contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 30 de maig de 2012 |
Acte de presentació de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià


El proper 8 de juny a les 19 h tindrà lloc la presentació de la Plataforma Auditaria Ciutadana del Deute País Valencia al Col·legi Major Rector Peset. Sota el títol "Resistència contra l’austeritat i el deute. Auditoria Ja!!" tindrem el luxe de comptar amb la presència del periodista grec Yorgos Mitralias, que ens contarà la situació real que viu el seu país una setmana abans de les eleccions gregues.

Mitralias, fundador del moviment de les Marxes Europees i del Fòrum Social de Grècia, ha estat un dels iniciadors de l’Espai de Diàleg i d’Acció Comuna que ha portat a la creació de Syriza (Coalició de l’Esquerra Radical) que ha obtingut uns resultats històrics en les eleccions gregues del passat 6 de maig i que s’espera que siguen millors el proper 17 de juny. Mitralias també és membre fundador de la Campanya d’Auditoria del Deute Públic i del Comité contra el Deute-CADTM Grècia.

En l’acte de presetació també intervindrà Jérôme Duval, membre de la Plataforma, del CADTM (Comité per l’Anul·lació del Deute al Tercer Món) i de Patas Arriba, que farà la presentació de la Plataforma contextualitzant-la en l’ambit estatal i europeu.

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià, integrada en la xarxa d’àmbit estatal Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda. ¡No debemos!¡No pagamos!, fa una crida a la mobilització contra les polítiques d’austeritat selectiva i les retallades socials, per l’exigència d’una auditoria del deute i per l’aplicació de mesures contra la crisi que donen resposta a les necessitats del 99% i no al benefici d’una minoria.

Us agraïm que feu difusió de l’acte, si ho considereu oportú.

El cartell de l’acte (versions per a imprimir en b/n i color) podeu trobar-lo ací, en format jpg, per a descarregar-lo.

Ací i ací podeu trobar alguns dels articles publicats per Yorgos Mitralias.

Per a més informació podeu visitar la pàgina de Patas Arriba o escriure un correu a auditoriavalencia@gmail.com.

Salutacions!

PLATAFORMA AUDITORIA CIUTADANA DEL DEUTE PAÍS VALENCIÀ.

EL DEUTE NO ÉS NOSTRE!!


NOTA DE PREMSA

El pròxim divendres 8 de juny es presentarà públicament la “Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià. El deute no és nostre” en el Col·legi Major Rector Peset de València a les 19h.

La “Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià. El deute no és nostre”, participa a principis de juny dels actes que es realitzaran en diferents ciutats de l’estat amb l’objectiu de solidaritzar-se amb el poble grec en un moment històric clau. Els resultats de les eleccions del 6 de maig no deixen cap dubte: una clara majoria ciutadana ha rebutjat les polítiques d’austeritat dictades per la Troika, la qual cosa ha forçat la convocatòria d’uns nous comicis el diumenge 17 de juny. Grècia, que ha sigut escollida com a laboratori de les polítiques de retallades, s’ha revoltat obertament contra qui la sotmet i oprimeix econòmica i socialment.

Davant d’aquesta situació, i per denunciar que el present de Grècia és el futur immediat de molts racons d’Europa, si no es dóna una resposta ciutadana, la “Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià. El deute no és nostre”, coordinada amb la resta de plataformes estatals per una auditoria del deute, ha convidat a València a Yorgos Mitralias, qui està de visita en l’estat després d’una gira per Portugal.

Mitralias és membre del Comitè Contra el Deute-CADTM Grècia i editor del llibre Abramos los libros de la Deuda – Qué es y cómo se hace la auditoria de la deuda (Atenes, edicions Alexandria), així com fundador del moviment de les Marxes Europees i del Foro Sòcial de Grècia. A més, va ser iniciador de l’Espai de Diàleg i d’Acció Comú, el qual ha dut a la creació de Syriza (Coalició de la Esquerra Radical) i és membre fundador de la Campanya d’Auditoria del Deute Públic a Grècia.

Amb la presència de Mitralias, el grup valencià aprofitarà per presentar-se públicament alhora que per fer una crida a la mobilització contra les polítiques d’austeritat selectiva i retallades socials, per l’exigència d’una auditoria ciutadana del deute i per l’aplicació de mesures contra la crisi que responguen a les necessitats del 99% i no al benefici d’una minoria.

La conferència de Yorgos Mitralias serà el divendres 8 de juny a les 19h en el col·legi Major Rector Peset de València, Plaça Forn de Sant Nicolau, 4.

“Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencià. El deute no és nostre”


Carta de presentació de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute del País Valencà:

Carta per a una mobilització ciutadana contra el deute en el País Valencià.

La situació actual ha confirmat que el món de les finances i l’especulació ha conquerit el centre del nostre sistema d’organització social i que el poder polític serveix a les seues necessitats i exigències. El drama social que estem vivint, l’augment de la pobresa i la creixent degradació de les condicions de vida de la majoria de la població, fan imprescindible posar les depredadores elits econòmiques i polítiques sota el control de la ciutadania i exigir-los responsabilitats pels seus actes.

