contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 3 de novembre de 2011 |
17 de novembre: Vaga General d’Estudiants a València


El passat dijous 27 d’octubre l’Assemblea Interuniversitària de Valencià -formada per les assemblees dels campus de Blasco Ibáñez, Tarongers i Burjassot de la UV-EG i el campus de Vera de la UPV- convocà una vaga general d’estudiants per al proper dijous 17 de novembre. La jornada s’emmarcarà dins del context de mobilitzacions que tindran lloc a nivell europeu pel dia de l’estudiantat.

Enguany, la convocatòria de vaga general d’estudiants està més que justificada. L’aplicació de l’Espai Europeu d’Ensenyament Superior (procés de Bolonya) a les universitats amb l’anomenada Estratègia Universitat 2015 (EU2015) està suposant una acceleració del procés privatitzador que estan patint les universitat públiques valencianes.

Mentre que els alts càrrecs de les universitats s’han augmentat el sou un 11%, els estudiants i les estudiantes aquest curs hem vist perplexes com el preu de les matrícules ha augmentat més d’un 7% respecte les del darrer curs i un 4% per damunt de l’IPC. Mentrestant, la Generalitat Valenciana ofega les universitats públiques valencianes amb una pinça amb dos pols: d’una banda el gran deute que guarda amb les universitats públiques valencianes de més de 900 milions d’euros, i d’altra banda amb el desviament de capital públic a universitats privades -a la pràctica concertades- com el CEU i la Catòlica de València; la qual cosa està obligant a les universitats públiques a retallar milions i milions d’euros del seu pressupost, així com buscar en el capital privat una font d’ingressos alternativa. Tot açò, afegint també la reducció de les beques per part dels governs estatal i autonòmic, està suposant que la universitat estiga cada dia més a l’abast de menys gent.

També la qualitat de l’ensenyament s’està veient greument afectada per aquestes polítiques privatitzadores. Si bé les autoritats universitàries deien que el procés de Bolonya no suposaria una devaluació dels títols, la realitat és ben distinta. Actualment per adquirir els mateixos coneixements que amb la llicenciatura, els estudiants i les estudiantes ens estem veient obligades a cursar màsters com el de l’Advocacia i Procura o el Màster de Formació de Professorat. Títols molt més cars que les antigues llicenciatures els quals estan convertint les universitats en botigues expenedores de títols i competències al servei del mercat, i a les estudiantes en meres mercaderies buides de coneixement. D’altra banda, la renovació pedagògica, bandera de la reforma, continua sense onejar a les nostres aules. Tot i que se’ns cobre més pels crèdits ECTS, la renovació no ha anat més enllà dels treballs en grup i presentacions a l’aula de treballs.

Si açò fóra poc, les nostres perspectives de futur no poden ser tampoc gens optimistes. Si bé les xifres de l’atur ronden ja el 25% de la població activa al País Valencià, aquesta xifra augmenta fins un 43% si ens referim al jovent qualificat. Mentrestant, els governs aprofiten la crisi econòmica per tal de ratallar drets socials i laborals i precaritzar encara més les nostres condicions de treball.

És per tot açò que els estudiants i les estudantes ens hem vist obligades a convocar aquesta vaga general d’estudiants per tal de defensar un ensenyament verdaderament públic i de qualitat. La vaga anirà precedida per unes jornades de lluita que comprendran dels dies 7 al 17 de novembre sota el títol “compte enrere per la universitat pública”. Amb aquestes jornades, les assemblees d’estudiants pretenem informar a la comunitat educativa sobre l’actual situació de l’ensenyament públic front els atacs que està suposant l’Estratègia Universitat 2015, la qual dóna fi a l’actual model educatiu.

D’altra banda, les Assemblees d’Estudiants entenem que aquests fets no ens afecten únicament a nosaltres, sinó també al Personal Docent i Investigadors i al Personal d’Administració i Serveis, els quals també veuen greument mermades les seues condicions laborals. En aquest sentit, plantegem aquesta mobilització com l’inici d’un cicle amb el qual pretenem enfortir lligams amb tota la comunitat educativa, per tal de treballar junts en defensa de la universitat pública i de qualitat.

Finalment, fem una crida a tots els agents de la comunitat educativa a afegir-se a aquesta convocatòria, i encoratgem als estudiants i les estudiantes a organitzar-se i a participar activament de la mobilització del 17 de Novembre així com de les jornades prèvies.

Per un ensenyament públic i de qualitat, el 17 de Novembre, vaga general d’estudiants!

17nvalencia.blogspot.com


PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC I DE QUALITAT

Què està passant a la Universitat?

