contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 9 de desembre de 2010 |
Govern i PP criminalitzen els controladors aeris ... per emmascarar un atac brutal contra els nostres drets.

Declaració de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista

en castellà abaix

Provocació governamental. Intoxicació de l’opinió pública. Linxament mediàtic i judicial d’un col•lectiu d’assalariats i assalariades. I sota el precedent de la militarització del tràfic aeri, una sorda amenaça contra el conjunt del moviment obrer, les seves llibertats, les seves reivindicacions... Si algú ha de donar una autèntica veu d’alarma, aquests són els sindicats.

Resulta ociós especular sobre fins a quin punt tenia el govern previst el que ha succeït. El cert és que l’esborrany del decret que instaurava “l’estat d’alarma" estava ja sobre la taula del Consell de Ministres de divendres passat. El mateix Consell que va decidir, també per decret, sobre les condicions laborals dels controladors. I el mateix que va decidir coses d’enorme calat, la incidència de les quals ha quedat difuminada per l’omnipresent notícia de les cancel•lacions de vols i el col•lapse dels aeroports: la supressió de l’ajut de 426 euros als aturats, la rebaixa dels impostos de societats... i la pròpia privatització d’AENA.

Tot just els controladors es retiraven dels seus llocs de treball, el ministre més poderós del govern, Rubalcaba, es feia càrrec de la situació. El propi ministre de Fomento, Pepe Blanco, passava a un segon pla. Zapatero estava desaparegut. Immediatament, a través de diaris i televisions, es posava en moviment una formidable maquinària propagandística: tot eren drames humans, famílies separades, esperances de gent senzilla que es malbarataven... Els controladors es convertien així en la mateixa encarnació del mal. Un mal absolut: el sector turístic, les companyies aeronàutiques i fins i tot els temibles "mercats" es posaven també dels nervis. El poble clamava justícia davant aquests privilegiats sense cor; l’interès suprem del país requeria una intervenció enèrgica per part de l’Estat. A pas lleuger, l’exèrcit i la Guàrdia Civil van prendre les torres de control i van posar els desobedients a treballar.

D’altra banda, després d’un parell de dies fent el ximple i veient la manera de desgastar el govern, els dirigents del PP es van adonar per on anaven els interessos de la classe a qui serveixen, es van afegir a la cridòria i van donar el seu suport al decret de militarització. Si aquests tipus tornen al poder, no serà gràcies a la llampada del seu intel•lecte, sinó al servilisme de l’esquerra oficial. Els 37 grans banquers i empresaris que, pocs dies abans, van dictar a Zapatero tota una agenda de retalls socials i mesures liberalitzadores, prestament adoptada pel govern del PSOE, li van donar també una consigna explícita: que tractés d’esgotar la legislatura, fent-li la feina bruta a la dreta i aplanant-li el camí cap a la Moncloa.

I déu n’hi do si està complint aquest mandat! Que el ministre de la policia sigui al capdavant d’un gabinet de crisi constitueix tota una declaració d’intencions. Que un conflicte social es clogui amb la intervenció de l’exèrcit, un sinistre presagi. El moviment obrer ha de sospesar seriosament l’amenaça. Qui diu que, demà, davant d’un conflicte, declarat o imminent, els transports públics, les comunicacions o les refineries - com va fer Sarkozy durant el recent moviment huelguístic francès - no seran posats per decret sota jurisdicció militar? No es tracta d’una hipòtesi peregrina: Zapatero ha anunciat que podria sol•licitar al Parlament la prolongació de l’estat d’alarma més enllà dels quinze dies que preveu el reial decret. CCOO, UGT, USO i FSP tenien previstes, per a les dates nadalenques, mobilitzacions i protestes del personal de terra dels aeroports davant la privatització del 49% d’AENA i de l’amenaça que això suposa per al manteniment dels llocs de treball i les condicions laborals d’aquest sector. Què passarà llavors? Negar-se a descarregar l’equipatge d’un avió acabarà assimilant-se a un delicte de sedició?