Existeixen alternatives a l’austeritat selectiva i a les retallades imposades per satisfer el pagament d’un deute il·legal, il·legítim o fins i tot odiós, que no beneficia al poble, impedeix el respecte i l’exercici dels drets humans i contribueix al desmantellament de l’estat mínim del benestar que tenim. El pagament d’aquest deute és ara insostenible i per tant cal aturar el reemborsament als creditors, fer una auditoria ciutadana i enjudiciar els responsables. Es tracta d’una emergència humanitària que ha d’anar acompanyada d’altres mesures per donar-li la volta al sistema. També s’ha de perseguir el frau fiscal de les grans fortunes i corporacions en lloc de premiar-les legislant amnisties a favor d’aquestes, recuperar una fiscalitat progressiva per augmentar la recaptació estatal i potenciar així la redistribució de la riquesa i el manteniment dels serveis públics, implantar taxes a les transaccions financeres i destinar-les a cobrir les necessitats col·lectives en lloc d’utilitzar diners públics per rescatar el deute privat dels bancs... Hi ha alternatives, la situació que estem vivint no és fruit de la necessitat sinó el resultat d’una decisió política que beneficia sols una minoria en detriment del 99%.

Al País Valencià, els casos de corrupció i malbaratament de fons públics són cada vegada més grans; a més, com també passa a la resta de l’estat, el model de sobreendeutament prioritza el pagament dels interessos del deute sobre qualsevol altra despesa pública perquè aquest pagament siga cobrat, en molts casos, per aquelles mateixes persones i entitats bancàries i financeres que el motivaren.

No és el mateix invertir en iniciatives d’utilitat social que en grans infraestructures o en altres esdeveniments que sols beneficien un 1%, reforçant així la concentració del capital, procés que està en la base tant de l’augment de les desigualtats socials com del col·lapse de l’economia productiva.
Per tot això, hem decidit investigar l’origen d’aquest deute per fer públic en quines condicions s’ha contret, què s’ha finançat amb ell i a qui s’està beneficiant, tot açò mitjançant l’elaboració d’una auditoria ciutadana del deute.

L’objectiu immediat d’aquesta auditoria és proporcionar i aplicar arguments ètics, jurídics i polítics que servisquen, d’una banda, per declarar-la, si escau, il·legítima o odiosa i promoure la seua anul·lació i, d’altra, per denunciar-ne els responsables. A més d’això, l’auditoria és un instrument d’empoderament de la ciutadania que garanteix un exercici de democràcia i un major control social de les institucions, així com un procés d’aprenentatge col·lectiu.

Arreu d’Europa i el Nord d’Àfrica s’està creant la Xarxa Internacional Auditoria Ciutadana (International Citizens Audit Network - ICAN) en la qual s’integra la Plataforma Auditoría Ciudadana de la Deuda ¡No debemos! ¡No pagamos!, creada per col·lectius, organitzacions i moviments socials de tot l’Estat, que a l’octubre de 2011 decidiren impulsar una campanya estatal per obrir els llibres del deute.

Així, la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute País Valencià fa una crida a tota la ciutadania i col·lectius del nostre territori a participar en aquest projecte d’auditoria ciutadana, un projecte de llarg recorregut i grans ambicions emancipadores per tal de donar-li la volta al món en què vivim.

Des de baix, juntes ho aconseguirem!


Resistir con el pueblo griego

CADTM Europe, 30/5/2012

En los comicios del 6 de mayo 2012, los electores griegos castigaron a las fuerzas de la coalición que aplicaron los planes de austeridad y se sometieron a las órdenes de la Troica (FMI, BCE, y Comisión Europea). Los partidos Nueva Democracia y Pasok pagaron con el descenso de sus votos su total sumisión a los acreedores de Grecia. El LAOS, partido de extrema derecha y miembro de la coalición que estaba en el poder prácticamente ha desaparecido de la escena pública.

El CADTM felicita al pueblo griego que, sin desfallecer, manifiesta desde mayo de 2010 su oposición a las violaciones de los derechos económicos, sociales, civiles y políticos que le infligen con el pretexto del reembolso de una deuda ilegítima a bancos y otras instituciones, verdaderos responsables de la crisis internacional. Después de haber realizado más de una docena de huelgas generales, innumerables manifestaciones y ocupaciones de lugares públicos, en la primavera de 2012, la población griega ha utilizado las urnas para expresar su rechazo a las políticas de austeridad.

