un mundo mejor que ponga en el centro la solidaridad entre las personas y los pueblos, la igualdad, la justicia social, los derechos humanos y la vida.

¡NO DEBEMOS, NO PAGAMOS!


VALÈNCIA

A València s’ha convocat la "Marxa dels Porquets Indignats" sota el lema "No devem, No paguem!". Aquesta marxa forma part d’una serie d’actes emmarcats dins de la Setmana de Lluita contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals (IFIs) que es celebra arreu del Món cada any per commemorar l’assassinat de Thomas Sankara, president de Burkina Faso, per lluitar contra de les polítiques neocolonials d’endeutament dels països africans impulsades per les IFIs.

Ens trobarem el dissabte 13 d’octubre a les 17h a la plaça del 15M de València (Plaça de l’Ajuntament) on es farà una sorollosa cassolada (dus-te qualsevol cosa per fer soroll!) i a les 17:30 començarem una marxa a peu en la qual passarem pel Parc de l’Oest, Xirivella i farem cap a Alacuàs al voltant de les 19:30 h, on les companyes de la PAH organitzen la jornada "Ningú Sense Sostre".

ALACANT

JPEG - 122 kB
Alacant 13-O

18:00 en la Glorieta de la Estrella (en el cruce de Maisonnave con Óscar Esplá).

Convoca:

- Alicante Toma la Plaza [15M]

- Plataforma por la Auditoria Ciudadana de la Deuda País Valenciá (Grup D’Alacant)

+ Info:

Llamada a una movilización internacional contra la deuda pública para rendir homenaje a Thomas Sankara

Inscripción al boletín electrónico del CADTM aquí


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com