contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimarts 4 d’octubre de 2011 |
15-M: Contra el procés repressiu al moviment 15M. Quatre detinguts citats davant l’Audiència Nacional

Comunicat de suport als detinguts aprovat a l’assemblea de barri de poble sec

L’actuació il·legal de Felip Puig indigna el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya 11/10/2011

Tretze imputades pels fets del Parlament passen per l’Audiència Nacional i queden en llibertat 11/10/2011

Més de 2000 persones es manifesten contra les setze detencions d’activistes del moviment 15-M. 7 d’octubre de 2011

Llibertat amb càrrecs pels tres primers ’indignats’ que han declarat a l’Audiència Nacional espanyola. directe.cat, 8/10/2011


Contra el procés repressiu al moviment 15M

Comunicat de suport als detinguts aprovat a l’assemblea de barri de poble sec

Avui, dia 3 d’octubre han estat practicades com a mínim tres detencions arrel de la protesta que va tenir lloc el 15 de juny de 2011, a les portes del parc de la Ciutadella de Barcelona. Volem expressar tot el nostre suport a totes les persones que es puguin veure represaliades per aquests fets i el rebuig més ferm al proces jurídico-político que ha obert l’Audiència Nacional.

El conseller d’Interior del govern de la Generalitat, Felip Puig i el magistrat de l’Audiència Nacional Eloy Velasco estan impulsant una operació repressiva, amb la col·laboració de la Fiscalia General de Catalunya, contra un moviment social massiu que està plantant cara a les polítiques de retallades pressupostàries, en àmbits tan importants com l’ensenyament i la sanitat entre d’altres. En lloc de parar atenció al malestar ciutadà envers la crisi i les retallades antisocials, els poders fàctics responen amb la repressió i la criminalització de la dissidència. A aquesta situació cal afegir-hi el paper fonamental que una entitat tan antidemocràtica i poc representativa com Manos Limpias ha tingut en aquest procés. Ells han estat els impulsors del próces, presentant una querella criminal contra el 15-M davant l’Audiència Nacional. A tot això s’hi suma el procés penal que estan patint 6 persones als jutjats de Barcelona per la mateixa protesta.

Cal destacar que l’Audiència Nacional és una institució hereva del ’Tribunal de Órden Público’ franquista (TOP), un tribunal d’excepció utilitzat històricament en casos amb un caire clarament polític. Les persones que afrontaran aquest procediment són acusades d’un delicte “Contra les Institucions de l’Estat”, delicte que no ha estat mai aplicat a les múltiples protestes esdevingudes davant dels diversos parlaments autonòmics, el Congrés dels Diputats o el Senat. Tampoc no va passar l’any 1984 quan, cal recordar-ho, una multitud de militants de Convergència Democràtica de Catalunya, congregats a les portes del Parlament, va protagonitzar una protesta molt més contundent que la del 15 de juny, en aquest cas contra els diputats del Partit dels Socialistes de Catalunya. Aleshores, els dirigents convergents no van fer cap referència a la honorabilitat d’una de “les màximes institucions del país”.

Entenem aquestes actuacions no com una acció contra persones específiques -que en tot cas serien bocs expiatoris - sinó com un atac al conjunt del moviment 15M. Un moviment amb un recolzament social molt elevat que encapçala la crítica a l’actual sistema de representació política, així com a les mesures econòmiques d’austeritat neoliberal promotores de segregació i exclusió social.
La convocatòria del 15 de Juny del 2011 va ser una decisió presa a partir del debat públic, obert, transparent i horitzontal que van tenir les multitudinàries assemblees d’aleshores. És per això, que creiem que aquest procés constitueix un atac a tot el moviment.

Aquesta protesta va ser instrumentalitzada i exagerada pel conseller d´Interior Felip Puig i el govern amb imatges hàbilment construïdes, com la de l’arribada del president de la Generalitat i altres membres del Govern en helicòpter al Parlament. L’objectiu de Convergència i Unió (CiU) amb totes aquestes cortines de fum ha estat prou clar: desviar l’atenció pública del que estava passant dins de l’hemicicle, on es debatien uns pressupostos antisocials absolutament il·legítims, en tant que no constaven a cap programa electoral i no van passar per cap referèndum vinculant.

No obstant això, el diumenge 19 de juny una marea humana de més de 200.000 persones va respondre tant al muntatge polític com a les greus retallades socials patides per la població catalana en els darrers mesos, manifestant-se sota el lema ’El carrer és nostre, no pagarem la vostra crisi’.

Reafirmem, un cop més, el nostre rebuig a les actuacions judicials i policials en curs contra el moviment, reiterem el nostre suport a les persones processades i a les que poden encausar en un futur i anunciem que, lluny d’espantar-se de la persecució, el moviment 15-M continuarà sortint al carrer i treballant per deixar ben clar que “no som mercaderies en mans de polítics i banquers”.

Finalment, fem una crida a concentrar-nos contra l’actuació repressiva i contra les retallades a la plaça de Catalunya de Barcelona, avui dilluns a les 19 hores.

