contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 26 de setembre de 2012 |
Syriza catalana? Sí, per combatre la crisi i el règim.

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

L’agudització de la crisi econòmica i social i la crisi del model d’Estat ens aboquen a un període on la inestabilitat dominarà el panorama polític i social de Catalunya. Reforçar la mobilització social contra les polítiques d’ajust, i lligar la defensa dels drets socials i nacionals per tal que no sigui la dreta qui capitalitzi l’11 de setembre i l’utilizi per a desactivar les protestes anti-retallades, ha de ser la prioritat per a tota l’esquerra catalana.

Però amb la lluita social no n’hi ha prou. Necessitem també una alternativa en el terreny polític, un instrument que desafii al sistema de partits establert i que encarni un projecte alternatiu de societat i un programa de ruptura amb les polítiques d’ajust. El cas de Grècia, amb l’ascens de Syriza i la preocupació que això ha generat a la Troica i al poder financer, mostra tant la utilitat de construir una alternativa com la possibilitat de fer-ho.

Una alternativa només serà resultat de la confluència de moltes voluntats, organitzacions i col.lectius. I, sobretot, de la confluència de centenars d’activistes socials de tot tipus, de sindicalistes combatius/ves... que avui no estan políticament organitzats. No hi ha dreceres ni vies ràpides per construir una alternativa. És un procés que portarà temps. Tampoc no hi ha models a importar. Podem aprendre d’experiències de l’estranger, però caldrà trobar una via pròpia. El debat sobre Syriza permet generar una discussió sobre la necessitat d’una alternativa i per això és positiu. Però s’ha d’evitar idealitzar Syriza, una formació plural i complexa que, tot i oposar-se a les retallades, no representa una alternativa anticapitalista conseqüent. Syriza és un referent de partida per a pensar què significa construir un nou instrument polític, no un punt d’arribada. El seu èxit, però, rau en què és una formació situada al marge dels partits tradicionals i que mai ha aplicat retallades des de cap govern, negant-se a col.laborar amb el PASOK. Aquesta és una dada fonamental.

El debat sobre la “Syriza catalana” aparegut des de l’estiu és, per tot això, un debat saludable que ajuda a la politització de la societat catalana i a la discussió estratègica sobre com canviar el món. Però no es pot convertir en un debat tacticista sobre aliances electorals sense contingut programàtic, sinó que ha de ser un debat real sobre com construir una alternativa als partits tradicionals. Una “Syriza catalana” ha de ser un projecte per combatre la crisi i no per gestionar-la, i per ensorrar l’actual Règim nascut a la Transició i no per apuntalar-lo. Front a una dreta cada cop més agressiva, i una esquerra que quan governa ho fa com la dreta, cal fer esclatar el sistema tradicional de partits. Necessitem una esquerra de ruptura, no de gestió d’un món que s’ensorra.

Les bases sobre les quals construir una alternativa d’esquerres sòlida que pugui ser un instrument efectiu de lluita ha de ser la voluntat clara de combatre la crisi i les polítiques d’ajust des d’una perspectiva anticapitalista, no governar amb el PSC-PSOE ni ser còmplice de les retallades aplicades per cap institució o govern, tenir com a prioritat el treball al carrer i no a les institucions, no fer de la política una professió, i lluitar per trencar l’actual Règim i avançar cap a una República Catalana que pugui decidir lliurement quins vincles vol tenir amb la resta de pobles d’Europa.

La intensificació de la crisi, l’amenaça d’un rescat total a l’Estat espanyol per part de la Troica que portarà més retallades de Rajoy i Mas, i les aspiracions del poble català expressades el passat dia 11 fan més necessari que mai construir una alternativa. La resistència social és el punt de partida, però per sí sola no és suficient, cal un projecte polític alternatiu.

Ara és el moment d’organitzar-se políticament!


Eleccions 25N: necessitem una candidatura anticapitalista contra les retallades i per trencar el Règim

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

2/10/2012

La convocatòria d’eleccions al Parlament de Catalunya el proper 25N arriba en un context marcat pel nou clima polític obert després de l’11S i per l’aprofundiment de la crisi econòmica i social. La instrumentalització que CiU intenta fer de l’11S fa més necessari que mai lligar el combat pels drets nacionals catalans i per la defensa dels drets socials. La imminència d’un rescat a l’Estat espanyol anuncia encara més un nou període d’augment de les retallades i d’intensificació dels atacs contra els drets socials. Rellançar la mobilització social contra les polítiques d’ajust, per no pagar el deute ni una crisi que no ha creat la majoria de la població és la tasca més urgent.

La convocatòria d’eleccions planteja, però, també la necessitat d’una nova alternativa política que encarni un projecte diferent de societat i un programa de ruptura amb les polítiques d’ajust i amb el règim espanyolista. Grècia mostra que és possible construir una alternativa a l’austeritat. El procés per a construir una alternativa amb força per a desafiar als actuals partits majoritaris portarà temps i serà un procés resultat de la confluència de moltes voluntats i organitzacions.

És necessari, però, intentar que de cara al 25N es puguin començar a donar passes en la construcció d’aquesta alternativa posant en peu una candidatura el més àmplia i forta possible que aplegui al màxim nombre d’organitzacions polítiques, activistes socials, candidatures locals... i que tingui com a bases l’oposició a les retallades i polítiques d’ajust, l’expropiació de la banca, el no pagament del deute il.legítim, la fi d’un model ecològicament depredador, la lluita contra qualsevol tipus d’opressió i discriminació, i el trencament de l’actual règim i la defensa d’una República catalana que pugui decidir els vincles que vol tenir amb la resta de pobles. Una candidatura que defensi la desprofessionalització de la política i que tingui un ferm compromís amb les lluites socials.

El 25N ens hi juguem molt. És necessari que s’expressi políticament una candidatura de ruptura que faci esclatar el sistema tradicional de partits i permeti visibilitzar que hi ha una alternativa a les polítiques actuals. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista treballarem en la direcció de conformar una candidatura el més àmplia possible que vagi prefigurant l’alternativa política que necessitem en un moment on s’acceleren els esdeveniments i la crisi.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com