contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 28 de març de 2011 | Gloria
Per l’ensenyament en valencià i l’escola pública, 2 d’abril, València


El proper dissabte 2 d’abril serà una jornada reivindicativa i festiva per l’ensenyament en valencià i l’escola pública. Escola Valenciana organitza una gran Cercavila per l’ensenyament en valencià. El curs 2011-2012 pot ser l’últim amb programes d’ensenyament en valencià al nostre país si es compleixen les previsions de la Conselleria d’Educació. Per aquest motiu fem una crida al sector educatiu i la societat valenciana en general per dir sí a l’ensenyament en valencià.

La Cercavila per l’ensenyament en valencià eixirà del Parterre (pl. d’Alfons el Magnànim, València) a les 19.30 hores i ens portarà cap a Benimaclet per deixar-nos a les portes del concert de celebració dels 10 anys del CSB Terra, amb l’actuació de la Gossa Sorda i la presentació del nou disc d’Obrint Pas "Coratge".

Acompanyaran la cercavila una carrossa amb sound system i a més hi haurà gegants i cabuts, dolçainers, dimonis i moltes sorpreses més.

Abans, a les 18 hores, a la plaça de Manises, hi haurà la Concentració per l’ensenyament públic, organitzada per la Plataforma per l’ensenyament públic amb el lema "Per la dignitat i el futur. El nostre sòl per la nostra escola!".

I un cop finalitzada la cercavila, a les 21.30, començarà el concert d’Obrint Pas i la Gossa Sorda, dos dels grups de més èxit del nostre país. Podeu adquirir les entrades a productesdelaterra.cat

Esteu tots i totes convidades a dir sí a l’ensenyament en valencià, sí a l’escola pública.

El 2 d’abril vos esperem!


Per què en valencià?

El sistema educatiu valencià ofereix, des d’infantil fins a batxillerat, ensenyament en valencià o en castellà.

Des de la seua creació, Escola Valenciana aposta per les línies en valencià, ja que garanteixen el coneixement de les dues llengües oficials del nostre territori. Aquest mateix postulat és el que defensen l’Institut Valencià d’Avaluació i Qualitat Educativa (IVAQE), la comunitat educativa i les universitats.

El gran repte educatiu del segle XXI és establir un bon sistema plurilingüe, això és, que l’alumnat valencià acabe els seus estudis dominant el castellà i el valencià, a més d’una llengua estrangera com l’anglés.

Els experts en llengües afirmen des de fa dècades que les persones bilingües tenen major facilitat per a aprendre altres llengües. Per això l’ensenyament que té com a llengua de base el valencià garanteix el perfecte domini del castellà i de qualsevol llengua estrangera.

Hi ha dues modalitats de programes d’ensenyament en valencià:

PROGRAMA D’ENSENYAMENT EN VALENCIÀ (PEV)

És un programa d’educació bilingüe dissenyat per a alumnat majoritàriament valencianoparlant. Comença usant majoritàriament el valencià com a llengua d’ensenyament i incorpora l’àrea de castellà des del primer moment. Es poden incorporar tantes àrees com calga en castellà o en valencià per aconseguir fer bilingüe l’alumnat. La llengua estrangera s’incorpora en 3r de primària.

PROGRAMA D’IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA (PIL)

És un programa d’educació bilingüe dissenyat per a alumnat majoritàriament castellanoparlant. Comença usant majoritàriament el valencià com a llengua d’ensenyament i incorpora l’àrea de castellà durant el primer o segon cicle de primària. Es poden incorporar tantes àrees en castellà i en valencià com calga per aconseguir un alumnat bilingüe. La llengua estrangera s’incorpora en 3r de primària.

Per la seua banda, l’ensenyament en castellà rep el nom de Programa d’Immersió Lingüística (PIP). Comença usant majoritàriament el castellà com a llengua d’ensenyament. En aquest programa s’imparteix en valencià, entre les àrees no lingüístiques, només l’àrea de coneixements del medi natural, social i cultural a partir del 3r curs d’educació primària.

Molts membres d’Escola Valenciana són mestres, professors i pedagogs que estan cada dia a peu d’aula i afirmen que l’ensenyament en valencià (PEV o PIL) té molts avantatges per diverses raons:

UNA EDUCACIÓ DE QUALITAT
Oferta multicultural i multilingüe amb més de 25 anys d’experiència.

MAJOR COMPRENSIÓ D’ALTRES IDIOMES
L’educació bilingüe ajuda a la comprensió d’altres idiomes.

COMPROMÍS AMB LA CULTURA
Manté viva la cultura i les tradicions valencianes.

MILLOR ATENCIÓ A L’ALUMNAT
Ofereix un tracte afectiu, familiar i compromés.

MÉS POSSIBILITATS DE FUTUR
No limita la formació del teu fill o filla, suposa tot un valor afegit.

Les conclusions són:

• L’ensenyament en valencià és l’únic que assegura el domini efectiu de les dues llengües oficials.

• En els programes d’ensenyament en valencià també s’estudia castellà.

• Una bona educació bilingüe facilita l’adquisició d’altres idiomes (l’anglés, per exemple).

• El domini de les dues llengües facilita la preparació i la incorporació al món laboral.

• Estudiar en valencià suposa l’acollida i la integració dels nouvinguts a la nostra cultura i a la nostra idiosincràsia com a poble.

• El bilingüisme comporta una major comprensió del fet de la diferència, ens fa més tolerants i respectuosos amb els altres.

+ Info:

http://www.escolavalenciana.com/


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com