Tots i totes som 15-M.

#15mlliure

Signatures:

Assemblea de Sants, Assemblea de Gràcia, Assemblea del Casc Antic, Assemblea de Poble Nou, Assemblea de Sant Andreu, Assemblea de Clot-Camp de l’Arpa, Assemblea de Drets Socials de l’Eixample, Assemblea de Poble sec, Assemblea de Sarrià-San Gervasi, Assemblea de Sant Antoni, l’Àgora lliure de l’Escala, Ateneu art i cultura de l’Escala.

Izquierda Anticapitalista, Revolta Global, En Lluita, CAJEI, COS, Endavant, Maulets, Partit Obrer Revolucionari - POR-Catalunya, Confederació General del Treball (CGT) de Catalunya.


No a la repressió policial al moviment dels i les indignades!

Llibertat immediata sense càrrecs als i les detingudes

JPEG - 2.1 kB
ESAN-Revolta Global

Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

3/10/2011

Finalment, l’amenaça repressiva contra el moviment dels i les indignades per l’acció al Parlament el 15 de juny s’ha convertit en realitat. Entre avui dilluns i demà dimarts hi ha previstes 22 detencions d’activistes que seran traslladats a l’Audiència Nacional a Madrid. A hores d’ara ja hi ha varis detinguts i les properes detencions s’aniran realitzant en les pròximes hores.

Les detencions són un intent d’intimidar el moviment i de criminalitzar l’acció de protesta davant el Parlament. La jornada del 15J va ser una jornada decidida democràticament en una assemblea massiva a Pl. Catalunya. Tenia com objectiu protestar front a les retallades i front a la voluntat del govern i del Parlament d’aprovar unes retallades anti-socials sobre les quals el poble de Catalunya mai s’ha pogut pronunciar. La massiva manifestació del 19 juny, pocs dies després de l’acció al Parlament, va mostra la popularitat, les simpaties i la legitimitat social del moviment.

Ara més que mai cal una resposta unitària de tots i totes. Els i les arrestades són bucs emissaris a qui s’intenta criminalitzar. Cal exigir la seva posada en llibertat immediata i sense càrrecs.

Per aquest motiu hem de sortir tots i totes al carrer i participar en la mobilització solidària d’avui dilluns dia 3 a les 19H a Pl. Catalunya. Com més amplia i forta sigui la resposta més podrem aturar aquesta escalada repressiva.

No a la repressió! El moviment no s’atura!


Davant les detencions pels fets del 15 de juny al Parlament

dijous 6 d’octubre de 2011

Per FAVB

Des de la FAVB volem manifestar la nostra total reprovació davant les detencions de persones imputades pels fets del 15 de juny a la Ciutadella; exigim que s’aturi immediatament aquesta operació policial, així com l’arxiu de les diligències endegades per l’Audiència Nacional. Com a moviment històricament compromès en la defensa de les llibertats civils, ens adrecem a sindicats, associacions i forces polítiques democràtiques per palesar la nostra inquietud a la vista de les derives repressives de la dissidència social i de les connivències amb l’extrema dreta que s’estan manifestant des dels poders públics.

En primer lloc, rebutgem la temptativa de magnificar uns incidents puntuals i aïllats, deguts en bona mesura a un dispositiu policial que semblava dissenyat per propiciar friccions, i dels quals es va desmarcar el 15-M. L’espectacle orquestrat des de la Conselleria d’Interior, amb el President de la Generalitat accedint al Parlament en helicòpter, pretenia projectar davant la ciutadania la imatge d’unes institucions representatives amenaçades i assetjades. La FAVB, present també aquell dia davant el Parlament en protesta per l’allau de retallades antisocials que s’hi estaven votant, ja va denunciar aquesta operació demagògica, amplificada per mitjans de comunicació que van intentar fins i tot criminalitzar la nostra Federació.

Ara, assistim a una perillosa escalada. Mai una protesta davant d’una seu parlamentària -i n’hi ha hagut de molt més enèrgiques i amb incidents més significatius, a Catalunya i arreu- no havia donat lloc a imputacions per un delicte “d’atemptat a altes autoritats de l’Estat”, comportant la possibilitat de condemnes de fins a cinc anys de presó. Fet remarcable: la iniciativa prové de l’Audiència Nacional, estament judicial hereu del franquisme, arran d’una denúncia de l’associació d’extrema dreta “Manos Limpias”. El govern de la Generalitat no només ha atès puntualment el requeriment de la magistratura espanyola, sinó que s’hi ha aplicat amb un zel que ningú no li demanava: així, després d’identificar fins a vint-i-dues persones presumptament implicades en els fets, el Mossos han començat a practicar detencions... amb l’excusa de lliurar les citacions judicials. Un cop més, el Conseller Felip Puig, tal volta desitjós de revenja davant d’un moviment social que ha sabut plantar cara a les provocacions, intenta intimidar-lo i envoltar-lo d’una aura de perillositat als ulls de la ciutadania.