Pel seu propi interès i pel de la immensa majoria de la ciutadania, els sindicats de classe haurien de sortir al pas de la demagògia del govern. El discurs polític i ideològic generat pel govern i per la premsa s’ha de combatre ja que és el germen d’un gir profundament reaccionari, i poden avançar la persecució de qualsevol tipus de lluita contra la crisi. La campanya contra els controladors és un artifici per deslliurar la part més rendible del negoci que gestiona AENA -en primer lloc els aeroports de Madrid i Barcelona- a la iniciativa privada. Des del punt de vista de l’interès col•lectiu, això suposa privatitzar beneficis i deixar els aeroports deficitaris a càrrec de l’Estat, esquerdant així un servei el caràcter públic del qual constitueix la millor garantia de seguretat. Des d’un punt de vista laboral, significa fragmentar les plantilles i acostar-les a una degradació de les seves condicions contractuals. Percebut moltes vegades entre la pròpia classe treballadora com una casta privilegiada pels seus ingressos i el seu sindicalisme gremial, el col•lectiu dels controladors ha estat utilitzat per tractar de trencar qualsevol resistència a les privatitzacions. Els futurs operadors privats volen tècnics molt més barats i empleats més precaris. Els interessos que hi ha en joc són enormes. AENA és responsable del moviment del 75% del turisme i, a través seu, se sosté entre un 8 i un 12% del PIB.

Això és el que els sindicats haurien de tenir present abans que res. Abans de vacances, el govern va reduir un 40% el salari dels controladors. Però no per això van baixar les taxes que paguen els usuaris. Ni tan sols no va millorar substancialment el balanç d’AENA -que té molt més a veure amb determinades planificacions faraòniques de la xarxa aeroportuària que amb els nivells salarials d’un sector professional altament qualificat-. La discussió no és ara el que guanya un controlador. Ni tampoc si el seu sindicat, USCA, ha gestionat bé o malament el conflicte amb l’administració. Ni tan sols les seves relacions amb els altres sindicats. Temps hi haurà per parlar de tot això. De tota manera, l’estratègia dels controladors està larvada per un corporativisme dels límits del qual s’haurien de treure algunes conclusions. Qualsevol sindicat de classe sap que en la unitat i en la política d’aliances està la possibilitat de la victòria a mig termini. Tanmateix, els controladors no operen en aquesta clau i en una estratègia errònia han obviat dues variables de l’equació: els usuaris i la resta de treballadors d’AENA. Això els ha deixat aïllats i sent un blanc perfecte per al linxament mediàtic i la repressió laboral.

No es tracta d’haver convocat legalment la vaga o no. La legislació laboral és paper mullat i a més és fruit de l’enorme debilitat dels treballadors. El dret de vaga és una farsa. Milions de treballadors estan impedits de fer vaga per por a la repressió laboral. Els qui utilitzen aquests arguments no estan en els conflictes socials, ni en l’organització de les lluites ni en el seu patiment. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista donem suport a tots els mitjans de lluita que proporcionin victòries i autoorganització als treballadors. I sabem que caldrà combinar la utilització de molts mètodes, i que amb una legislació laboral tan poc protectora com la que tenim, les accions legals i alegals tindran protagonisme en un context d’agressions creixents als treballadors i treballadores.

No es tracta doncs d’això. Es tracta d’haver teixit relacions amb els usuaris i la resta de treballadors i treballadores d’AENA (12.000 segons dades del sindicat CGT) i d’haver forjat una política d’aliances. Els treballadors i treballadores d’AENA són els primers interessats en que la lluita dels controladors hagués sortit victoriosa, i també la resta de la classe treballadora, ja que en un context com aquest necessitem doblegar aquest govern, la política del qual està cridada a polvoritzar les condicions de vida de tota la classe treballadora i les seves resistències. Un senyal de fortalesa d’algun sector en aquest moment pot convertir-se en un exemple contagiós quan més es necessita la combativitat de tots els que estan patint la crisi. Bé ho saben els sindicats de classe combatius i dedicats a la lluita per la millora de les condicions dels sectors més precaris de les classes treballadores, com a CGT (AENA) o CoBas, que no han dubtat a mostrar la solidaritat contra la repressió dels controladors. A aquesta lluita, dirigida d’una altra manera, podrien haver-se incorporat tots els treballadors d’AENA. El sindicalisme corporatiu només ens empeny a la derrota de tots i totes. Es tracta de fomentar la solidaritat i les aliances entre els diferents sectors de la classe treballadora.

