contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 3 d’octubre de 2012 |
Apartheid sanitari contra la immigració "irregular"

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

El dia 1 de setembre entra en vigor el decret pel qual, entre altres coses, les persones immigrants en situació "irregular" no tindran dret a la sanitat. Una mesura que expulsa directament una part de la població de la cobertura sanitària a l’Estat espanyol.

Aquesta mesura del govern central té poc a veure amb la sanitat i res a veure amb cap suposat estalvi econòmic. Respon, net i cru, a una opció ideològica i alhora pragmàtica que busca donar la culpa de les retallades a un dels sectors més vulnerables, eludint la seva pròpia responsabilitat, i dividir i debilitar la resistència.

Això facilita que la clàssica consigna de la ultradreta, "primer els de casa", es vagi legitimant i calant entre segments de la població autòctona.

La Generalitat ha anunciat que mantindrà la cobertura per a tothom (tant “sense-papers” com persones de nacionalitat espanyola que no cotitzen a la Seguretat Social) , però no planta cara al Decret com el govern basc, el plantejament del qual és “simplement, desobeir” ja que tenen les seves pròpies lleis.

Tampoc no ha quedat del tot clar com seran les coses en el futur. Durant els propers sis mesos les persones “sense papers” hauran d’acreditar almenys tres mesos d’empadronament per tal d’obtenir una targeta que dóna accés a l’atenció primària, a urgències i... a especialistes “en casos especials” i al copagament del 40% dels medicaments. No hi ha cap motiu per parar les campanyes contra el Decret.

Diversos col·lectius de personal sanitari han cridat a la insubmissió a aquest atac al dret a l’atenció mèdica universal recollida en la Declaració dels Drets Humans i assumit pel jurament hipocràtic. Tanmateix, una atenció fora de l’horari normal i sense comptar amb les instal·lacions i recursos necessaris queda molt curta.

Valorem la solidaritat expressada, però amb el voluntarisme d’algunes persones no n’hi haurà prou i, a més a més, no podem acceptar que es travessi aquesta línia vermella que decreta l’expulsió formal de la sanitat a un col·lectiu determinat de persones. El traspàs de la responsabilitat a ONGs, encara que sigui amb suport econòmic, no és en absolut acceptable. I demanar més de 700 euros anuals a gent que amb prou feines té el mínim per sobreviure no solament és profundament injust, sinó totalment irrealista.

A l’expulsió esmentada del conjunt de persones estrangeres en situació irregular cal afegir-hi que, encara que les dones "sense papers" embarassades previsiblement tindran accés a l’atenció sanitària en cas de decidir tirar endavant el seu embaràs, no tindran aquesta opció en cas que decideixin interrompre’l, amb la qual cosa no només veuran vulnerats els seus drets com a persones en una situació administrativa determinada, sinó també com a dones que no podran decidir sobre el seu propi cos. La negació de l’accés a la sanitat pública a aquestes dones s’insereix en un renovat atac de la dreta en el poder contra l’autonomia i la llibertat del conjunt de les dones de decidir sobre les seves vides i mostra que, en temps de crisi, l’aprofundiment tant de la xenofòbia com del masclisme està a l’ordre del dia.

La sanitat és un dret universal i els drets estan per sobre de qualsevol llei o decret. No hi ha "argument" econòmic que valgui, encara que convé assenyalar que admetre l’atenció només en urgències és car, poc eficaç i podria provocar un col·lapse del servei que acabaria afectant tot el sistema i tots els seus usuaris i usuàries.

Aprofundint una mica més en aquest tema, ens topem amb la Llei d’Estrangeria. De si mateixa discriminatòria, perquè s’aplica gairebé exclusivament a una part de la població -les persones estrangeres, especialment les que vénen a l’Estat Espanyol a la recerca d’ocupació- és ella la que "crea", amb les seves trampes i les seves traves, "sense papers" i restringeix els drets d’una part substancial de la classe treballadora.

Més enllà de la derogació del Decret, cosa per la cual ens comprometem a promoure i participar en mobilitzacions unitàries com més àmplies millor (com les organitzades per la plataforma “Pel dret a la salut”), cal apuntar cap a la derogació d’aquesta llei.

Cap persona és il·legal! No a l’apartheid sanitari!

Revolta Global 29 d’agost del 2012


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com