Syriza, la principal coalición de la izquierda radical, se convirtió en la segunda fuerza política del país, llevando a cabo una campaña con un programa que propone el abandono de las políticas de austeridad, la cesación del reembolso y una auditoría de la deuda pública griega. También demanda la modificación completa del Tratado de funcionamiento de la Unión Europea y de los estatutos del BCE, el restablecimiento de los salarios y de las pensiones fuertemente recortados debido a los acuerdos firmados con la Troica, una fiscalidad realmente distributiva, una auditoría de los bancos y la nacionalización de los que hayan recibido ayudas públicas y, finalmente, la eliminación de la inmunidad de los parlamentarios y de otros altos cargos públicos.

Su dirigente principal, Alexis Tsipras, tuvo el coraje de proponer este viraje de 180º para poder avanzar hacia la justicia social y devolver a Grecia su dignidad, y esto atrajo a una parte importante de la población griega, que dio su voto a los candidatos y candidatas de Syriza. Son muchos los griegos que quieren que surja un gobierno que sea tan fiel al pueblo como los anteriores gobernantes lo fueron con los responsables nacionales e internacionales de la debacle europea. La mayoría del pueblo heleno quiere permanecer en la Unión Europea y en la zona euro pero al mismo tiempo exigen que sus derechos sean respetados. Esta es la opción que también defiende Syriza, que desea desbaratar los planes de la Troica y los banqueros.

Y hete ahí la razón por la que esta opción democrática es combatida activamente en el ámbito internacional y dentro del propio país. Se trata de presentar al pueblo griego como un campeón de la irresponsabilidad, de la evasión fiscal, de la corrupción y de la pereza. Jefes de Estado y de gobierno de la UE han lanzado amenazas de sanción contra Grecia si el pueblo no eligiera lo «correcto». El CADTM denuncia esta campaña de intimidación que tiene por objetivo convencer al pueblo griego que debe renunciar a retomar su destino. Los poderosos medios de comunicación y el chantaje, puestos en marcha al servicio de este fin, también quieren convencer a los otros pueblos de Europa, y de más allá, de que no hay ninguna alternativa para las políticas impuestas por los defensores del sistema.

El CADTM recuerda que los discursos sobre la generosa ayuda que Grecia habría recibido en el curso de los dos últimos años constituyen una enorme superchería. En realidad, los pretendidos planes de salvataje rescatan a los acreedores, que, sin embargo, tienen una enorme responsabilidad en el endeudamiento de la nación helena. Los bancos europeos utilizaron parte del dinero público, inyectado con el fin de salvarlos de la quiebra en 2008-2009, en especular con la deuda griega y consiguieron enormes beneficios antes de empujar a Grecia hacia la grave crisis que está padeciendo.

Según el CADTM, todos los préstamos concedidos a Grecia desde mayo de 2010 son odiosos, y se los puede considerar nulos, puesto que constituyen una violación permanente de los derechos económicos, sociales, civiles y políticos de los ciudadanos y ciudadanas de Grecia.

La resistencia del pueblo griego muestra a los otros pueblos de Europa que es fundamental rebelarse contra una Unión Europea edificada para defender los intereses de las grandes compañías privadas y del 1 por ciento más rico de su población. El CADTM considera que se debe refundar la Unión Europea sobre una base de solidaridad entre los pueblos, mediante un verdadero proceso democrático constituyente. Es fundamental abrogar los tratados que pusieron el proceso de integración europea al servicio de los intereses privados y es necesario combatir el Mecanismo Europeo de Estabilidad (MEE) y el Pacto presupuestario en proceso de ratificación.

El CADTM se compromete a proseguir sus esfuerzos con todas las fuerzas solidarias para continuar apoyando al pueblo griego y por una alternativa radical a la UE y a las políticas que la dominan. El CADTM refuerza su participación en iniciativas ciudadanas de auditoría de la deuda pública que están naciendo en un número creciente de países europeos, en Túnez y en Egipto, especialmente a través de la Red Internacional de Auditorías Ciudadanas de la Deuda (ICAN, International Citizen Audit Network) creado en abril de 2012 |1|. Estas auditorías ciudadanas son una herramienta valiosa para la reapropiación colectiva de los asuntos públicos y para la construcción de alternativas que favorezcan a los pueblos.

El CADTM hace un llamamiento a todos los movimientos sociales a unir sus esfuerzos para sostener y llevar conjuntamente la esperanza que constituye el surgimiento de alternativas arraigadas en las resistencias, comenzando por la del pueblo griego.

Construir juntos una movilización europea contra la deuda ilegítima, los planes de austeridad y el Pacto presupuestario, en solidaridad con el pueblo griego y con los otros pueblos agredidos, representa la respuesta adecuada para permitir una verdadera transformación social y una ruptura con el neoliberalismo.

Traducido por Griselda Pinero

Notas

|1| Vease : Coordinan esfuerzos en Europa y el Norte de África para luchar contra la Deuda y la Austeridad

CADTM Europa forma parte de la red internacional CADTM y está presente en Grecia, Francia, Bélgica, España, Suiza, Polonia. Tiene organizaciones asociadas en Italia, Portugal, Reino Unido y Alemania.


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com