contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 7 de març de 2011 | Gloria
Dones, que no retallen les nostres vides!

Declaració d’Esquerra Anticapitalista

Declaració d’Esquerra Anticapitalista amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones Treballadores


La crisi del sistema capitalista agreuja dia a dia les condicions de vida i treball de les dones. Les polítiques d’ajustament amb que els governs responen a les exigències de les grans corporacions industrials i financeres aprofundeixen les desigualtats, consagren el paper subaltern de les dones en tots els àmbits i allunyen els nostres anhels d’emancipació.

La Reforma laboral accentua la desigualtat de gènere, ja que els contractes a temps parcial, que afecten particularment a les dones, disminueixen les nostres cotitzacions i la Reforma de les Pensions deixarà a les futures jubilades amb pensions encara més minses que ara.

Pel que fa a les lleis que haurien de respondre a reivindicacions específiques de les dones, ens trobem que el Dret a l’avortament lliure, gratuït i dins del sistema sanitari públic, no està ni de lluny garantit, especialment a Catalunya. I continuem esperant les mesures educatives i legals que contribueixin a posar fi a la violència masclista que patim les dones, amb 13 víctimes mortals a l’Estat espanyol en el què portem d’any, a més de totes les violacions, vexacions i insults, entre d’altres, impossibles de comptabilitzar.

Pel que fa a l’aplicació de la Llei de Dependència, com si el seu lent, desigual i incomplet desplegament des que fou aprovada no hagués estat prou greu, també pateix les retallades imposades pels governs durant els darrers mesos. Més de 35.000 persones han mort a Catalunya sense haver arribat a cobrar la prestació. En temps de crisi, tots els governs europeus, es facin dir aquests d’esquerres com de dretes, tant a nivell estatal – PSOE – com a Catalunya – CiU -, mai troben diners per l’ensenyament, la sanitat i la cura de les persones en situació d’autonomia restringida, treballs històricament feminitzats. Un cop més, es vol descarregar damunt l’esquena de les dones els costos d’una regressió social sense precedents des de la Segona Guerra Mundial: es confia en què la família – la família patriarcal que esclavitza la dona – s’ocuparà de les responsabilitats de cura, educació i reproducció que un Estat cada cop més encongit ignora i rebutja.

No ens tornaran a tancar a casa!

El treball reproductiu que realitzem les dones és vital per al sistema, però no és reconegut i se’l fa invisible, reduint-lo a “competències femenines” i a l’esfera familiar. El salari femení seria, doncs, “complementari” del que l’home aporta a la llar. Vet aquí el fonament estructural de l’esquerda salarial entre homes i dones, vet aquí la raó de la nostra precarietat. A més, l’atur ens colpeja de forma especialment violenta, i de les contínues retallades socials en resulta la pèrdua de més llocs de treball femenins encara.

En conseqüència, aquestes són algunes de les nostres reivindicacions per aquest 8 de març:

- Defensa dels serveis públics i equipaments socials (escoles bressol, residències i assistència per a la gent gran, educació, sanitat, transport, habitatge...).

- Defensa i millora de les pensions. No al Pacte Social!

- Equiparació salarial i repartiment de tots els treballs, també els de cura

- Acabar amb l’explotació laboral clandestina de la immigració. Igualtat de drets.

- No a la mercantilització de les vides de les dones

En un any en què les dones dels països àrabs i del Magreb ens mostren la seva valentia lluitant per la llibertat, a casa nostra ens trobem en un moment de retrocés en matèria de drets socials. A més de mostrar la nostra més profunda solidaritat amb les companyes de Tunis, Egipte, Algèria, Líbia, Bahrain i tots aquells països on les dones estan sortint al carrer per exigir democràcia i llibertat, estem convençudes que és imprescindible seguir el seu exemple. Únicament mitjançant la lluita i la determinació aconseguirem fer enrere unes polítiques que amenacen d’eliminar el concepte de “públic” i “social” de les nostres vides i intenten privatitzar cada racó de les nostres existències. El progrés i la justícia social són més indestriables que mai de la lluita per la nostra emancipació.

Les dones defensem els serveis públics, lluitem pels nostres drets!


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com