contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 17 de setembre de 2012 |
Després de l’11S: la República catalana és el futur. Retallades no!

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

La històrica i massiva manifestació de la recent diada de l’11 de setembre, on Revolta Global-Esquerra Anticapitalista va estar present, no deixa dubtes. Estem davant un punt d’inflexió en la història de la societat catalana. Per primera vegada una àmplia majoria de la població reclama de forma clara la independència de Catalunya i el trencament del règim nascut el 1978.

Després de l’èxit de la manifestació cal exigir la convocatòria d’un referèndum on el poble català pugui decidir el seu futur sense límits. L’11S del 2012 ha de ser l’inici d’un procés que no es pot aturar aquí i que ha de culminar amb la constitució d’una República catalana que, des de la seva pròpia sobirania, decideixi quins vincles vol tenir amb la resta de pobles d’Europa i del món.

CiU busca surfejar la mobilització de l’11S i beneficiar-se’n, però no la controla. CiU intentarà capitalitzar el malestar nacional i no perdre vots entre les seves bases independentistes però, sobretot, busca esmorteir el desgast sofert per les retallades i desactivar el conflicte social apel.lant a una falsa unitat nacional.

La falta de contingut social és el punt més feble de la històrica manifestació del passat dia 11S i dels plantejaments dels i les convocants. En un moment on la independència s’ha convertit en l’horitzó que demana la societat catalana el repte de l’esquerra anticapitalista i els moviments socials populars i alternatius és ser capaços de lligar la reivindicació nacional per a una República pròpia a la lluita pels drets socials i per una sortida a la crisi capitalista favorable als interessos de la majoria dels i les ciutadanes. Sinó aconseguim fer aquest lligam seran sectors empresarials i conservadors els que es beneficiaran d’aquest procés i aconseguiran utilitzar la lluita nacional per a generar falsos consensos socials i desactivar la protesta social.

Al mateix temps, si la defensa de la sobirania de Catalunya no va acompanyada de contingut social hi ha el risc que la demagògia de PP o Ciutadans pugui avançar entre els sectors de la societat catalana i de la classe treballadora que menys s’identifiquen amb la reivindicació nacional i polaritzar barris populars entorn del conflicte nacional cosa que, a l’igual que la demagògia contra la immigració, només serveix a la dreta espanyolista o catalanista.

Res no seria més important que, després d’un 11S històric, tinguéssim una tardor calenta contra les retallades, el desmantellament dels serveis públics i els intents de fer-nos pagar a totes una crisi que no hem creat nosaltres, sinó les elits econòmiques i financeres. Cal reactivar la lluita contra les retallades i mobilitzar-se per no pagar un deute il.legítim que no és nostre, sinó dels bancs i dels financers.

Per això no hem de tenir il.lusions sobre la Unió Europea. L’Europa del Capital no portarà la llibertat al poble de Catalunya. La troica no dóna llibertat als pobles, els hi pren, imposant plans d’ajust estructural i retallades. La independència en mans de l’Europa del capital, Merkel i la troica es pot convertir en una sobirania sense contingut. El cas de Grècia n’és l’exemple més flagrant.

Calen l’internacionalisme i la solidaritat entre els pobles per a obtenir l’emancipació nacional i social. La crisi és internacional i la resposta també ho ha de ser. La solidaritat entre els pobles és l’arma més poderosa per a derrocar la maquinària de l’austeritat i la submissió neocolonial dels pobles del sud d’Europa a la troica. Una vaga general de l’Europa mediterrània és la resposta necessària per aquesta tardor per combatre els plans d’ajust que s’abaten contra els i les treballadores i els pobles del sud d’Europa.

La plena sobirania de Catalunya s’ha de coordinar també amb la lluita per a ensorrar al conjunt de l’Estat espanyol al règim centralista, monàrquic i espanyolista nascut durant la Transició postfranquista. Per això és necessari, des de Catalunya, establir aliances amb l’esquerra d’àmbit estatal que té el deure de treballar des del “centre” de l’Estat per combatre l’espanyolisme i el centralisme i defensar el dret a l’autodeterminació i a la independència del poble català, basc i gallec. Així ho fan els nostres companys/es d’Izquierda Anticapitalista. I, al mateix, temps, cal forjar acords amb els moviments socials, populars i polítics alternatius de les altres nacions sense Estat que avui estan a l’Estat espanyol, com el País Basc o Galícia, per a coordinar la lluita per a trencar i desbordar l’actual Règim i obrir a Rajoy varis fronts simultanis. Després d’aquest històric 11S des de l’esquerra anticapitalista i els moviments populars i alternatius tenim, encara més, el repte de saber dibuixar els contorns d’un model de societat diferent del què dibuixa la dreta espanyola i catalana o l’independentisme sense contingut social. Una Catalunya on els interessos de la majoria de la població prevalguin sobre els de la minoria financera i empresarial privilegiada, amb un model de producció, distribució i consum respectuós amb el medi ambient, on cap persona sigui discriminada en virtut del seu gènere, opció sexual, ètnia, religió o procedència.

Que no ens desviïn ni ens enganyin. Després de l’11S ja no s’hi valen amb cortines de fum com el pacte fiscal que encarrilin per les vies institucionals i maniobres el clam expressat al carrer. Tampoc s’hi val intentar utilitzar la protesta de la diada per a desactivar el conflicte social i la lluita contra les retallades.

Treballar per una República catalana i oposar-se a la crisi capitalista han de ser dos combats que han de marxar plegats en una tardor on la mobilització contra el poder financer ha de posar contra les cordes a aquells/es que estan utilitzant la crisi per a redissenyar la nostra societat en un sentit cada cop més desigualitari.

La República catalana és el futur!

Retallades No! No pagarem el seu deute!


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com