- La Generalitat Valenciana guarda un deute amb les universitats
publiques valencianes de 900 milions d’euros i, a sobre, desvia capital
públic a les universitats privades.

- Si les xifres de l’atur ronden ja el 25% de la població activa al País
Valencià, aquesta xifra augmenta fins un 43% si ens referim al jovent
qualificat.

- Les taxes de les matrícules han augmentat un 7%.

- Els alts càrrec de la Universitat s’han augmentat el sou un 11%.

- Els governs estatal i autonòmic han reduït el nombre de beques. El
Consell de Govern ha realitzat una retallada de 14 milions d’euros del
pressupost per a l’actual curs 2011-2012.

- Els estudiants que no formen part de la Unió Europea hauran de pagar
el preu complet de la seua matricula.

- El model educatiu que se’ns vol imposar, l’Estratègia 2015, un model
on universitat és un engranatge més per a la maximització de beneficis
i els estudiants som xifres d’un balanç comercial.

Ens sobren raons per a eixir al carrer. Et vas a quedar a casa?

Organitza’t i lluita!

El 17-N ningú a casa, ningú a les aules!


PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC I DE QUALITAT

#17N #NINGÚ A LES AULES #NINGÚ A CASA #PRENEMELSCARRERS

Els governs del PPSOE estan aprofitant el context actual de crisi per justificar les retallades en l’ ensenyament com a “necessàries” quan, en realitat, no hi ha una relació directa entre aquests dos factors. Aquestes retallades progressives i que augmentaran dràsticament a partir del 20N –guanye qui guanye- responen a un pla estratègic per tal de començar a traure-li poc a poc rèdit al que fins ara era un servei social públic. On nosaltres veiem la nostra formació i el nostre futur, ells veuen una oportunitat per a la mercantilització i l’acumulació de capital.

Així, un bé pel qual la societat paga els seus impostos està sent deteriorat i el recull de la partida pressupostària destinada a educació s’està transvasant a altres partides que ells consideren més importants.

D’aquesta manera, s’estan provocant una sèrie de fets inadmissibles, que afecten al professorat, a les mares i pares, al personal d’administració i serveis i, sobretot, al propi alumnat. En destaquem alguns:

1. Reducció de la plantilla docent, la qual cosa provoca:

- Augment del nombre de professors/es aturats/des.

- Augment de l’alumnat per classe, la qual cosa deteriora la qualitat de l’ensenyament.

- Menys atenció a la diversitat dins d’una mateixa classe, no es pot prestar la mateixa atenció si són 20 alumnes que si en són 30. A més, es redueixen els grups de suport a aquells/es que tenen necessitats educatives especials.

- Més càrrega per al professor/a, que ara ha d’atendre al mateix temps a més alumnat.

- Més hores lectives per al professorat, que provoca que tinguen menys temps per atendre individualment a l’alumnat i menys temps per preparar les classes.

- Professors donant matèries en que no són especialistes, perquè no hi ha suficient pressupost per contractar-ne més. Així, podem trobar mestres de música donant matemàtiques o llengua, per exemple.

- Augment del fracàs escolar, derivat de la manca d’atenció que el professorat pot prestar a les necessitats dels seus alumnes.

2. Menys places en Formació d’Adults

3. Retallades en beques i ajudes per a l’estudi

4. Iniciatives previstes de reduir el temps d’educació obligatòria i la no obligatòria privatitzar-la, fenomen semblant al que ja està aplicant-se a les universitats públiques.

5. Menys oferta de grups en valencià

6. Cessió de sòl públic per a la construcció de centres concertats

7. Escoles i instituts per reformar i “barracons temporals” que s’han convertit en permanents

I en acabar l’Educació Secundària, què li espera a aquest alumnat?

Si vol accedir a la Formació Professional: s’ofereixen menys places als instituts, de manera que té més opcions a quedar-se sense plaça o a haver de desplaçar-se lluny de casa, sense que, per suposat, ningú li pague el desplaçament ni l’allotjament.

Si vol entrar al mercat laboral: futur laboral molt incert. La majoria de gent que acaba i aconsegueix treballar –que ja és difícil- ho fa en un estat precari (moltes hores per jornals molt baixos).
Si vol accedir a la Universitat: es trobarà l’Estratègia Universitària 2015 –l’aplicació a l’estat espanyol del Pla Bolonya- que es concreta, econòmicament, en un augment del preu del crèdit durant el grau, i en l’obligatorietat de fer màsters per completar els estudis –màsters a preus no accessibles per a molts- . A més, impossibilita el poder compaginar estudi amb treball –perquè obliga a la matriculació de cert nombre de crèdits i obliga també a l’assistència obligatòria. Per últim, la modernització de l’ensenyament i la renovació pedagògica, bandera del Procés de Bolonya, no estan anant més enllà de la introducció de presentacions de powerpoint a les classes.

