contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
diumenge 19 de juny de 2011 |
15-M: 19J Milers de persones es manifesten a les comarques del sud del País Valencià contra el Pacte de l’Euro. Un impuls a la legitimitat del moviment


Un ampli malestar social en relació amb l’atur, en relació amb les polítiques antisocials aplicades pels governs estatal i autonòmic, en relació amb l’acatament dels polítics a les necessitats dels rics, dels bancs i del FMI, i en relació amb un Pacte Social incomprensible contra les pensions, ha cristalitzat en aquest moviment del 15-M.

A les comarques del sud del País, milers de persones han mostrat el seu rebuig a les polítiques antisocials del capitalisme europeu, simbolitzat pel Pacte de l’Euro. A Alacant una manifestació massiva, entre 6 i 12000 persones, especialment significativa tenint en compte que s’ha fet en dies de fogueres. A Elx, la mani ha estat molt bé. S’ha dit de 5.500 persones. En qualsevol cas, als últims 20 anys s’han fet poques manifestacions a Elx amb aquesta participació tan nombrosa, i cap d’elles per un objectiu que va molt més enllà de les posicions del PSOE i el PP: contra el Pacte de l’euro. Ha donat la sensació de que anem a més, de que som més i tenim més clar què volem. També la sensació de que podem aconseguir alguna cosa, movent-nos a nivell europeu amb el mateix objectiu. A Elda-Petrer també un gran èxit de paticipació, unes 2500 persones, i feia molts d’anys que no s’havia reunit tanta gent a banda dels mors i cristians. Cap incident i molt bon ambient, i amb un bon sabor de boca. S’ha fet un gran treball previ per prepar-la amb megafonia pels carrers. El manifest de l’assemblea s’ha llegit en valencià i en castellà. A Alacant, Elx i Elda gent dels sindicats CCOO, Intersindical i CGT hi han assistit.

La participació a les manifestacions ha estat molt diversa, tot reflectint l’ample arrelament social del moviment. Molta gent jove fa la seua primera experència militant o d’acció al carrer. Es evident que els polítics, els banquers i els grans empresaris, així com les burocràcies dels grans sindicats van per un costat mentre que la gent vol anar per un altre camí.

En aquestes setmanes darreres, a Alacant, el manteniment d’un punt d’informació a la plaça, el funcionament de les comissions de treball, el rebuig dels corruptes durant la presa de possesió del nou ajuntament i el treball d’extensió als barris han mantingut l’activitat del moviment. Com exemple de la seua activitat, les comissions de Sanitat i de Llengua i País van repartir les seues reivindicacions durant la marxa d’avui 19J (reproduïdes abaix). D’altra banda, un funcionament assembleari atípic ha suposat una certa dificultat al manteniment i funcionament del moviment. A Elx, durant aquests darrers dies s’ha explicat el pacte de l’euro (i per a això s’ha fet servir un text molt senzill i clar) i s’ha actuat amb èxit contra el desnonament d’una parella la qual cosa ha estat un fet important ja que suposa l’inici d’aquesta activitat a les nostres comarques. L’activitat del moviment a Elda i Petrer suposen un canvi molt positiu a les comarques del Vinalopó.

Es important senyalar que els intents de desviar les reivindicacions del moviment cap a un "consenso de mínimos" que van ser ampliament difoses pels mitjans de comunicació no han reeixit. Aquest "consenso de mínimos" se centrava en peticions de reforma en la llei electoral (quan a Islàndia una assemblea de persones triades a l’atzar s’encarreguen de la redacció d’una nova constitució). Era una desviació dels objectius democràtics del moviment i eren mesures políticament ineficaces. Les reivindicacions expresades a les manifestacions han estat clarament contra els contractes escombraries, contra l’atac i la privatització dels serveis públics, contra els corruptes de l’ajuntament amb l’alcaldesa al cap, i contra les retallades de drets laborals i socials. Contra el Pacte de l’Euro com el programa del capitalisme europeu.

