contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 31 de maig de 2012 |
L’avenir de la classe treballadora europea es juga a Grècia

Declaració de la Comissió Executiva de la IVª Internacional

Des de fa dos anys el poble grec lluita contra l’austeritat imposada per la «Troika» (FMI, Comissió Europea i Banc Central Europeu). Després de disset jornades de vaga general, de manifestacions massives i d’ocupacions de places pels aganaktismeni (indignats), després de les ocupacions d’empreses, el poble grec va rebutjar en les eleccions del 6 de maig- per més del 60% dels sufragis emesos -als partits que han acceptat els «memoràndums» imposats a Grècia i ha atorgat a més un 37% dels vots als partits situats a l’esquerra del liberalisme antisocial del PASOK.

Des de fa dos anys, aixafada per l’endeutament públic, que ha estat utilitzat com via de sobreacumulació pel capital financer, Grècia s’ha convertit en el laboratori de les polítiques que pretenen fer pagar la crisi capitalista a la població. Els «plans de rescat» imposats a Grècia no tenen més que una fi: garantir el pagament del deute de l’Estat grec als grans bancs per a protegir als capitals especulatius de la bombolla financera que ells mateixos han creat. Els «memoràndums» que acompanyen a aquests plans intenten testejar a Grècia fins a quin punt el capital pot acaparar la riquesa produïda per la classe treballadora empobrint-la. Els efectes d’aquesta política són la brutal reducció dels salaris i de les pensions, el desmantellament i els drets laborals, l’augment brutal de l’atur (que arriba ja a Grècia al 21,2% de la població activa, aproximadament al 30% de les dones i al 50% de les joves), una recessió similar a la de 1929-30 (caiguda del PIB del 6,9% en el 2011, amb una estimació del 5,3% per al 2012; reducció de la producció industrial del 4,3% al març de 2012 en relació a març del 2011...), la destrucció del sistema sanitari (supressió de 137 hospitals i d’una cinquena part de les ocupacions en sanitat, falta de medicaments ja que els impagaments ascendeixen a 1,1 millardos d’euros...) i de l’immobiliari (200.000 allotjaments que no es poden vendre... mentre que el nombre dels "sense sostre" explossiona), malnutrició...

Fent de l’arbitrari, del secret i de la por una veritable manera de govern, una tal política de brutal esclavització d’un poble no pot sinó provocar reaccions de ràbia, d’angoixa, de còlera. Una part d’aquesta còlera ha estat canalitzada per una sinistra força racista, antisemita i xenòfoba, el grup neonazi “Alba Daurada”, que s’aprofita de la política governamental de repressió dels manifestants i de caça als immigrants i que ha penetrat en la policia. Això ha d’alertar-nos i fer que denunciem la política de repressió i de racisme del govern imposat per la Troika a Grècia.

Enfront d’aquesta política, l’esquerra radical grega, en particular Syriza, que ocupa avui un lloc central, defensen un pla d’urgència entorn de 5 punts:

- 1. Abolició dels «memoràndums», de totes les mesures d’austeritat i de les contrarreformes laborals que estan a punt de destruir el país.

- 2. Nacionalització dels bancs que han estat àmpliament pagats per les ajudes públiques.

- 3. Moratòria del pagament del deute i auditoria que permeti denunciar i abolir el deute il·legítim.

- 4. Abolició de la immunitat dels ministres.

- 5. Modificació de la llei electoral que ha permès al Pasok i a Nova Democràcia (Nea Dimokratia) governar contra la població grega i enfonsar al país en la crisi.

La IVª Internacional crida al conjunt del moviment obrer mundial, a tota la gent indignada, a totes aquelles i aquells que es reclamen dels ideals de l’esquerra, a donar suport a l’esmentat programa d’urgència.

Desitgem que el poble grec aconseguisca imposar amb els seus vots i mitjançant les mobilitzacions un govern de tota l’esquerra social i política que rebutge l’austeritat, un govern capaç d’imposar l’anul·lació del deute. És en aquesta perspectiva que cridem a la unitat de totes les forces que lluiten contra l’austeritat a Grècia- Syriza, Antarsya, KKE, els sindicats i altres moviments socials - entorn d’un pla d’urgència.

La crisi no és només de Grècia, sinó d’una Unió Europea submissa a la voluntat del capital i dels governs al seu servei. És la del sistema de producció capitalista en el món sencer. No és a la Troika, sinó al poble grec a qui correspon decidir la política a seguir en aquest país. Les temptatives de la cancellera alemanya Ángela Merkel d’imposar als grecs un referèndum sobre l’euro en ocasió de les eleccions del 17 de juny- un veritable cop d’estat electoral -han de ser rebutjades. No és l’euro, sinó els dictats de la Troika el que cal combatre avui.

Grècia s’ha convertit en un laboratori per a Europa. S’assaja sobre cobais humans els mètodes que seran immediatament aplicats a Portugal, en l’Estat espanyol, a Irlanda, a Itàlia i així successivament. El poble grec s’ha rebel·lat, en les empreses, en els carrers i en les urnes, contra aquestes polítiques bàrbares. La resistència dels grecs és la nostra resistència, les seves lluites són les nostres lluites. Aquestes mostren que la defensa dels interessos bàsics de les classes populars implica una confrontació amb les classes dominants, en el terreny nacional i europeu. Cal multiplicar les iniciatives unitàries en suport a les lluites del poble grec i de la seva esquerra radical. Però la millor solidaritat cap al poble grec és la d’imitar el seu exemple en tots els països desenvolupant i coordinant les resistències contra les polítiques inhumanes d’austeritat i de destrucció. És exactament això el que tem el capital responsable de la crisi: el contagi de les lluites!


24 de Maig de 2012.

Traducció de Miquel Garcia

Llegir article en castellà


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com