La FAVB vol recordar que les protestes davant del Parlament es van produir mentre es votaven els pressupostos socialment més regressius de la història recent d’aquest país. I que les retallades en sanitat, educació i serveis socials continuen, enmig d’una contestació laboral i veïnal creixent. Els representants i estaments polítics que, el 15-J, més clamaven contra “el segrest del Parlament”, accepten de bon grat el dictat de les grans corporacions financeres que ningú no elegeix, ni controla.

En aquest context, les detencions d’ahir s’inscriuen en una tendència, cada cop més marcada i preocupant, dels poders públics a respondre a les demandes socials mitjançant la violència institucional. Les retallades no semblen afectar la Conselleria d’Interior, que vol ampliar els efectius de les Brigades Mòbils, formar noves unitats d’informació, adquirir canons d’aigua i gasos per dispersar manifestacions... Aquesta mateixa Conselleria, diumenge passat, no va veure cap inconvenient per autoritzar un míting xenòfob de PxC a la Plaça de Sant Jaume, mentre denegava a la FAVB el permís de manifestar-se contra el racisme i a favor de la convivència en aquell emblemàtic espai ciutadà.

Per tot plegat, convidem la societat civil a manifestar el seu rebuig de la repressió com a resposta a les legítimes protestes populars i ens afegim a la convocatòria del moviment 15-M d’una concentració a la Plaça de Catalunya, el proper dijous, 6 d’octubre, a les 19 h, per exigir el sobreseïment del procediment endegat per l’Audiència Nacional.


Un millar de indignados protesta en Barcelona por las detenciones. El País 3/10/2011

Un millar de indignados se han concentrado este lunes por la tarde en la plaza de Catalunya de Barcelona en protesta por la detención de al menos cuatro de los 22 imputados por bloquear el acceso y hostigar a una decena de diputados que querían entrar en el Parlament el pasado 15 de junio. Al grito de "Yo también estaba en el Parlamento", los indignados han puesto rumbo, pasadas las 20.00 horas, hacia la plaza de Sant Jaume para proseguir la protesta.

A su paso por La Rambla, además de corear consignas, han realizado diversas pitadas, tres de ellas en el Teatro del Liceo, en cuyas paredes han pintado "Fuego al Parlamento" y "Libertad detenidos".

En la plaza de Sant Jaume los indignados ha realizado una asamblea en la que han convocado una manifestación para el próximo jueves, día en el que se cita a los 22 imputados a declarar ante la Audiencia Nacional. También han acordado que si este martes los Mossos d’Esquadra prosiguen las detenciones para entregar las citaciones de la Audiencia, los indignados volverán de nuevo a concentrarse a las 19.00 en la plaza de Catalunya.

Los indignados se han agolpado tras una pancarta en la que se podía leer: "Si nos tocan a una, nos tocan a todas". La concentración pacífica ha empezado con dos centenares de personas y, paulatinamente, se ha ido sumando más gente. A las 19.00 horas, con silbatos y cacerolas, han improvisado una cacerolada.

"Audiencia Nacional, no tenemos miedo", ha sido otro de los gritos más coreados. Entre los que protestaban se repetían los lamentos por los detenidos. "Dudo que hayan hecho algo", ha asegurado un miembro del movimiento del 15-M. Las detenciones son "un ataque al conjunto del movimiento del 15M", ha leído una joven al final de la concentración.

+ Info:

L’os que t’ennuega. Sandra Ezquerra, publicat a intersecciones.wordpress.com

El 15-M tacha las detenciones de ’indignados’ en Barcelona de un "ataque" a todo el movimiento. 20minutos, 3/10/2011

Los cuatro detenidos por las agresiones del Parlament, citados el jueves ante la Audiencia Nacional. El Periódico 4/10/2011

CONSECUENCIAS PENALES DE LA ACCIÓN DE DESOBEDIENCIA CIVIL FRENTE AL PARLAMENT EL 15 DE JUNIO
La Audiencia Nacional ordena la detención e imputación de 22 activistas del 15M en Cataluña
. Diagonal, 3/10/2011


A la mateixa secció:


El “momento populista”: Chantal Mouffe: la “postdemocracia” y la izquierda


Present i bagatge de la lluita no-violenta


El Kurdistán libertario nos atañe


Entrevista con Eric Toussaint: Para mantener una línea de cambios profundos, es fundamental la autoorganización de la población y la presión popular sobre los gobiernos


Mélenchon, Francia Insumisa, populismo


Catalunya: ¿De comunes a eurocomunes?


1917-2017. Repensar la revolución


Euskal Herría: Asamblea de EH Bildu, las formaciones se comprometen a "pasar de ser una coalición a un sujeto político"


Per una perspectiva radical a Europa. Pròleg del llibre ’Sobiranies: una proposta contra el capitalisme’ (Espai Fàbrica, 2017)


Francia: ¿Ponemos el grito en el cielo sobre Poutou en nombre del voto útil?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com