Aquestes manifestacions massives s’afegeixen a la manifestació de 3500 persones a Alacant, de fa uns dies, de rebuig de l’esborrany del Consell d’eliminar l’ensenyament en valencià. Gent del 15-M va apropar-se a la manifestació d’Escola Valenciana i la gent d’Escola Valenciana era a la manifestació d’avui. En un contrast negatiu, a les nostres comarques contem amb l’absència d’una campanya de mobilització unitària contra la reforma de la negociació col·lectiva i la pèrdua de poder sindical a les empreses. Aquesta situació no és aliena a la signatura del Pacte Social contra les pensions. Aquest Pacte va suposar que Toxo guanyés un premi dels capitalistes en ser triat president de la Confederació Europea de Sindicats (CES) i, així, ara ja proposa un "Pacte Social de progrés" europeu (un pacte per la desmobilització social). Però, aquest Pacte Social ha tingut un efecte extraordinariament negatiu en quant al poder de mobilització de la classe treballadora i va tancar la dinàmica encetada per la vaga general del 29-S. Ara bé, les reivindicacions contra les retallades socials i de les pensions, contra l’atur i contra els contractes precaris formen part de les reivindicacions del 15-M. La possibilitat d’un treball conjunt amb les organitzacions sindicals és oberta, tot i que a hores d’ara no és només que això, una possibilitat.

La massivitat de les mobilitzacions d’avui, què en quantitat més que dobleguen o tripliquen les del 15-M, suposen, en un moment en què el grups polítics i els mitjans de comunicació volen criminalitzar el moviment del 15-M, un impuls en la seua legitimitat. Hem passat a una segona fase.

Traductor: http://www.softcatala.org/traductor

+ Info:

15-M: ASAMBLEA POPULAR DEL VINALOPÓ. Balance y perspectivas. Neus Pineda y Sergi Cremades


Miles de ´indignados´ protestan en un ambiente festivo Diario Información 19/6/2011

A lo largo de la movilización, que ha durado dos horas, se han lanzado proclamas basadas en el movimiento 15-M

EFE Varios miles de alicantinos han secundado hoy la manifestación contra el Pacto de Euro, convocada por Toma La Calle Alicante (Democracia Real Ya) y que ha recorrido varias de las principales calles de la capital, una protesta marcada por el ambiente festivo de la ciudad y de la propia movilización.

En total, se han dado cita en Alacant más de 15.000 "indignados" según cifras de los convocantes facilitadas a Efe, y entre 10.000 y 12.000, de acuerdo con las estimaciones realizadas por la Policía.

La manifestación, convocada contra el Pacto del Euro que, en principio, ha de aprobarse el próximo día 27, ha partido desde la avenida Maisonnave y ha finalizado frente a la zona de la Volvo, en el puerto de Alicante, un itinerario modificado por la organización al coincidir esta protesta con el inicio de las fiestas de las Hogueras de San Juan en la ciudad.

A lo largo de la movilización, que ha durado aproximadamente dos horas, se han lanzado proclamas basadas en el movimiento 15-M y se han lanzado muchas críticas contra el actual sistema político y económico, hasta el extremo de que los participantes han protagonizado sentadas frente a algunas sucursales de entidades como Caja Mediterráneo (CAM) o el Banco Santander, entre otras.

La manifestación, convocada bajo el lema "No al pacto del euro. Europa para los ciudadanos y no para los mercados. Democracia Real Ya", ha discurrido con normalidad y sin incidentes, y con la curiosidad que una Hoguera Itinerante ha acompañado a los "indignados" en su recorrido, ejemplificando su postura crítica con un gran excremento en su parte superior.

En Elx, unas 3.000 personas, según los convocantes, han participado en la marcha, que ha partido desde la plaza de Baix, donde se ubica el ayuntamiento, y ha transcurrido, sin incidentes y en un ambiente bullicioso y festivo, por varias calles céntricas de la tercera ciudad más importante de la Comunitat.

Presidida por una pancarta de gran tamaño con el mismo lema que el que se podía leer en la de Alicante, los participantes también portaban otras muchas con frases como "Pacto del Euro, atentado escondido", "No somos mercancías en manos de políticos y banqueros. Toma la calle" o "Cobrar 600 euros es violencia".

Durante el recorrido han coreado las consignas "que no, que no, que no nos representan" -en alusión a los políticos y banqueros-, "pueblo unido jamás será vencido" o "a ti que estás mirando también te están robando" -dirigido a los ciudadanos que contemplaban en esos momentos la manifestación-, entre otras.

