contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 13 de novembre de 2011 | Manuel
Crònica de l’acte ’Alcem la veu’ a Elx


Ahir divendres 11 de novembre es va fer la presentació de campanya alternativa Anticapitalista i Desobedient a Elx. Vam comptar amb la presència de Jaime Pastor, professor de ciències polítiques de la UNED membre de la Coordinadora Confederal d’Izquierda Anticapitalista.

L’acte el va presentar la nostra companya Gloria Marín membre de la coordinadora estatal feminista i destacada activista de la PAH d’Elx.

El primer ponent va ser Manuel Girón, psiquiatra, membre de moviments socials, que va configurar el marc general en el que ens trobem. Comentà que som a l’inici d’una fase depressiva del cicle econòmic, una fase de la qual els poders burgesos poden eixir reforçats sinó ens plantem davant d’aquests i organitzem la resistència. Va assenyalar que el 15M ha suposat un revulsiu significatiu en el procés de recomposició del teixit social anticapitalista i d’una esquerra de combat i va a caracteritzar els objectius d’aquesta esquerra.

Fiu una explicació de perquè ESAN no es presenta a les eleccions al País Valencià i va assenyalar quina és la nostra prioritat com organització: el treball amb els moviments amb l’objectiu de que es consolide una capa d’activistes i una majoria social que siga clau per a provocar un canvi social i, alhora, la construcció d’una estratègia política unitària de trencament amb el sistema capitalista.

A continuació, Jaime Pastor va ampliar l’exposició de Manuel dient que aquest període electoral es un moment propici per fer difusió de les nostres propostes però que no ens quedem aquí sinó que pensem en el període que s’obre després del 20N.

Va situar l’origen de la situació actual als anys 70. Darrere una crisis de rentabilitat, el sistema va impulsar les anomenades polítiques neoliberals. Es van crear les institucions globals que calien per a poder dur a terme els seus objectius. El FMI i el BM no donaven crèdit als països si no posaven en marxa els plans d’ajust estructural, de privatitzacions i de retallades socials, l’OMC va ser l’encarrega de generar el dret mercantil i financer global. A Europa, el tractat de Maastricht va suposar la institucionalització de les polítiques del control del dèficit, la inflació i el control dels salaris. Sense tenir en compte la composició i els ritmes dels Estats membres es predeien ja els xocs asimètrics actuals. Els anomenats pel mateix sistema “estats fallits” ja no es trobaven a la perifèria sinó al mateix centre. Pastor sosté que el capital va fer una fugida cap a endavant. En la crisi dels 70 el capitalisme era antisalarial però, davant les necessitats de cobrir el consum, era generador de crèdit i, per tant, d’endeutament, però a hores d’ara a banda d’antisalarial ja no es generador de crèdit i això el converteix en autodestructiu. Europa està avocada a una gran recessió.

A més a més, el sistema ha entrat en una crisi de legitimitat democràtica. Mentres les coses anaven bé es podia mantenir un equilibri entre el poder polític i l’econòmic, i la democràcia liberal podia funcionar. Però, quan les coses van malament decideixen, de manera descarada, posar als seus tecnòcrates al cap de nacions amb l’únic objectiu de cercar la màxima rentabilitat possible. Els exemples estan en Lucas Papademos, un banquer que, a hores d’ara, és el president, no votat, de Grècia o Mario Monti. assessor de Golman Sachs, entre altres. Amb aquestes decisions, segons Jaime,el capitalisme ha declarat la democràcia en suspens. Es el triomf dels poders més salvatges, al marge de qualsevol control polític. Ens trobem davant de l’esgotament d’una democràcia liberal generadora d’oligarquies.

En aquesta situació, es va encetar un nou cicle rebel global, primer a llatinoamèrica, després als països del Magreb, passant pel 15M i estenent-se per tot el planeta. El protagonisme de la joventut i les xarxes socials és indiscutible. Es l’hora de barrejar-nos, de compartir l’imaginari emancipador i, aquí, a l’estat espanyol i a les nostres terres, de qüestionar el règim que va configurar aquest sistema bipartitocèntrica. Cal reconstruir una esquerra alternativa inserida al moviment sindical i als moviments socials, que oferisca canals d’autorganització i que conquiste espais de resistència. I això, només es pot fer amb un espirit de desobediència dels poders i del sistema.


A la mateixa secció:


Mobilització, moviment i organització


Introducció a la qüestió nacional: Un debat al voltant de Catalunya i el País Valencià. Seminari de formació organitzat per Anticapitalistes.


Jornada de formació d’Anticapitalistes: La teoria marxista de les crisis econòmiques. Fonaments i implicacions.


Quin Programa per a quin Canvi. Formació Anticapitalistes.


Acte en solidaritat amb Unitat Popular i el poble grec, amb Yorgos Mitralias. Elx, dijous 17, 20.15h.


Dos diputados autonómicos andaluces de Podemos viajan a Atenas para apoyar a Unidad Popular


Tesis políticas de Anticapitalistas aprobadas en el Congreso Confederal de 17 y 18 de enero de 2015.


Xerrades de Martí Caussa a Alacant i a Elx: Catalunya 9N. Pel dret a decidir i per la transformació social


Programa provisional de la V Universitat d’Estiu Anticapitalista (19-24 d’Agost)


Campamento internacional de jóvenes revolucionarios/as

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com