contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 12 d’octubre de 2011 |
Activistes i expertes proposen una auditoria del deute espanyol

PAU CASANELLAS, 11/10/2011

Una de les conclusions ha estat que la ciutadania hauria de reconèixer com a il·legítim el deute sobirà que resulti del rescat bancari.


La trobada ’Vivint en Deutecràcia: el Deute als Països del Nord, aprenent del Sud’ va reunir a Madrid, el passat cap de setmana, més de 300 activistes i expertes procedents de diversos països per analitzar la situació del deute a Europa, així com les alternatives als plans d’ajustament que estan posant en pràctica els governs d’alguns països de la zona euro.

Entre les conclusions de les jornades en destaca la constatació que el centre del problema el constitueix el deute privat. Segons Iolanda Fresnillo i Dani Gómez-Olivé, de la campanya Qui deu a Qui?, el deute de l’economia espanyola pot estimar-se en uns 4,25 bilions d’euros (un 400% del PIB). Només un 16% d’aquest deute, però, correspon a les administracions públiques, mentre que el 84% restant cal atribuir-lo al sector privat. D’altra banda, l’origen d’una part important del deute públic d’alguns països ha estat la nacionalització del deute privat. Aquest ha estat molt clarament el cas d’Irlanda, on una auditoria ciutadana ha revelat que dues terceres parts del deute públic del país es deuen al rescat de la banca privada, segons va explicar a Madrid Andy Storey, portaveu d’Action from Ireland.

Partint d’aquestes constatacions, de la trobada n’ha sortit el convenciment que la ciutadania hauria de reconèixer com a il·legítim el deute sobirà que resulti del rescat bancari, així com la percepció de la necessitat imperant de transformar el sistema financer i de crèdit amb l’objectiu de no produir més deute. Aquesta transformació hauria de consistir en la recuperació de la sobirania sobre la política monetària i la nacionalització de la banca.

Rebutjar el deute il·legítim

Una altra de les conclusions de les jornades ha estat la necessitat de construcció d’alternatives a la crisi del deute des de la societat civil, ja que, a més de l’impacte social dels plans d’ajustament i les retallades, aquestes mesures tampoc no han ajudat a sortir de la crisi econòmica. El nucli de les alternatives proposades el constitueix l’auditoria del deute, com a procés previ al rebuig de la part del deute que es consideri il·legítima. Amb aquest propòsit, durant el transcurs de la trobada es va valorar la possibilitat de dur a terme una campanya per auditar el deute de l’Estat espanyol, i es van posar les bases per iniciar un procés de debat sobre com s’hauria de realitzar aquesta auditoria.

Setmana d’acció contra el deute

A més de la trobada del cap de setmana, del 8 al 16 d’octubre està tenint lloc la Setmana d’Acció Global contra el Deute i les Institucions Financeres Internacionals, en el marc de la qual es faran diverses activitats. També durant el transcurs d’aquesta setmana de mobilitzacions es commemorarà, el 15 d’octubre, el Dia de Rebuig del Deute, en memòria de Thomas Sankara, president de Burkina Faso assassinat el 1987. Sankara s’havia oposat al pagament del deute extern del país i havia impulsat la nacionalització de sectors estratègics per sortejar les imposicions del Fons Monetari Internacional i del Banc Mundial.

Font: Directa

+ Info:

CONTRA EL PAGO DE LA DEUDA. POR LA APERTURA DE UN PROCESO CONSTITUYENTE. Izquierda Anticapitalista Cádiz


A la mateixa secció:


La deuda pública contraída para salvar a los bancos, que en su mayoría se encuentra en las manos de esos mismos mercados, es definitivamente ilegítima y debe ser repudiada.


Auditoría, investigando la deuda griega


Les pensions en perill per les reformes fiscals i laborals del PP


Cuidados y Renta Básica... De las Iguales, por favor


No a la Renda valenciana d’Inclusió. Si a la Renda Bàsica. El 19 de desembre mobilitzacions a València i a Alacant


Euskal-Herria: La Carta de Derechos Sociales critica el pago de la deuda ilegítima de Nafarroa


¿Cómo reconocer un fondo buitre entre todos los predadores del sistema deuda?


Los fondos buitre carroñean con lo más básico: Techo, pan y luz


El BCE, como un fondo buitre: Draghi se jacta de ganar 7.800 millones con la deuda griega.


Comparecència en les Corts Valencianes de la Assemblea per la Renda Bàsica al País Valencià

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com