contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 3 de setembre de 2012 |
La formació necessària

Jesús Gellida

Després de 6 dies participant en la Universitat d’estiu de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista vull destacar que aquesta ha estat un espai ideal per formar-se, debatre, compartir experiències i, sobretot, conèixer un munt de gent que lluita per canviar el món. Un canvi que no arribarà si no transformem el món de base per a construir un poder popular que estigui lligat als principis de justícia social i de solidaritat de classe. Així, per a realitzar aquesta tasca fa falta adquirir consciència del funcionament del sistema capitalista, un sistema que promou un model de producció, distribució i consum insostenible social i mediambientalment, que genera fam i pobresa i en el qual les desigualtats socials són intrínseques a ell mateix. Espais com aquesta universitat serveixen per adquirir aquesta consciència alhora que per articular respostes i carregar les piles de cara al nou curs polític que ja mateix comencem.

Així doncs, aquesta amplia formació (1) estava dividida en diferents sessions formatives, tallers, cicles formatius, fòrums, així com activitats més lúdiques com un cicle de cinema sobre Orient Mitjà, tallers de cants de lluita i col·loquis sobre temes diversos.

Durant aquests intensos dies totes les assistents hem tingut l’oportunitat d’aprofundir en temes molt diversos i importants per entendre com funciona el sistema capitalista i quina es la naturalesa de les seves crisi. Una crisi, l’actual, que s’utilitza com excusa per aprofundir en els mecanismes de dominació de classe i mitjançant la qual estan destruint l’estat social i empobrint a la població (2). Així, s’ha analitzat que és la Unió Europea i com funciona, alhora que s’ha ressaltat com s’utilitza el deute per imposar tota una sèrie de postures ideològiques que es reflecteixen en continus atacs als drets socials i laborals. A més, s’ha reflexionat sobre com articular respostes des del municipalisme alternatiu però també des d’opcions que podrien ser hegemòniques a nivell estatal com en el cas de Grècia. També ha tingut un pes important la formació en marxisme així com en temes referents a diferents lluites laborals i a les creixents amenaces de l’ultra dreta aquí i a Europa. No hi ha que oblidar tampoc les reflexions i debats sobre la crisi ecològica i l’impossible capitalisme verd, ni sobre com construir un feminisme anticapitalista.

Cal destacar que la universitat no era un esdeveniment tancat en el que sols els militants i simpatitzants de l’organització poguessin participar sinó que era una formació oberta a totes aquelles persones que volguessin prendre part en la mateixa per així ampliar els seus coneixements i debatre sobre la situació de crisi actual, entre d’altres temes d’interès. Així, van participar, a més de molts militants i simpatitzants de l’organització, persones vinculades als moviments socials i al 15M, a més d’alguns membres d’altres organitzacions com les CUP i Esquerra Unida, entre d’altres. Així mateix, aquesta obertura es veia també reflectida en les diferents ponències ja que es van convidar a persones significatives de diferents lluites socials que no pertanyien al col·lectiu organitzador.

Però, a més de la formació en si, aquest espai ha servit per debatre i articular les properes lluites i campanyes que vindran. Unes lluites que han de ser coordinades i impulsades entre els diferents moviments socials, el 15M i les organitzacions d’esquerres, tant polítiques com sindicals, i que han de trencar amb la resignació i la desídia (3) fomentant un procés de mobilització contundent i continuat en el temps i en tots els sectors, que planti cara a les retallades en els drets socials i laborals històricament conquerits, però que alhora vingui acompanyada d’una organització política de tota l’esquerra anticapitalista que articuli una estratègia per a transformar la realitat actual i així obrir una via cap a la superació del sistema capitalista.

(1) Programa complert de la Universitat. Vídeos de la Universitat.

(2) Veure l’article: “L’empobriment continu de la majoria de la societat

(3) “Al setembre posarem el món cap per avall

+ Info:

‘La crisi actual és la crisi del deute’. Crònica de l’últim dia de la 3ª Universitat d’Estiu Anticapitalista

“El feixisme ha de ser combatut al carrer". Crònica del 4rt dia de la Universitat d’Estiu

Optimisme de la voluntat a Banyoles. Andreu Coll

"Luchar contra la deuda es luchar contra el sistema capitalista". Luis Giménez San Miguel | Público


A la mateixa secció:


Mobilització, moviment i organització


Introducció a la qüestió nacional: Un debat al voltant de Catalunya i el País Valencià. Seminari de formació organitzat per Anticapitalistes.


Jornada de formació d’Anticapitalistes: La teoria marxista de les crisis econòmiques. Fonaments i implicacions.


Quin Programa per a quin Canvi. Formació Anticapitalistes.


Acte en solidaritat amb Unitat Popular i el poble grec, amb Yorgos Mitralias. Elx, dijous 17, 20.15h.


Dos diputados autonómicos andaluces de Podemos viajan a Atenas para apoyar a Unidad Popular


Tesis políticas de Anticapitalistas aprobadas en el Congreso Confederal de 17 y 18 de enero de 2015.


Xerrades de Martí Caussa a Alacant i a Elx: Catalunya 9N. Pel dret a decidir i per la transformació social


Programa provisional de la V Universitat d’Estiu Anticapitalista (19-24 d’Agost)


Campamento internacional de jóvenes revolucionarios/as

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com