contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 13 d’abril de 2012 |
El govern vol fer por i armar-se legalment per a reprimir les protestes contra la seua política

Comunicat d’Esquerra Anticapitalista

La bateria de retallades de drets impulsada pel govern del PP s’amplia per moments i s’està convertint en habitual que cada vegada que un ministre realitza declaracions o apareix en el Parlament, ho fa per a anunciar nous atacs als drets socials i democràtics.

Ara li ha tocat torn al ministre d’interior, Jorge Fernández Díaz- que ja va destacar al febrer juntament amb la delegada de govern Paula Sánchez de Lleó a causa de les violentes intervencions policials en la “Primavera Valenciana” -anunciant una reforma del Codi Penal per a plantar cara, segons ell, a l’espiral “de violència dels col·lectius antisistema”. Entre les mesures que ha avançat el responsable d’interior es troba les següents:

- Considerar delicte d’integració en organització criminal el fet de "alterar greument l’ordre públic"

- Fer el mateix referent a “concertar concentracions violentes per qualsevol mitjà de comunicació com Internet i les xarxes socials”

- Incloure com delictes de desordres públics “els supòsits en els quals es penetre en establiments públics o s’obstaculitze l’accés als mateixos ampliant el tipus de danys amb pertorbació de l’ordre públic als danys que es produïsquen per interrupció o pertorbació de qualsevol servei públic"

- Considerar delicte d’atemptat contra l’autoritat "la resistència activa o passiva gran davant les forces de seguretat i incloure entre les modalitats d’accions punibles les amenaces i comportaments intimidatoris, l’envestida i llançament d’objectes perillosos i considerar com agreujant la comissió d’aquestes conductes delictives".

Sembla, a la vista de l’anterior, que el govern pretén armar-se legalment per a descarregar la repressió sobre els moviments socials, utilitzant tècniques de sobres conegudes. La primera i principal d’elles no és altra que la de convertir en “criminals” (o sospitosos de poder-lo ser) a tots aquells grups que s’oposen frontalment al sistema capitalista. El procediment és senzill: es publiciten i magnifiquen fins al paroxisme accions com les que recentment van succeir a Barcelona i, a continuació, es fica en el mateix sac a qualsevol persona o col·lectiu més o menys “radical” o “antisistema” que per aquest mateix fet es converteix ja en “sospitós”. Si els fets “violents” no ocorren per si sols dóna igual, per a això estan els “provocadors policials”, l’acció dels quals ha estat detectada i denunciada en múltiples ocasions.

En aquest cas, no obstant això, es va més lluny que en altres anteriors no només per pretendre considerar criminals a manifestants i activistes socials, sinó per voler convertir en delicte la “penetració en establiments públics” (ho són els bancs? ho és el Cort Anglès?) o la “pertorbació d’un servei públic” (si talle un carrer... per ventura no estic interrompent un servei públic de transport?).

El súmmum arriba quan se’ns indica que la “resistència passiva gran” (quin és la menuda?) davant les forces de seguretat serà un atemptat contra aquesta. La qual cosa vol dir que si ens asseiem en el sòl i no ens movem quan la policia ens ho indique, ens convertim en “criminals”.

És evident que totes aquestes mesures anunciades, a més de convertir-se en armes repressives disposades a ser disparades sobre els moviments socials, intenten generar por. Una por que es pretén fer extensiva no només a les pròpies activistes dels moviments, sinó a la ciutadania en general a la qual se cerca retraure de participar en protestes i aïllar dels nuclis políticament més conscients i actius. En particular, encara que no únicament perquè l’objectiu és molt ampli, s’apunta cap al moviment del 15M, caracteritzat pel seu ús intens de les xarxes socials, les ocupacions pacífiques i la resistència passiva. És a dir, d’un cop de ploma, per llei, volen convertir a un moviment que sempre s’ha manifestat com pacífic en violent i criminal. També els altaveus mediàtics de l’extrema dreta, en aquest cas “La Razón”, han assenyalat ja amb el dit a organitzacions com Esquerra Anticapitalista o el Militante acusant-les de “fer cridades constants a la lluita i a la desobediència”

El govern és molt conscient que la seua salvatge política antisocial i de retallades va a generar- ja ho està fent -una gran contestació social. Davant això s’arma legalment per a plantar cara a les protestes massives que puguen tenir lloc, indicant amb claredat que pensa recórrer tot el que faça falta a la repressió directa sobre els moviments de protesta. Però aquesta actuació del govern de Rajoy no es tracta d’un fet aïllat en l’actual context europeu, ja que en el període històric de crisi que s’ha obert, justament per les violentes convulsions socials que origina, capitalisme i democràcia es tornen cada vegada més incompatibles. Com negres experiències del passat demostren, el capitalisme, confrontat a situacions de crisi profunda, no dubta en despullar-se de les seues vestidures democràtiques per a fer ús de la més fèrria repressió i del recurs a règims dictatorials i feixistes. En la punta de llança de tals experiències antidemocràtiques poden estar en el present, països com Grècia o l’Estat espanyol, particularment copejats per la crisi.

Davant una tal actitud repressiva i antidemocràtica no queda sinó denunciar-la, exigir la retirada immediata d’aquesta proposta de retallada de drets i la dimissió de qui ha tingut la poca vergonya de formular-la. Però no cal quedar-se ací ja que sembla ja evident que ens trobem davant un intent d’involució política en tota regla caracteritzada per l’augment indiscriminat de la repressió i de la polítiques securitaries; la limitació de drets sindicals; els atemptats contra els drets de dones i minories sexuals; i els atacs contra els drets nacionals a través de la recerca de recentralització de l’Estat. Tot l’anterior exigirà des d’ara mateix una acció decidida del conjunt de moviments socials i d’organitzacions sindicals i polítiques.

13 d’abril de 2012.

Llegir el Comunicat en castellà


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com