contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 31 de gener de 2012 |
Comença l’Auditoria del Deute a Barcelona

David Virgili

Després d’unes reunions prèvies de tempteig al desembre, ahir hi va haver una reunió a Barcelona on es va posar en marxa l’Auditoria del Deute espanyol.

Hi van assistir 25 persones, i la composició va ser molt diversa: gent vinculada a l’Observatori del Deute (els d’Interferències), de la campanya Qui deu a qui?, un grup de treball vinculat al 15-M, algun economista, responsables de l’auditoria del deute a l’Equador, i gent interessada a nivell individual. En resum: un molt bon punt de partida.

És significativa la participació d’organitzacions que fins ara es dedicaven a l’estudi del deute extern del Tercer Món. Intercanviant impressions, expliquen que els mecanismes per convertir el deute en permanent que s’estan intentant aplicar a Europa ja els coneixen. Convertir en prioritari el pagament del deute, com s’ha fet amb la reforma de la Constitució a Espanya, impedeix el desenvolupament del país, i el converteix en una font de finançament constant per a l’economia del Primer Món -d’on ja no podem considerar ben bé que formem part-. És impossible escapar-ne, perquè el deute es va refinançant perquè sempre es pagui el màxim que es pot pagar.

La reunió va ser molt eficient. Va servir per organitzar-se, i per començar a perfilar l’auditoria. Alguns dels objectius prioritaris són:

- analitzar la situació actual de retallades i privatitzacions (què hi ha de cert en la suposada urgència i necessitat de fer-les?),

- identificar els responsables,

- exigir transparència en l’estat dels comptes, i estudiar-los amb més detall per veure quina part del deute contret és legítim i quina no.

En funció dels resultats obtinguts, cal plantejar-se exigir no pagar el deute ni els interessos, o bé una part del total.

Sembla generalitzada l’opinió que l’auditoria es durà a terme a nivell ciutadà, amb la col·laboració dels acadèmics, universitats i organitzacions que vulguin ajudar-hi.

No s’han plantejat restriccions sobre què cal auditar. El primer impuls és demanar auditar tot el deute, però l’experiència d’auditories passades aconsella buscar prioritats si es volen aconseguir resultats. Un possible punt de partida seria auditar:

- Del deute públic, cal prioritzar el relacionat amb les retallades. Sobretot, Sanitat (per exemple, l’estat dels comptes a l’ICS) i Educació. L’auditoria a Educació es podria fer indirectament per un control global dels pressupostos reals assignats a Ensenyament i Investigació no militar.

- Del deute privat, és important estudiar la composició del deute contret pels bancs, ja que s’estan duent a terme mesures per convertir en públic el seu deute, sigui amb ajudes directes, per mitjà de bancs dolents, o bé a través d’avals.

Aniré informant regularment sobre els progressos de l’auditoria. Qualsevol suggeriment o idea constructiva serà molt ben rebuda. Ja s’assumeix que en algun moment s’intentarà bloquejar la investigació i s’hi posaran traves, però ha començat amb tanta força que resultarà molt complicat aturar-ho.

Font:

omegamesun.blogspot.com 20/1/2011

+ Info:

L’estat del deute. A qui li hem de pagar el compte?. David Virgili


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com