contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 11 de maig de 2011 |
Democracia real ya. ¡Toma la calle 15-M!, una iniciativa d’autoorganització que hauria de tenir futur


El proper 15 de Maig, a un grapat de ciutats de l’Estat espanyol (47 en total si atenem a larelació detallada que figura a la web democraciarealya.es), les persones que s’han adherit a la idea llançada des de democraciarealya.es i xarxes socials com facebook eixiran al carrer per a manifestar, com diu el Manifest del 15 de Maig, la seua procupació i indignació "pel panorama polític, econòmic i social que veiem al nostre voltant. Per la corrupció dels polítics, empresaris, banquers ... Per la indefensió del ciutadà del carrer".

El Manifest del 15 de Maig, assenyala amb molta correcció que "Les prioritats de tota societat avançada han de ser la igualtat, el progrés, la solidaritat, el lliure accés a la cultura, la sostenibilitat ecològica i el desenvolupament, el benestar i la felicitat de les persones.

Hi ha uns drets bàsics que haurien d’estar coberts en aquestes societats: dret al’habitatge, al treball, a la cultura, a la salut, al’educació, a la participació política, al lliure desenvolupament personal, i dret al consum dels béns necessaris per a una vida sana i feliç.

L’actual funcionament del nostre sistema econòmic i governamental no atén a aquestes prioritats i és un obstacle per al progrés de la humanitat."

La gent promotora de la iniciativa- veure ¿Quienes somos?, a la seua web -ha volgut que la convocatòria fora ciutadana i apartidista (cosa que, com aclareixen, no vol dir apolítica).

El desprestigi de les democràcies formals i del sistemes de partits a tota Europa té el seu oritge en fets reals: els partits o coalicions que se van alternant als governs, desenvolupen, en els seus trets bàsics, polítiques molt similars, cosa que s’ha fet més evident amb la crisi i la supeditació guvernamental als mercats, o siga, als grans poders empresarials i financers causants d’aquesta; per altra banda, els mecanismes democràtics es troben molt viciats, no permeten la participació de la gent més enllà de dipositar el seu vot i el control mediàtic és de gran magnitud, relegant a la marginalitat les opinions contràries a l’actual funcionament de les coses i creant versions interessades sobre la inevitabilitat de tot el que està passant; finalment, la corrupció d’una bona part de la classe política- que a casa nostra és del més evident -ha reforçat la mala premsa dels partits i de la seua militància entre la ciutadania.

Però estar en contra de l’actual estat de coses, dels polítics corruptes o dels partits que representen, no significa passar de la política. Això ho saben bé els convocants del 15-M. Així, doncs, llancen un bon grapat de Propostes alternatives que apunten a una solució distinta a la crisi i a una eixida del carreró tancat en que ens ha situat el sistema.

Hi ha, al nostre parer, dues coses que són imprescindibles ara mateix: per una, mobilitzar-se empentant una iniciativa política pròpia i alternativa; per altra, que la gent s’organitze per baix reivindicant la satisfacció dels seus drets. Això és el que s’està intentant amb la convocatòria del 15-M i en aquest sentit ha de ser saludada i rebre tot el suport possible.

Esperem que la convocatòria siga un èxit (les vora 37.000 persones que ara mateix li donen suport a Facebook permeten ser optimistes) i, en tot cas, que tinga continuítat en el temps, perquè ens fa falta.


Enllaços:

- Web de ¡Democracia real ya! ¡Tomala calle 15-M!

- Web Democràcia real ja! València

- Convocatoria estatal en Facebook

- Convocatòria València en Facebook


View Convocatorias 15 de mayo in a larger map

+ Info:

José Luis Sampedro s’adhereix a la convocatòria del 15-M


MANIFEST Democràcia Real ja!

Som persones normals i corrents. Som com tu: gent que s’aixeca tots els matins per estudiar, treballar o buscar feina, gent amb família i amics, gent que treballa dur cada dia per viure i donar un futur millor als que ens envolten.