El no haver tingut tampoc cap orientació de pedagogia prèvia cap als usuaris, fins i tot preparant el conflicte en la premsa amb dies d’anticipació, ha facilitat l’aïllament dels mateixos i la pèrdua de la batalla davant l’opinió pública, un aspecte clau en una lluita sindical en serveis com el transport.

Però ara la urgència no és la discussió sobre la tàctica dels controladors. Ara hi ha una altra urgència. Això ha esclatat després d’un Consell de Ministres, les decisions del qual -aquestes sí!- haurien de revoltar tota la població treballadora. Els sindicats haurien de ser ja en peu de guerra, preparant una nova Vaga General. CCOO i UGT haurien de fixar immediatament una data. El 28 de gener, quan el govern vol aprovar la contrareforma de les pensions? Quan sigui! Però cal saber-ho sense tardança i mai no hauria de ser més tard d’aquesta data. Si tenim els ulls posats en una Vaga General, en la necessitat imperiosa de parar de veritat tot el país, entendrem el greu i amenaçador de l’atac governamental contra els controladors. Que ningú no es deixi enganyar pel discurs sobre els "privilegis"! Demà, assenyalaran com aristòcrata a un conductor d’autobús, a una mestra o a qualsevol que no estigui a l’atur. Alarma? Caldria decretar-la per les desenes de milers de famílies que estan a punt de ser desnonades, pels centenars de milers d’aturats sense recursos... Anirà l’exèrcit a portar-los el ranxo?

Ara toca plantar-se. L’esquerra social i el sindicalisme no han de callar, ni acoquinar-se. CGT i sindicats més petits... s’han posicionat ja. Però el clamor ha d’estendre’s. No s’han d’acceptar sancions, acomiadaments, ni inculpacions per desobediència a l’autoritat militar. El govern és responsable de la situació que ell mateix ha provocat.

Fora l’estat d’alarma!

I a preparar ja una altra Vaga General!

Ells són 37 més el Govern, Nosaltres milions!

7 de desembre de 2010


Gobierno y PP criminalizan a los controladores aéreos… para enmascarar un ataque brutal contra nuestros derechos

ES EL PUEBLO DE IZQUIERDAS QUIEN DEBE DECLARARSE EN ESTADO DE ALARMA

Declaración de Izquierda Anticapitalista

Provocación gubernamental. Intoxicación de la opinión pública. Linchamiento mediático y judicial de un colectivo de asalariados y asalariadas. Y, bajo el precedente de la militarización del tráfico aéreo, una sorda amenaza contra el conjunto del movimiento obrero, sus libertades, sus reivindicaciones… Si alguien tiene que dar una auténtica voz de alarma, ésos son los sindicatos.

Resulta ocioso especular acerca de hasta qué punto tenía el gobierno previsto lo que ha sucedido. Lo cierto es que el borrador del decreto que instauraba el “estado de alarma” estaba ya sobre la mesa del Consejo de Ministros del pasado viernes. El mismo Consejo que decidió, también por decreto, acerca de las condiciones laborales de los controladores. Y el mismo que decidió cosas de enorme calado cuya incidencia ha quedado difuminada por la omnipresente noticia de las cancelaciones de vuelos y el colapso de los aeropuertos: la supresión de la ayuda de 426 euros a los parados, la rebaja de los impuestos de sociedades… y la propia privatización de AENA.

Apenas los controladores se retiraban de sus puestos de trabajo, el ministro más poderoso del gobierno, Rubalcaba, se hacía cargo de la situación. El propio ministro de Fomento, Pepe Blanco, pasaba a un segundo plano. Zapatero andaba desaparecido. Inmediatamente, a través de periódicos y televisiones, se ponía en movimiento una formidable maquinaria propagandística: todo eran dramas humanos, familias separadas, esperanzas de gentes sencillas que se iban al traste… Los controladores se convertían así en la mismísima encarnación del mal. Un mal absoluto: el sector turístico, las compañías aeronáuticas e incluso los temibles “mercados” se ponían también de los nervios. El pueblo clamaba justicia frente a esos privilegiados sin corazón; el interés supremo del país requería una intervención enérgica por parte del Estado. A paso ligero, el ejército y la Guardia Civil tomaron las torres de control y pusieron los díscolos a trabajar.

