contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 16 de maig de 2011 |
L’èxit del 15-M obri una porta a l’esperança

Comunicat d’Esquerra Anticapitalista

L’èxit de la convocatòria estatal llançada per “Democràcia real ja” el 15-M ha estat rotund. En 60 ciutats- segons figuren en la relació de la web convocant -s’han produït manifestacions, moltes de les quals han tingut una participació important. A més, hi ha hagut també respostes solidàries en diversos punts d’Europa com Lisboa, Porto, Coïmbra, Faro i Braga a Portugal; Dublín, Amsterdam, París i Londres.

Entre els milers de manifestants hi ha hagut moltíssima gent jove, encara que també persones de totes les edats; gent treballadora, precària, desocupada, hipotecada, ha estat la que ha eixit el carrer per a expressar la seua protesta, guiada per la consigna “Democràcia real ja. No som mercaderia en mans de polítics i banquers”.

Una vegada més, com ja va succeir en el cas de les revolucions en els països àrabs, les xarxes socials han servit de vehicle privilegiat a la convocatòria; de la qual cal dir, no obstant això, que no ha estat només “virtual”, ja que s’han realitzat assemblees preparatòries i grups de treball en les diferents ciutats.

En els moments previs a l’acció, Toma la calle 15-M! va arribar a contar amb el suport de més de 42.000 persones en la seua pàgina estatal de Facebook i d’un nombre extensíssim- varis centenars -de col·lectius i organitzacions socials, entre els quals s’ha trobat “Joventut sense futur” que ja va realitzar una manifestació a Madrid i en altres ciutats de l’Estat espanyol a principis d’abril passat. El reconegut escriptor i economista José Luis Sampedro- prologuista del llibre Indigneu-vos! de Stephan Hessel -també va manifestar la seva adhesió públicament, mitjançant una carta.

La convocatòria ha estat presentada com apartidista i asindical, encara que s’ha aclarit que això no significava apolítica i per descomptat les pancartes, cartells i consignes cridades en les manifestacions ho han deixat bé clar. Els dubtes que poguessin haver existit sobre la manipulació del 15-M per sectors afins a la dreta o fins i tot a l’extrema dreta polítiques, s’han vist desmentits pels fets; qualsevol persona amb un mínim d’objectivitat que haja presenciat les accions ho podrà corroborar.

La indignada protesta, que no obstant això no ha perdut el caràcter dinàmic i festiu, ha carregat contra la corrupció política, el mercantilisme financer depredador i la supeditación dels grans partits del sistema als poders bancaris i empresarials.

S’ha tractat d’una resposta, limitada encara però massiva, a la crisi, a les polítiques aplicades enfront de la crisi per part del PSOE i del PP, i al desastrós comportament de les direccions dels sindicats majoritaris. Davant el paper nefast dels grans partits i sindicats i la incapacitat actual d’altres forces polítiques i sindicals per a aparèixer com alternatives creïbles, s’ha produït un incipient procés d’autoorganització de la gent jove i treballadora per a mostrar el seu rebuig a l’actual estat de coses. Així ha tingut lloc el 15-M.

Els mitjans de comunicació de masses han fet el possible per ocultar primer la convocatòria i manipular després els resultats i els continguts reals de la protesta. Aquells afins al PSOE minimitzen la protesta i la difuminen, es parla dels 50 detinguts de Madrid començant a criminalitzar; els pròxims al PP arriben a afirmar que era una acció contra el govern del PSOE, quan una de les consignes més cridades va ser “PSOE-PP la mateixa merda és”. La realitat és que, d’entrada, el moviment sorgit el 15-M sembla molt poc integrable per qualsevol dels partits del sistema.

Els convocants de les manifestacions han expressat que es té la voluntat de donar continuïtat a la resposta i aquesta sembla també la intenció de la majoria dels que han acudit a ella. L’incipient moviment de masses té davant si importants reptes la solució dels quals no va a ser fàcil. En primer lloc, de cara al futur, haurà d’afinar la seua plataforma de propostes alternatives enfront de la crisi, que ha d’adquirir major concreció i rellevància, perquè la seua acció siga efectiva. Les il·lusions de determinada gent participant i fins i tot del mateix Manifest de la convocatòria en algun dels seus enunciats, en el sentit que aquest moviment no és d’esquerres ni de dretes, són això, il·lusions. Perquè per a oposar-se a la corrupció política, als dictats del sistema financer i a la crisi o per a posar en peus una democràcia real s’han d’aplicar mesures que són clarament d’esquerres i que ja les propostes de “Democràcia real ja” recullen en alguns aspectes.

Però també la pròpia organització del moviment- si vol seguir endavant -haurà de superar llistons importants, com els d’articular als seus participants més enllà de les xarxes socials- que continuaran sent un instrument molt útil -en els espais físics de les ciutats, pobles i barris i en els centres de treball, condició imprescindible per a donar eficàcia al seu treball a mitjan i llarg termini.

La gent anticapitalista haurà d’afavorir en aquesta situació, de manera solidària i lleial, la definició política i l’articulació organitzativa de l’incipient moviment, sempre des del respecte més absolut a les seues iniciatives i a la seua independència organitzativa, en els quals troba justament la seva força.

A pesar dels problemes existents, que no cal ocultar i que convé tenir ben presents, ens hem trobat davant una iniciativa amb possibles perspectives de futur que assenyala una primera resposta de la gent jove i treballadora davant la crisi, després del 29-S i després del desmobilitzador Pacte Social signat per les direccions sindicals majoritàries. S’ha obert una porta a l’esperança.

Llegir el Comunicat en castellà

+ Info:

Èxit de la convocatòria del 15-M a València i a Alacant. Crònica i fotos.

15-M: Ya no les tenemos miedo. Joseba Fernández, Miguel Urbán, Raúl Camargo- militantes de Izquierda Anticapitalista


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com