Mientras, alrededor de 800, según los organizadores, han respaldado, sin incidentes, la convocatoria en Torrevella, bajo el lema: "No al Pacto por el Euro. Somos ciudadanos europeos".

En el acto de esta ciudad turística, se ha leído un manifiesto en el que se rechaza de forma "clara y rotunda" el Pacto del Euro, se apuesta por "una Europa para los ciudadanos y no para los mercados", se censuran "los recortes" sociales del Gobierno y "la privatización de los derechos sociales", y se propugna la "resistencia pacífica".

+ Info:

Los indignados toman la calle
Más de 16.000 personas (a les comarques del sud) se echan a la calle en la provincia para mostrar su indignación con los políticos, la corrupción y el sistema financiero
.

Fotos de les manifestacions d’Alacant, Elx, Elda i Torrevella. Información

VIDEO Manifestació 19J Elda-Petrer

Clamor contra la crisis y la corrupción
Decenas de miles de personas, 80.000 según los organizadores, recorren las calles de Valencia en protesta contra la situación económica y política La cola de la manifestación llegó a tardar en salir del punto de partida más de una hora. En Castelló, la organización hablaba de unos 6.000 manifestantes, mientras que el cuerpo de seguridad los cifraba en unos 3.500
. Levante, 20/6/2011

Y el pueblo volvió a tomar las calles
Noticia de Televisión Española sobre la manifestación de Madrid del movimiento 15M contra el pacto del euro
. Pluralia TV

El 15M se hace fuerte. Crónicas i Videos. Periodismo Humano

El movimiento 15-M se hace más grande.
Miles de ciudadanos toman las calles en Madrid, Barcelona y otras ciudades españolas en una jornada pacífica y festiva. Los indignados claman contra el Pacto del Euro. Público, 19/6/2011

19-J: Himno a la alegría. Miguel Romero

19J: indignación masiva. Josep Maria Antentas y Esther Vivas

La progresía y el movimiento 15-M, Carlos Taibo, Rebelión 2/7/2011


Durant la manifestació, a Alacant, les comissions de Sanitat i de Llengua i País del 15-M van repartir pamflets amb les seues reivindicacions. Ací els reproduïm.

Comissió de Llengua i País

PER LA NOSTRA LLENGUA I EL NOSTRE PAÍS

Hola companyes i companys. La nostra llengua i la nostra cultura està sent objecte d’un intens atac. Des de la comissió de treball Llengua i País del 15-M, hem seleccionat una sèrie de punts bàsics actuals de resistència i de millora:

1. Apostem per la defensa i la promoció de l’ensenyament en valencià, i contra les retallades. Tot i que minoritzada i contínuament atacada, és ben conegut que la línia d’ensenyament en valencià és el millor i l’avantguarda de l’ensenyament públic en el nostre País. Per açò, exigim la retirada de la proposta del govern valencià d’eliminar l’ensenyament en valencià i de castellanitzar l’ensenyament

2. Exigim la llibertat d’expressió i l’ampliació de mitjans de comunicació en la nostra llengua. Exigim que es torne a rebre la senyal de TV3 al País Valencià que portava més de 25 anys rebent-se i que el govern valencià ha censurat amb la passivitat del govern estatal

3. Exigim que es retiren les multes a Acció Cultural del País Valencià per l’emissió de TV3. Aquestes multes s’han dissenyat per a destruir aquesta entitat i el seu treball.

4. Demanem el reconeixement dels pobles a decidir el seu futur, del dret a la seua autodeterminació.

PER LA NOSTRA LLENGUA I EL NOSTRE PAÍS

Hola compañeras y compañeros. Nuestra lengua y nuestra cultura está siendo objeto de un intenso ataque. Desde la comisión de trabajo Lengua y País del 15-M hemos seleccionado una serie de puntos básicos actuales de resistencia y de mejora:

1. Apostamos por la defensa y la promoción de la enseñanza en valenciano y contra los recortes. Aunque minorizada y continuamente atacada, es bien conocido que la línea de enseñanza en valenciano es lo mejor y la vanguardia de la enseñanza pública en nuestro País. Por ello, exigimos la retirada de la propuesta del gobierno valenciano de eliminar la enseñanza en valenciano y de castellanizar la enseñanza.

