contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 15 d’abril de 2012 |
Després de l’èxit del 29-M: continuar la mobilització, mantenir la pressió sobre el govern i la CEOE

Declaració d’Esquerra Anticapitalista

La jornada de vaga del 29-M va ser, d’acord a les dades, un èxit: més de 10 milions d’assalariades i assalariats van secundar la vaga i almenys 1,5 milions de persones van recórrer els carrers de ciutats i pobles de tot l’Estat, en les més de cent convocatòries de manifestació. Milers d’estudiants es van sumar a les protestes, i la convocatòria va trobar suport i simpatia entre els qui “no computen” (mestresses de casa, aturats i parades,…) i entre l’ampli sector de persones amb treball precari. Aquest sector va patir especialment l’acció dels piquets empresarials i de la pressió patronal encaminades a impedir que exerciren el seu dret a la vaga que, en alguns casos, van aconseguir el seu objectiu, encara que sense poder contenir l’expressió de rebot en el carrer.

La jornada, a més, ha sigut “viscuda” també com un èxit per les gents d’a baix, la qual cosa és particularment important. La pressió patronal i mediàtica no va aconseguir impedir el triomf de la vaga, la reforma laboral va quedar deslegitimada per a la majoria social en els carrers i empreses de tot el país.

La Vaga −malgrat haver travessat tots els sectors econòmics i territoris− ha tingut major incidència en la indústria que en els serveis i ha estat més contundent a Euskadi que en la resta de territoris. Però encara que no li la pot considerar Vaga General ciutadana com la del 14D la seua legitimitat social no pot posar-se en dubte, com demostra la participació massiva en les manifestacions. La massivitat de les manifestacions va ser un dels trets més destacats de la Vaga i mostra l’adhesió activa a la convocatòria, les ganes de lluita existents entre amplis sectors socials i, també, la importància estratègica de reforçar la dimensió ciutadana i territorial de la VG perquè siga el més inclusiva possible i abaste a aturats, precaris/as, immigrants, mestresses de casa, treballadors/as de petites empreses...

El govern i la patronal han acusat el colp, reconeixent implícitament l’èxit de la convocatòria, −“cal passar pàgina“, deia el president de la CEOE la mateixa nit del 29-M−, a pesar que aquesta no haja estat suficientment fort com per a fer-los cedir. El govern de Rajoy, sotmès al tàndem Merkel-Sarkozy, es juga massa com per a retrocedir davant el primer envit. Necessita mostrar fermesa per a mantenir la credibilitat davant el “govern dels mercats“ i poder així continuar amb la seua política de retallades socials i de drets. Botó de mostra, els pressupostos de 2012, que contemplen retallades de la despesa sense precedents en la UE que posen en risc la prestació de serveis bàsics en la sanitat, l’ensenyament i l’atenció a la dependència entre uns altres.

Cal, ara, continuar la mobilització, mantenir la pressió sobre el govern i la patronal, fins a fer-la insuportable, i exigir al govern la retirada incondicional i completa de l’avantprojecte de llei. Seria un frau per als i les milions de vaguistes que les direccions de CC.OO i UGT mantingueren la seua orientació de reformar la reforma laboral, mitjançant la inclusió en la mateixa d’alguns aspectes del fracassat Acord sobre Negociació Col·lectiva (ANNC II).

La retirada de la llei, per contra, podria ser la base per a un ampli acord sindical d’unitat d’acció per a continuar la lluita contra la reforma i les retallades. Aquest acord ha d’incloure tant als sindicats majoritaris a escala estatal (CC.OO i UGT), com a la majoria sindical basca (ELA-LAB), a la CIG gallega i a les organitzacions del sindicalisme alternatiu com a CGT, Confederació Intersindical, IAC, Intersindical Valenciana, SAT-SOC, CSI-Astúries, Co.Bas, CNT i unes altres. Tal acord hauria d’incloure també als moviments socials i polítics de l’esquerra. Aquesta plataforma àmplia hauria de dissenyar un calendari o pla conjunt de mobilitzacions, sostingudes en el temps, que el seu objectiu fóra el de generar un corrent de lluita capaç d’arrossegar als sectors més indecisos, escèptics i encara immòbils de la classe treballadora i permetre la recuperació de la confiança de la classe en la seua força.

Un pla semblant podria basar-se en mobilitzacions escalonades en els sectors estratègics de la producció i dels serveis: transport, energia, comunicacions, sector públic... incloent vagues rotatives en aquests i també vagues per territoris. Contemplaria també mobilitzacions i accions ciutadanes, per exemple l’ocupació de seus patronals i edificis públics. Donaria protagonisme als diferents actors socials interessats a tirar a baix la reforma laboral i frenar les retallades i serviria per a reforçar la consciència i la capacitat de resistència d’els qui han sigut protagonistes el 29-M. Finalment, el pla d’acció s’hauria de fixar com a objectiu fer possible la convocatòria d’una nova Vaga General la potència de la qual fóra sensiblement major que la de la passada del 29M.

12 de abril de 2012

En castellano aquí


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com