contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 29 de novembre de 2011 |
Perquè el nou govern del PP dure poc de temps... Cal Desobeir!!

Declaració d’Esquerra Anticapitalista al País Valencià

1. Victòria del PP, enfonsament del PSOE i fragmentació del vot de la gent treballadora.

Tant al País Valencià com al conjunt de l’Estat espanyol, les eleccions del 20-N han significat una victòria important del PP i un enfonsament del PSOE, tal com ja es pronosticava des de feia temps i sense que haja existit cap sorpresa al respecte. Els efectes de la crisi sobre la gent treballadora deteriorant les seues condicions de vida, l’obediència de la direcció del PSOE als poders empresarials i financeres estatals i europees amb l’aplicació de les polítiques de retallades, la claudicació de CCOO i UGT signant el pacte de la Llei de Reforma del Règim de Pensions, així com la desmobilització i desorientació de la gent treballadora són factors que expliquen aquest resultat.

El resultat electoral mostra un bloc social sòlid de dretes aglutinat al voltant del PP. Aquest bloc però, s’ha eixamplat poc des dels anteriors comicis. Al conjunt de l’Estat el PP ha guanyat només 550.000 vots, al País Valencià el PP ha mantingut pràcticament sense variació el mateix nombre de vots que a les eleccions del 2008.

L’enfonsament del PSOE s’ha traduït en una fragmentació del vot perdut per aquest partit. Els vots que no ha recollit el PSOE han anat en part a l’esquerra, significant un avanç d’IU-EUPV i de la més moderada formació d’Equo-Compromís, però també a l’espanyolista i cada vegada més dretana UPyD, així com a l’abstenció. Al País Valencià, aproximadament la meitat dels prop de 430.000 vots perduts pel PSOE poden haver anat a EUPV (que ha experimentat un increment de 95.000 vots) i a Compromís (amb un increment de 122.000 vots), altra quarta part a UPyD (amb un increment de 120.000 vots) i la resta s’han distribuït per l’abstenció, el vot nul o a formacions que no han obtingut representació.

Esquerra Anticapitalista no ha presentat llistes a les circumscripcions del País Valencià el 20-N. Hem desenvolupant la campanya “Alcem la veu, Anticapitalistes i Desobedients” per a explicar i donar a conéixer el nostre programa i alternatives. Pel ressò obtingut, d’acord a les nostres possibilitats, valorem com positiva aquesta iniciativa.

2. Els efectes de la victòria del PP: Més retallades salarials, socials i de drets democràtics.

Aquests resultats electorals tindran indubtables efectes negatius en aquest futur immediat. Una volta obert el camí amb la formació del govern estatal del PP, és
d’esperar que el Consell presidit per Fabra es llançarà amb fermesa a una nova onada de retallades seguint els exemples paradigmàtics de Madrid, de Castella-La Manxa i de Catalunya. Les declaracions de “bones intencions” fetes darrerament en meses de negociació amb sindicats en el sentit de voler seguir una línia “suau” de contenció de la despesa pública, no sembla que hagen de gaudir de massa crèdit entre els que anem a continuar patint les polítiques del PP.

3. El seu sistema no ens representa.

Una interpretació interessada dels resultats electorals feta des dels mitjans de comunicació monopolitzats per la dreta i els poders empresarials i financers, és que la victòria del PP suposa un aval en blanc, un mandat social, per a aprofundir les retallades socials i de drets democràtics. En el mateix sentit s’ha pronunciat, en nom de la cúpula de la UE, Àngela Merkel.

Aquesta visió és absolutament falsa. S’ha de recordar que els vots obtinguts pel PP representen només un 30% del conjunt del cens electoral. Evidentment, no ens representen ni el PP ni aquestes institucions. Es fa palesa, ara més que mai, la necessitat de reformar la llei electoral de la Transició, aplicant criteris de proporcionalitat i de diversitat territorial i nacional i donant dret al vot als 16 anys.

Ara bé, que el PP no tinga darrere la gran majoria social que pretén no significa que siga un partit sense força. Té el ple suport dels poders empresarials i financers, els quals, a hores d’ara, es troben a l’ofensiva. D’altra banda, els representants de la direcció del PSOE no s’oposaran a la major part de les polítiques de retallades i de recentralització espanyolista de l’estat.

4. Tot creant una resistència eficaç i contrapoder, hem de fer que aquest govern dure poc de temps.

Per a poder canviar el que ha passat aquestes eleccions cal que la gent treballadora prenga consciència de la necessitat d’una alternativa anticapitalista a la crisi i de constituir-se en contrapoder . Això suposa mobilització social al carrer amb objectius de resistència comuns i organització conjunta d’una capa de gent lluitadora que, a hores d’ara, ja és als moviments, a les lluites estudiantils i als sindicats.

Ens trobem en una situació en la que hi ha un gran malestar de fons i un moviment fort de protesta, contra les “solucions” que tant PSOE com PP estan donant a la crisi. Aquest moviment s’ha evidenciat en les manifestacions del 15 d’octubre passat, en la persistència de la mobilització que va prendre les places el 15 de maig, en les lluites contra els desnonaments, contra les retallades a l’ensenyament i a la sanitat...

Però també formen part de la realitat actual l’absència d’una unió consolidada entre el moviment 15M i el conjunt de la gent treballadora organitzada; la manca de mobilització a les fàbriques i centres de treball on contínua imperant la por a la pèrdua del lloc de treball; així com la inalterada tendència de les direccions dels grans sindicats al pacte i la negociació, el que suposa una important barrera a la generació de resistència social.

Cal sortejar aquestes limitacions mitjançant la mobilització i amb formes d’acció no sectàries. Cal crear un futur de combat i de resistències, perquè les polítiques de retallades no “solucionaran” la crisi sinó que ens conduiran a un aprofundiment de la recessió econòmica i a una època negra en la que augmentarà com mai el poder de la gent rica i el control autoritari sobre la gent treballadora i la ciutadania de a peu. Cal alçar la bandera d’una alternativa anticapitalista a la crisi.

Cal crear resistència eficaç i contrapoder. En aquesta tasca estarà Esquerra Anticapitalista amb totes les seues forces.

Cal Desobeir.

+ Info:

Després del 20-N: Desobeir la majoria absoluta del PP. Comunicat d’Esquerra Anticapitalista Confederal

1-D: Assemblea Oberta d’Esquerra Anticapitalista i xerrada d’Esther Vivas


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com