contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 16 d’abril de 2012 |
Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. No debem! No paguem!

David Virgili

Els dies 24 i 25 de març es va celebrar a Madrid una trobada estatal per promoure el procés d’auditoria ciutadana del deute amb la participació de més de 100 persones de diferents ciutats de l’Estat Espanyol.

Ciutadans i ciutadanes, assemblees del 15-M de diferents ciutats, juntament amb altres xarxes i organitzacions socials, han constituït una plataforma per realitzar una Auditoria Ciutadana del Deute que determini la seva il·legitimitat. S’inicia així un procés liderat per la ciutadania per abordar el problema del deute. A Espanya, igual que en altres països de la perifèria europea, som testimonis de com la crisi del deute és utilitzada per justificar polítiques d’ajust i austeritat amb què es destrueixen els drets socials i laborals conquerits gràcies a l’esforç i la lluita de generacions passades. Amb total impunitat es retallen i privatitzen serveis públics bàsics, com l’educació, la sanitat i els serveis socials. Els i les ciutadans i ciutadanes observen amb impotència com es retarda l’edat de jubilació, es precaritzen les seves condicions de vida, es congelen les pensions i desapareixen els drets laborals.

Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. No debem! No paguem! entenen que hi ha indicis més que suficients d’il·legitimitat en el deute que el Govern espanyol, juntament amb la UE o els governs autonòmics, estan utilitzant com a motiu per tirar endavant una sagnant política d’austeritat. Per això s’exigeix ​​el dret a saber, a conèixer els detalls del procés que ens ha portat a aquesta situació. Aquesta iniciativa té entre els seus objectius l’exigència de poder decidir democràticament i sobiranament què fer amb el deute i amb el nostre futur, sense ingerència dels mercats financers, de la Comissió Europea, el BCE o l’FMI.

El deute de l’economia espanyola és enorme, se situa per sobre del 400% del PIB, però qui va contreure i es va beneficiar d’aquest deute? És cert que tots i totes hem viscut per sobre de les nostres possibilitats, com ens repeteixen fins a la sacietat? O per contra aquest deute ha beneficiat una minoria poderosa que continua lucrant-se amb les polítiques d’ajustaments i retalls? Estem pagant un deute que no hem generat, un deute que ha estat contret en contra de l’interès general del poble? O simplement, són il·legítims de per si els mecanismes dissenyats per generar deute?

Durant aquest primera trobada estatal, en què van participar més d’un centenar de persones, s’ha definit quin tipus d’Auditoria es vol promoure. Es tractarà d’un procés ciutadà, obert a totes aquelles persones que vulguin participar-hi. Abordarà d’una banda l’àmbit de l’Estat espanyol com a deutor, ja sigui a través del deute públic o del deute privat susceptible d’esdevenir públic en un futur. Es realitzarà a nivell estatal, autonòmic i local. El procés d’Auditoria tindrà a més una visió integral, analitzant no només qüestions econòmiques i financeres, sinó també impactes de gènere, socials, ambientals, culturals o polítics. D’altra banda, inclourà també el paper de l’Estat espanyol com a creditor dels deutes d’altres països del Sud Global, així com dels deutes ecològics, socials, culturals, de gènere, polítiques i històriques que hem acumulat enfront de diversos pobles.

Des de la nova Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. No debem! No paguem! es participarà en mobilitzacions i lluites contra les polítiques d’austeritat, començant per la participació en la vaga general del 29m per denunciar una reforma laboral imposada sota l’engany d’un deute del qual els i les treballadores no són responsables. Una reforma laboral que respon una vegada més als interessos d’aquells bancs i grans empreses, que sí que són responsables de la major part de l’endeutament espanyol (més d’un 65% correspon al deute d’empreses financeres i no financeres). La posada en marxa de la reforma laboral suposaria que de fet siguin els i les treballadores els que paguin, amb sous més baixos i condicions més precàries, els deutes acumulats per les grans fortunes.

La Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. No debem! No paguem!, que es posa en marxa aquests dies, buscarà treballar de forma conjunta amb altres grups, organitzacions, moviments socials i sectors en lucha. El deute és el motiu pel qual governs i institucions internacionals imposen retallades, privatitzacions i reformes com la Reforma Laboral o de les pensions al nostre país i la resta de la perifèria europea i el Sud Global. En aquest sentit és de gran importància treballar de forma conjunta per dir NO al pagament del deute, alhora que se segueix lluitant contra les retallades i es reverteix la reforma laboral. Des de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. No debem! No paguem! es fa doncs una crida a tots i totes ciutadans i ciutadanes, independentment dels seus coneixements o experiència, a participar en aquest procés d’aprenentatge col·lectiu i empoderament, que retorni als i les ciutadanes la sobirania expropiada per la dictadura dels mercats financers.

Per obtenir més informació sobre el procés d’Auditoria o concertar entrevistes, us podeu posar en contacte amb nosaltres a través del correu auditoriabcn@gmail.com

Per fer seguiment de la plataforma per Twitter podeu seguir els comptes: @AuditCiudadana @AuditoriaBCN @AuditoriaMadrid

Plataforma Auditoria Ciutadana Barcelona. NO debem, NO paguem!

Web: www.auditoria15m.org

Streaming

Coordinació Estatal Plataforma ací

28/3/2012

Font:

omegamesun.blogspot.com

+ Info:

El robatori a la Sanitat Pública catalana "Després de dos anys de recerca, la revista Cafèambllet acaba de publicar els resultats de l’auditoria independent que han fet a part del sistema sanitari català, amb especial atenció als pressupostos dels hospitals de Blanes i de Calella. Les dades que exposen són d’escàndol, i l’Oficina Antifrau de Catalunya ha obert una investigació arran d’aquestes denúncies."

Sobre el deute en els Pressupostos Generals del 2012. David Virgili


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com