contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 10 de juny de 2012 |
Acte de presentació de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià


Amb un Saló d’Actes de gom a gom, en el Col·legi Major Peset de la Universitat de València s’ha presentat la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià que ha comptat amb Jerome Duval, membre de Patas Arriba i de la Plataforma i amb Yorgos Mitralias, membre del Comitè Contra el Deute grec.

Jerome Duval va fer un repàs històric del tema del deute i de les mobilitzacions contra aquest mecanisme de dominació. Grècia és el Xile d’avui, i la Troika els Chicago boys d’aleshores. Els rescats no han ajudat el poble grec sinò que l’han esfonsat en la recesió i en la misèria. Grècia, d’altra banda, és un laboratori de respostes socials als plans dels capitalisme.

Segons Jerome cal posar preguntes sobre la taula: a qui beneficia el deute?, qui són els propietaris del deute? és legítim que els creditors reban més que la població a la qual es retalla?

La clau és la mobilització, sense mobilització no hi hauran victòries. Jerome explicà el paper de l’auditoria ciutadana del deute. L’auditoria no és un fi en si mateix, és un primer pas per a instaurar justícia fiscal, la lluita contra el frau, la distribució de la riquesa, la disminució del temps de treball, l’augment dels salaris i de les pensions ...

Contra la seua AAA (austeritat, austeritat, austeritat) la nostra AAA (Auditoria, Anul·lació, Alternatives).

Yorgos Mitralias ha estat fundador del moviment de les Marxes Europees i del Fòrum Social de Grècia. Ha participat en la creació de Syriza (Coalició de l’Esquerra Radical Grega), i és membre fundador de la Campanya d’Auditoria del Deute Públic i del Comitè contra el Deute a Grècia.

La part més important tant del discurs de Yorgos Mitralias com del debat posterior van girar entorn de les possibilitats de Syriza d’alçar-se amb el triomf electoral en les eleccions que se celebren dins de pocs dies a Grècia.

Syriza és una experiència original, va neixer fa 9 anys com una aliança electoral d’organitzacions que venien del poseurocomunisme, del maoisme i del trotskisme, enfront dels dos protagonistes fins ara habituals, el partit de la dreta i el partit socialdemòcrata, aquest últim travessant un descrèdit social molt important. Syriza ha mostrat que la unitat és possible i que paga. Una unitat combinada amb radicalitat.

Syriza pot guanyar les eleccions i formar un govern d’esquerra, i la seua primera mesura seria l’anul·lació de les polítiques d’austeritat. En aquest sentit una derrota de Grècia seria una derrota de tothom i una victòria un triomf per a tothom. Cal la solidaritat internacional amb Grècia i la millor solidaritat és lluitar per un canvi social en cada país, construir, parafrasejant el Che, 1, 2, 3 moltes grècies.

Yorgos va explicar la situació actual del poble grec, sumit en la pobresa i la fam, on hi han algunes -encara poques- experiències d’autoorganització construides al voltant de la supervivència material més immediata. Un aspecte clau es la irrupció d’una extrema dreta neonazi, molt violenta i front la qual s’ha de posar a l’ordre del dia la creació de milícies d’autodefensa. Un aspecte negatiu de la lluita contra les forces feixistes és l’actitud sectària del KKE (Partit Comunista Grec, d’orientació estalinista), que tracta Syriza com la nova forma política de dominació del capitalisme i es nega a la unitat d’acció contra el feixisme.

Grècia es troba en una situació d’alta inestabilitat política. Igual és a l’esquerra com demà podria ser, si es frustren les expectatives de la classe treballadora, a la l’extrema dreta. Yorgos explicà la complexa situació que enfrontarà Syriza si forma govern atesa la presió econòmica brutal a que serà sotmesa pel capitalisme europeu. Aquesta presió pot esdevenir en un empitjorament a curt termini de les condicions de vida de la classe treballadora, la qual pot tornar la seua frustració contra el govern de Syriza. L’avenir de la classe treballadora europea es juga a Grècia.

Un altre espai destacat de l’acte ho ha ocupat el model econòmic que prioritza el pagament dels interessos del deute sobre qualsevol altra despesa pública i social, fins i tot els més bàsics com la sanitat, perquè aquest pagament siga cobrat, en molts casos, per aquelles mateixes persones, entitats bancàries i financeres que ho van motivar. Per a respondre a aquesta situació Jerome Duval explicà que naixen les Plataformes per una Auditoria Ciutadana, amb la finalitat d’obrir publicament els comptes dels governs i investigar l’origen d’aquest deute, en quines condicions s’ha contret, què s’ha finançat amb ell i a qui s’està beneficiant, per a finalment proposar l’enjudiciament dels responsables.

8/6/2012

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià-Alacant es presentarà aquest divendres 15 a la Plaça de la Muntanyeta (Alacant), a les 20h

Comptarà amb Jerome Duval (patas arriba, CADTM, Plataforma auditoria), Andreu Tobarra (economista, plataforma auditoria) i Manuela Lopez (membre plataforma auditoria ciutadana país valencià-alacant)

+ Info:

Objetivos y pautas de trabajo de la plataforma de Alacant por la auditoria ciudadana de la deuda i ací (Presentación de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute - País Valencià - Alacant a cargo de Manuela López Andujar, 15 de junio de 2012, Alacant)

“Satisfer les necessitats de les persones és més prioritari que satisfer els creditors”. Entrevista a Yorgos Mitralias, Allioli-Intersindical 20 / 06 / 2012

Teresa Forcades demana no reconèixer el deute extern

Unas notas de urgencia sobre el rescate. Andreu Tobarra Sanchez. Profesor Universitat València.
Miembro de la Plataforma Auditoria Ciudadana de la Deuda-País Valencià


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com