Por su parte, después de un par de días haciendo el tonto y viendo la manera de desgastar al gobierno, los dirigentes del PP se percataron por dónde andaban los intereses de clase a los que sirven, se sumaron al griterío y dieron su apoyo al decreto de militarización. Si estos tipos vuelven al poder, no será gracias al destello de su intelecto, sino al servilismo de la izquierda oficial. Los 37 grandes banqueros y empresarios que, pocos días antes, dictaron a Zapatero toda una agenda de recortes sociales y medidas liberalizadoras, prestamente adoptada por el gobierno del PSOE, le dieron también una consigna explícita: que tratase de agotar la legislatura, haciéndole el trabajo sucio a la derecha y allanándole el camino hacia Moncloa.

¡Y vaya si está cumpliendo ese mandato! Que el ministro de la policía esté al frente de un gabinete de crisis constituye toda una declaración de intenciones. Que un conflicto social se zanje con la intervención del ejército, un siniestro presagio. El movimiento obrero debe sopesar seriamente la amenaza. ¿Quién dice que, mañana, ante un conflicto, declarado o inminente, los transportes públicos, las comunicaciones o las refinerías – como hizo Sarkozy durante el reciente movimiento huelguístico francés – no serán puestos por decreto bajo jurisdicción militar? No se trata de una hipótesis peregrina: Zapatero ha anunciado que podría solicitar al Parlamento la prolongación del estado de alarma más allá de los quince días que prevé el real decreto. CCOO, UGT, USO y FSP tenían previstas, para las fechas navideñas, movilizaciones y protestas del personal de tierra de los aeropuertos frente a la privatización del 49 % de AENA y a las amenazas que ello supone para el mantenimiento de puestos de trabajo y las condiciones laborales de este sector. ¿Qué pasará entonces? ¿Negarse a descargar el equipaje de un avión acabará asimilándose a un delito de sedición?

Por su propio interés y por el de la inmensa mayoría de la ciudadanía, los sindicatos de clase deberían salir al paso de la demagogia del gobierno. El discurso político e ideológico generado por el gobierno y por la prensa, debe combatirse pues es el germen de un giro profundamente reaccionario, y pueden adelantar el acoso a cualquier tipo de lucha contra la crisis. La campaña contra los controladores es una artimaña para librar la parte más rentable del negocio que gestiona AENA – en primer lugar los aeropuertos de Madrid y Barcelona – a la iniciativa privada. Desde el punto de vista del interés colectivo, eso supone privatizar beneficios y dejar los aeropuertos deficitarios a cargo del Estado, resquebrajando así un servicio cuyo carácter público constituye la mejor garantía de seguridad. Desde un punto de vista laboral, significa fragmentar las plantillas y abocarlas a una degradación de sus condiciones contractuales. Percibido muchas veces entre la propia clase trabajadora como una casta privilegiada por sus ingresos y su sindicalismo gremial, el colectivo de los controladores ha sido utilizado para tratar de quebrar cualquier resistencia a las privatizaciones. Los futuros operadores privados quieren técnicos mucho más baratos – y empleados más precarios. Los intereses que hay en juego son enormes. AENA es responsable del movimiento del 75 % del turismo y, a través de ella, se sostiene entre un 8 y un 12 % del PIB.

Eso es lo que los sindicatos deberían tener presente ante todo. Antes de vacaciones, el gobierno redujo un 40 % el salario de los controladores. Pero no por ello decrecieron las tasas que pagan los usuarios. Ni siquiera mejoró sustancialmente el balance de AENA – que tiene mucho más que ver con determinadas planificaciones faraónicas de la red aeroportuaria que con los niveles salariales de un sector profesional altamente cualificado. La discusión no es ahora lo que gana un controlador. Ni tampoco si su sindicato, USCA, ha gestionado bien o mal el conflicto con la administración. Ni siquiera sus relaciones con los otros sindicatos. Tiempo habrá para hablar de todo eso.
De todas formas, la estrategia de los controladores está larvada por un corporativismo de cuyos límites se deberían sacar algunas conclusiones. Cualquier sindicato de clase sabe que en la unidad y en la política de alianzas está la posibilidad de la victoria en el medio plazo. Sin embargo, los controladores no operan en esa clave y en una estrategia errónea han obviado dos variables de la ecuación: usuarios y el resto de trabajadores de AENA. Esto les ha dejado aislados y siendo un blanco perfecto para el linchamiento mediático y la represión laboral.
No se trata de haber convocado legalmente la huelga o no. La legislación laboral es papel mojado y además es fruto de la enorme debilidad de los trabajadores. El derecho a huelga es una farsa. Millones de trabajadores están impedidos de hacer huelga por miedo a la represión laboral. Quienes utilizan esos argumentos no están en los conflictos sociales, ni en la organización de las luchas ni en su padecimiento. Desde Izquierda Anticapitalista apoyamos todos los medios de lucha que proporcionen victorias y autoorganización a los trabajadores. Y sabemos que habrá que combinar la utilización de muchos métodos, y que con una legislación laboral tan poco protectora como la que tenemos, las acciones legales y alegales van a tener protagonismo en un contexto de agresiones crecientes a los trabajadores y trabajadoras.

