contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 25 de novembre de 2011 |
En el Dia Internacional contra les violències vers les Dones seguim desobeint el Patriarcat!

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

Aquest 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències Masclistes, des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista tornem a reivindicar la lluita de les dones contra les múltiples violències que patim pel sol fet de ser dones. La violència masclista ens afecta a totes: nenes, adolescents, dones grans, dones lesbianes, dones migrades, dones trans.

Els mitjans de comunicació tan sols visibilitzen aquells casos de violència en què ja és massa tard per actuar, en què les dones ja han estat assassinades en mans d’agressors masclistes. I ho fan mitjançant titulars morbosos que amaguen el caràcter sistèmic de la violència contra les dones. Els maltractes físics i psicològics, les violacions i l’assetjament sexual, que continuen presents en les nostres vides quotidianes, segueixen sent invisibilitzats o presentats com a casos aïllats. Se segueix parlant de les dones com víctimes passives o com responsables de la violència que pateixen. I les mesures legislatives preses pel govern estatal durant els darrers anys, malgrat que suposen un avenç, estan basades en la victimització de les dones, i en la lògica merament punitiva, deixant de banda la prevenció. La mancança de recursos impedeix l’efectivitat de les mesures per assistir i protegir les dones que han estat víctimes d’agressions masclistes. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista exigim que s’ataqui d’arrel les violències masclistes. Això passa per desenvolupar mesures de prevenció com l’educació en la igualtat. Les dones hem de ser capaces d’identificar conductes que poden derivar en maltractes i desenvolupar les nostres pròpies estratègies per evitar-les.

Tanmateix, la violència masclista no té només una cara. Les lesions i els assassinats són les formes de violència més visibles, però la violència contra les dones no només es genera i perpetua en l’àmbit individual o familiar sinó que també ho fa a nivell estructural. La doble jornada de treball i el confinament de les dones en l’àmbit domèstic són altres expressions quotidianes de la violència masclista. El sistema patriarcal és el millor aliat del capitalisme ja que són les dones les que seguim fent-nos càrrec de tasques, com la de les cures, minsament valorades per la societat però que alhora tenen tanta importància per al sistema econòmic. Sabem que dins d’aquest capitalisme patriarcal, que genera desigualtats i aguditza les ja existents, no és possible acabar amb les violències masclistes. Si el capitalisme i el patriarcat van de la mà llavors sense la lluita feminista és impossible transformar el sistema.

Amb l’aprofundiment de la crisi, una jornada de denúncia de les violències que pateixen les dones i de reivindicació d’una societat igualitària té més sentit que mai. L’atur, la precarietat laboral, la degradació dels serveis públics i dels sistemes de protecció social, els desnonaments, l’augment de la pobresa... colpegen de manera especial les dones, generant o agreujant situacions de violència. Quantes, mancades de recursos, han de conviure amb l’home que les maltracta, mentre el nombre de víctimes mortals s’eleva enguany a 80 dones? Quants abusos masclistes no se suporten per por de perdre la feina? Així mateix, les polítiques neoliberals intensifiquen la feminització de la pobresa, agreujada particularment en els països del Sud, on les dones són les primeres en pagar els brutals efectes dels programes d’austeritat i sovint pateixen la violència física i sexual en contextos de conflicte bèl·lic. Ens solidaritzem amb totes les dones del món i, molt especialment, amb les dones dels països àrabs que aquest any han fet seves les revolucions contra els dictadors sortint al carrer reclamant els seus drets i enfrontant-se a una ferotge repressió.

Des de les institucions i els poders públics bufen vents de reacció: desballestant l’estat del benestar, la dictadura dels mercats financers descarrega sobre les nostres espatlles una vegada més les tasques de cura i reproducció. I això s’acompanya d’una ofensiva contra els tímids avenços que havíem anat aconseguint. Si amb un PSOE girant cap a l’austeritat, ja varem veure desaparèixer el Ministeri de la igualtat, de quins pressupostos disposarà la lluita contra la violència de gènere sota el govern de Rajoy? En sentir alguns valedors eclesiàstics de la nova majoria justificar la violació de les dones que han avortat, podem témer el pitjor.

I aquí no estem pas més protegides. Creient tenir barra lliure després del 20-N, Artur Mas anuncia noves retallades antisocials. Si Duran recela que hi hagi més “Mohammeds” que “Jordis”, això vol dir que pinten bastos per a les “Fàtimes”. El racisme amb què s’intenta dividir les classes populars, atiant conflictes de pobres contra pobres, té un vector clarament patriarcal. L’esquerra institucional, avui derrotada, va tenir el trist honor de desbrossar el camí amb els decrets de “civisme”. Ara, el Govern generalitza la prohibició d’un burca que gairebé ningú ha vist enlloc, però li permet posar sota sospita tota la comunitat musulmana, expulsant algunes dones de l’espai públic.

Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista exigim que la societat en el seu conjunt ataqui totes les formes de violència contra les dones. Fem una crida a totes les dones a desobeir el patriarcat, a articular respostes col·lectives, a generar projectes alternatius que tinguin com a eix fonamental la lluita contra la violència masclista i el sistema capitalista patriarcal. Hem de crear xarxes i aliances entre nosaltres per totes plegades plantar-li cara a un sistema que ens oprimeix, ens invisibilitza i no ens permet viure dignament.

Volem transformar el sistema en el seu conjunt, crear una societat sense explotació ni opressions de cap tipus, basada en la justícia i la igualtat socials, en la solidaritat i el respecte. Una societat democràtica on les dones no siguem discriminades ni excloses sistemàticament. Una societat on càpiguen totes les opcions sexuals, identitats, cultures i diversitats. Un món on hi hagi per sobre de tot els interessos i benestar de totes les persones i del planeta.

Un món lliure de violències és imprescindible. Prou de violència masclista! S’atansen temps de lluita i, més que mai, esdevé necessària una àmplia unitat de les esquerres, del sindicalisme i els moviments socials que faci bandera i defensi pam a pam la dignitat, la igualtat i la integritat de les dones. Nosaltres ens hi comprometem.

Font: Revolta Global

+ Info:

En el Día Internacional de lucha contra la violencia de género. Que no nos cuenten cuentos: El patriarcado mata. Secretaría de la Mujer de CGT, Comunicado de la Comisión Feminismos Sol


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com