Uns ens considerem més progressistes, d’altres més conservadors. Uns som creients, d’altres no. Uns tenim ideologies ben definides, d’altres ens considerem apolítics. Però tots estem amoïnats i indignats pel panorama polític, econòmic i social que veiem al nostre voltant, per la corrupció dels polítics, empresaris, banquers… per la indefensió del ciutadà ras.

Aquesta situació ens fa mal a tots cada dia. Però si tots ens unim, podem canviar-la. És el moment de moure’s i de construir una societat millor. És per això que declarem fermament el següent:

- Les prioritats de la societat han de ser la igualtat, el progrés, la solidaritat, el lliure accés a la cultura, la sostenibilitat ecològica i el desenvolupament, el benestar i la felicitat de les persones.

- Hi ha uns drets bàsics que haurien de ser coberts en aquestes societats: el dret a l’habitatge, al treball, a la cultura, a la salut, a l’educació, a la participació política, al lliure desenvolupament personal i el dret al consum dels bens necessaris per a una vida sana i feliç.

- El funcionament actual del sistema econòmic i de govern no atén aquestes prioritats i és un obstacle per al progrés de la humanitat.

- La democràcia surt del poble (demos = poble, cracia = govern) així que el govern ha de ser el poble. Però en aquest país la major part de la classe política ni tan sols ens escolta. La seva funció hauria de ser portar la nostra veu a les institucions, facilitant la participació política ciutadana mitjançant línies directes i procurant el més gran benefici per al gruix de la societat, no la de enriquir-se i medrar amb el nostre esforç, atenent només als interessos dels grans poders econòmics i aferrant-se al poder mitjançant una dictadura partitocràtica encapçalada per les inamovibles sigles del PPSOE

- L’ànsia i acumulació de poder en un grup reduït produeix desigualtat, crispació i injustícia. Això porta a la violència, que rebutgem. L’obsolet i antinatural model econòmic vigent bloqueja la maquinaria social en una espiral que es consumeix a ella mateixa enriquint a uns pocs i avocant a la pobresa i escassetat a la resta, fins al col·lapse.

- La voluntat del sistema és l’acumulació de diners, premiant-la per sobre de l’eficàcia i el benestar de la societat, malbaratant recursos, destruint el planeta, generant atur i consumidors infeliços.

- Els ciutadans formem part de l’engranatge d’una màquina destinada a enriquir una minoria que ni tan sols sap de les nostres necessitats. Som anònims, però sense nosaltres res d’això existiria ja que nosaltres movem el món.

- Si com a societat aprenem a no confiar el nostre futur a una abstracta rendibilitat econòmica que mai s’aplica al benefici de la majoria, podrem eliminar els abusos i mancances que tots patim.

- Es necessària una revolució ètica. Hem posat els diners per sobre de l’ésser humà i hem de posar-lo al nostre servei. Som persones, no productes de mercat. No sóc només el que compro, sinó que també importa perquè ho compro i a qui l’hi compro.

Per tot això estic indignat.

Jo puc canviar-ho.

Jo puc ajudar.

Sé que junts podrem.

Surt amb nosaltres. És el teu dret.


A la mateixa secció:


El “momento populista”: Chantal Mouffe: la “postdemocracia” y la izquierda


Present i bagatge de la lluita no-violenta


El Kurdistán libertario nos atañe


Entrevista con Eric Toussaint: Para mantener una línea de cambios profundos, es fundamental la autoorganización de la población y la presión popular sobre los gobiernos


Mélenchon, Francia Insumisa, populismo


Catalunya: ¿De comunes a eurocomunes?


1917-2017. Repensar la revolución


Euskal Herría: Asamblea de EH Bildu, las formaciones se comprometen a "pasar de ser una coalición a un sujeto político"


Per una perspectiva radical a Europa. Pròleg del llibre ’Sobiranies: una proposta contra el capitalisme’ (Espai Fàbrica, 2017)


Francia: ¿Ponemos el grito en el cielo sobre Poutou en nombre del voto útil?

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com