Tenim motius de sobra per eixir al carrer i defensar els nostres drets.

Perquè, si no ho fem nosaltres, qui va a fer-ho per nosaltres?

El 17 de novembre UNITAT PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC I DE QUALITAT!

#17N #ningúacasa

#ningúalesaules

#prenemelscarrers


Acords Assemblea 15m Interuniversitària Extraordinària

Amb els posicionaments de les assemblees, s’obre torn obert de paraula per consensuar una postura comuna:

D’una banda, s’exposa que queda molt poc de temps de cara el 17 de Novembre. Cal treball previ per convocar aquestes grans mobilitzacions. Aquest fet té especial importància si trobem que hem de convocar vaga general, amb PAS i PDI, els quals es troben totalment desmobilitzats a hores d’ara. Es diu que convoquem vaga o no, també caldrà que fem una gran feina si volem convocar únicament mobilització.

D’altra banda, es considera que actualment tenim un bon context per tal de mobilitzar la comunitat educativa que dificilment es tornarà a donar: assemblees del 15M, un gran nombre de col·lectius que treballen l’àmbit de l’ensenyament, unes eleccions generals tres dies després… si ens fiquem a treballar i ajuntem forces pot eixir una bona mobilització. Caldrà realitzar una gran tasca agitativa i divulgativa. S’exposa que caldria apostar per una mobilització de màxims: vaga a tota la comunitat educativa i una gran mobilització.

En tot cas, es planteja que la lluita ha de ser de llarg recorregut i que, per tant, hem de plantejar el 17 e Novembre com una data d’inici i no com una finalitat en si mateix.

Pel que fa al discurs, es planteja tractar principalment les retallades en l’ensenyament, la pujaada de taxes, etc. En tot cas, caldrà fer un discurs integrador que junte totes les problemàtiques que ens trobem tant com a estudiants, com també incloure qüestions que afecten al PDI i PAS. D’aquesta manera deixarem una porta oberta a futures mobilitzacions i deixarem palesa la nostra voluntat d’unir esforços. Caldrà que la vaga es centre en la defensa del sector educatiu, i intentar desmarcar-la del context electoral.

Amb tot açò s’acorda:

1. Convocar VAGA i MANIFESTACIÓ PER L’ENSENYAMENT PÚBLIC I DE QUALITAT: la mobilització anirà encarada als estudiants, tant d’universitat com de secundària, però caldrà començar a establir contactes amb PAS i PDI perquè es sumen si ho troben convenient.

2. Convocarem com ASSEMBLEA INTERUNIVERSITÀRIA. Serem nosaltres qui convoquem la mobilitzció, però convidem a tots els col·lectius a sumar’s-hi i a convocar amb nosaltres. D’aquesta manera, s’aposta per realitzar una mobilització el més àmplia possible.

Per tal de dur a terme i desenvolupar tot açò, es creen quatre comissions de treball, que hauran d’estar composades cadascuna d’elles per gent de totes les assemblees. Aquestes comissions són:

Comissió de Difusió: s’encarregarà de:

• Disseny de cartells

• Elaboració de material

• Difusió a Internet

• Contacte amb la premsa

• Contactar amb plataformes i col·lectius

De moment entren a formar-ne part tres persones de Tarongers, dues de Burjassot i una de Blasco.

Comissió de Comunicació Interna: s’encarregarà de:

• Coordinar les diverses comissions entre si

• Demanar permís a Delegació de Govern per a la manifestació

• Organitzar el servei d’ordre per a la manifestació

• Accions durant la manifestació

• Preparar la jornada de vaga

De moment entren a formar-ne part dues persones de Blasco i una de Tarongers.

Comissió de Continguts: s’encarregarà de:

• Elaborar un manifest

De moment entren a formar-ne part dues persones de Tarongers, una de Burjassot i una de Blasco.

Comissió de Jornades: s’encarregarà de:

• Coordinar les Jornades de què parlem a continuació

Caldrà que aquesta setmana s’incorpore més gent a les comissions.

3. Jornades Crítiques

- Les jornades començaran el dilluns 7 de novembre i acabaran el dia 17.

- Duran per títol: Compte enrere per la universitat pública!

També es parla sobre la possibilitat de realitzar acampades i ocupacions als campus. Tot i que no es troba convenient tancara encara la proposta, per la qual cosa es diu de debatre-la en posteriors assemblees.

En tot cas, cal començar ja a fer difusió pels campus. Es proposen fer passaclasses, performances, cercaviles….


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com