2. Exigimos la libertad de expresión y la ampliación de medios de comunicación en nuestra lengua. Exigimos que se vuelva a recibir la señal de TV3 al País Valenciano que llevaba más de 25 años recibiéndose y que el gobierno valenciano ha censurado con la pasividad del gobierno estatal.

3. Exigimos que se retiren las multas a Acció Cultural del País Valencià por la emisión de TV3. Estas multas se han diseñado para destruir esta entidad y su trabajo.

4. Pedimos el reconocimiento de los pueblos a decidir su futuro, del derecho a su autodeterminación.


Comissió de Sanitat

PER UNA SANITAT DE QUALITAT AL SERVEI DE LA GENT

Hola companys/es i usuaris/es del Sistema Sanitari Públic. La sanitat pública està sent objecte d’un intens atac des dels governs estatal i, especialment, des de l’autonòmic. Des de la comissió de treball de Sanitat del 15-M, hem seleccionat una sèrie de punts necessaris per a aconseguir una Sanitat Pública digna, més humanitzada i de qualitat:

1. Apostem per la defensa de la Sanitat Pública amb gestió pública, en contra de la seua privatització, és a dir, de la gestió dels serveis sanitaris per part d’empreses privades que disminueixen el personal i el material per a obtenir un major benefici econòmic. Per la derogació de la Llei 15/97.

2. Contra el pagament per a ser atesos/as (copagament)

3. Reducció de les llistes d’espera, la qual cosa significa augmentar la contractació de personal i ampliar els serveis de salut.

4. Per una Salut Pública i Comunitària: fomentar les activitats de promoció i prevenció de la salut . Potenciar l’atenció Primària . Donar una atenció
multidimensional (atenent als aspectes Biològics, Psicològics i Socials), comptant per al seu disseny i aplicació amb la participació activa dels/les usuaris/es.

5. Per una Salut Mental centrada en la llibertat i autonomia de les persones que pateixen malalties mentals. Pel tancament dels serveis manicomials.

POR UNA SANIDAD DE CALIDAD AL SERVICIO DE LA GENTE

Hola compañer@s y usuari@s del Sistema Sanitario Público. La sanidad pública está siendo objeto de un intenso ataque desde los gobiernos estatal i, especialmente, desde el autonómico. Desde la comisión de trabajo de Sanidad del 15-M, hemos seleccionado una serie de puntos necesarios para lograr una Sanidad Pública digna, más humanizada y de calidad:

1. Apostamos por la defensa de la Sanidad Pública con gestión pública, en contra de su privatización, es decir, de la gestión de los servicios sanitarios por parte de empresas privadas que disminuyen el personal y el material para obtener un mayor beneficio económico. Por la derogación de la Ley 15/97.

2. Contra el pago por ser atendidos/as (copago)

3. Reducción de las listas de espera, lo que significa aumentar la contratación de personal y ampliar los servicios de salud.

4. Por una Salud Pública y comunitaria: fomentar las actividades de promoción y prevención de la salud. Potenciar la atención Primaria. Dar una atención multidimensional (atendiendo a los aspectos Biológicos, Psicológicos y sociales), contando para su diseño y aplicación con la participación activa de l@s usuari@s.

5. Por una Salud Mental centrada en la libertad y autonomía de las personas que sufren enfermedades mentales. Por el cierre de los servicios manicomiales.


A la mateixa secció:


El “momento populista”: Chantal Mouffe: la “postdemocracia” y la izquierda


Present i bagatge de la lluita no-violenta


El Kurdistán libertario nos atañe


Entrevista con Eric Toussaint: Para mantener una línea de cambios profundos, es fundamental la autoorganización de la población y la presión popular sobre los gobiernos


Mélenchon, Francia Insumisa, populismo


Catalunya: ¿De comunes a eurocomunes?


1917-2017. Repensar la revolución


Euskal Herría: Asamblea de EH Bildu, las formaciones se comprometen a "pasar de ser una coalición a un sujeto político"


Per una perspectiva radical a Europa. Pròleg del llibre ’Sobiranies: una proposta contra el capitalisme’ (Espai Fàbrica, 2017)


Francia: ¿Ponemos el grito en el cielo sobre Poutou en nombre del voto útil?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com