No se trata pues de eso. Se trata de haber tejido relaciones con usuarios y el resto de trabajadores y trabajadoras de AENA (12.000 según datos del sindicato CGT) y de haber forjado una política de alianzas. Los trabajadores y trabajadoras de AENA son los primeros interesados en que la lucha de los controladores hubiera salido victoriosa, y también el resto de la clase trabajadora, pues en un contexto como éste necesitamos doblegar a este gobierno cuya política está llamada a pulverizar las condiciones de vida de toda la clase trabajadora y sus resistencias. Una señal de fortaleza de algún sector en este momento puede convertirse en un ejemplo contagioso cuando más se necesita de la combatividad de todos los que están padeciendo la crisis. Bien lo saben sindicatos de clase, combativos y dedicados a la lucha por las condiciones de los sectores más precarios de las clases trabajadoras, como CGT (AENA) o CoBas, que no han dudado en mostrar la solidaridad contra la represión de los controladores. En esa lucha, dirigida de otra manera, podrían haberse incorporado todos los trabajadores de AENA. El sindicalismo corporativo sólo nos empuja a la derrota de todos y todas. Se trata de fomentar la solidaridad y las alianzas entre los distintos sectores de la clase trabajadora.

El no haber tenido tampoco ninguna orientación de pedagogía previa hacia los usuarios, incluso preparando el conflicto en la prensa con días de anticipación ha facilitado el aislamiento de los mismos y la pérdida de la batalla ante la opinión pública, un aspecto clave en una lucha sindical en servicios como el transporte.

Pero ahora la urgencia no es la discusión sobre la táctica de los controladores. Ahora hay otra urgencia. Esto ha estallado tras un Consejo de Ministros cuyas decisiones - ¡esas sí! – deberían soliviantar a toda la población trabajadora. Los sindicatos deberían estar ya en pié de guerra, preparando una nueva Huelga General. CCOO y UGT deberían fijar de inmediato una fecha. ¿El 28 de enero, cuando el gobierno quiere aprobar la contrarreforma de las pensiones? ¡Cuando sea! Pero hay que saberlo sin tardanza y nunca debería ser más tarde de esa fecha. Si tenemos los ojos puestos en una Huelga General, en la necesidad imperiosa de parar de verdad todo el país, entenderemos lo grave y amenazador del ataque gubernamental contra los controladores. ¡Que nadie se deje engañar por el discurso acerca de los “privilegios”! Mañana, señalarán como aristócrata a un conductor de autobús, a una maestra o a quienquiera no esté en el paro. ¿Alarma? Habría que decretarla por las decenas de miles de familias que están a punto de ser desahuciadas, por los cientos de miles de desempleados sin recursos… ¿Irá el ejército a llevarles el rancho?

Ahora toca plantarse. La izquierda social y el sindicalismo no deben callar, ni achantarse. CGT y sindicatos más pequeños… se han posicionado ya. Pero el clamor debe extenderse. No hay que aceptar sanciones, despidos, ni inculpaciones por desobediencia a la autoridad militar. El gobierno es responsable de la situación que él mismo ha provocado.

¡Fuera el estado de alarma!

¡Y a preparar ya otra Huelga General!

¡ Ellos son 37 más el Gobierno, Nosotrxs millones!

7 de diciembre de 2010
www.anticapitalistas.org

+ Info:

Los controladores aéreos. Miren Etxezarreta

Las militarizaciones conducen a las dictaduras. Grupo Antimilitarista Tortuga + CGT apoya a los controladores.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com