contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 22 de gener de 2010 | S
Davant la presentació de l’avant-projecte de Llei per a prohibir les descàrregues gratuïtes per Internet

Declaració de Revolta Global- Esquerra Anticapitalista

La disposició primera de l’avantprojecte de Llei d’Economia Sostenible (LES) que busca el tancament de pàgines web que ofereixin enllaços a continguts per a la seva descàrrega mostra, una vegada més, que el Govern està entossudit a defensar els interessos d’una indústria obsoleta: la Indústria de distribució de continguts i intermediària de la creació cultural i també els interessos de les entitats privades de gestió de drets, com la SGAE. Ambdues institucions han vist una vegada rera d’altra com es desestimaven les seves denúncies contra els portals que ofereixen enllaços a continguts i no han aconseguit ni una sola resolució judicial que decreti el tancament d’una web d’aquest tipus que no tingués ànim de lucre. Tots els casos van ser sobreseguts.

El govern del PSOE, fent de braç executor de les demandes d’aquest lobby, ha trobat la fórmula per salvaguardar els interessos d’aquesta indústria a costa de les llibertats civils a Internet. Tot ha estat planejat a través d’un procediment mixt administratiu-judicial, en el qual la Justícia no entra en el fons de l’assumpte, sinó que és la que decreta el bloqueig o tancament de les web. Perquè qui decidirà que els enllaços o arxius són il•legals serà una comissió ministerial, o el que és el mateix, el poder polític que decreta ja per endavant la il•legalitat de determinats continguts. A més, s’habilita un procediment d’urgència que durarà com a màxim quatre dies i que presenta l’aspecte d’un judici sumaríssim en el qual ja s’ha decidit la sentència i el jutge l’únic que fa és autoritzar-la i donar-li el vist-i-plau. L’avantprojecte estableix un procediment sumari que vulnera, a més a més, el principi d’igualtat davant la llei, ja que suposa una via privilegiada per a "els titulars dels drets de propietat intel•lectual" davant d’altres sectors socials i econòmics, disposant un procediment administratiu per a un tema sobre el qual hi ha una legislació jurídica.

La redacció de l’avantprojecte de llei estableix “l’ànim de lucre, directe o indirecte", o " qui pretengui causar un dany patrimonial" com els requisits per a que la comissió declari els seus continguts il•legals i procedeixi a sol•licitar el bloqueig o tancament al Jutjat del Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional. Això significa que qualsevol tipus de pàgina web podrà ser tancada.

Una vegada més, es produeix un retall de llibertats i garanties civils en allò que constitueix un atac més a la divisió de poders i a les llibertats fonamentals. El nombre de pàgines web que podrien clausurar-se si aquesta disposició és aprovada podria arribar a les 700, com ha assenyalat la iniciativa denominada, La llista de Sinde. L’abast de la censura serà molt més gran que el tancament d’unes escasses 200 webs, com esgrimeix el Ministeri de Cultura. El govern pretén utilitzar per a això, a més, a l’Audiència Nacional, hereva directa del TOP franquista. És significatiu que, cada vegada que el Govern pretén suspendre drets fonamentals i decretar la suspensió de llibertats civils utilitza l’Audiència Nacional.

L’avantprojecte de llei que pretén elevar a "dret fonamental" la propietat intel•lectual per combatre l’intercanvi d’arxius no aconseguirà fer-se realitat sense modificar quatre lleis: la Llei orgànica del Poder judicial, la Llei de la Jurisdicció Contenciós Administrativa, la Llei de Serveis en la Societat de la Informació i la Llei de Propietat Intel•lectual. En definitiva un "monstre jurídic" al servei dels interessos corporativistes i en contra les llibertats dels ciutadans, violant fins i tot drets reconeguts a l’actual marc constitucional. Sens dubte, la Presidència espanyola de l’UE serà aprofitada pel Govern per intentar exportar aquestes mesures restrictives de les llibertats fonamentals a Internet a escala europea. Per això, és important promoure respostes al carrer a la Presidència espanyola de l’UE també en aquest tema, junt amb la resta de moviments socials.

Les entitats de gestió de drets privades, i en particular la SGAE, s’han aprofitat de la seva connivència amb els poders públics. Han estat aquestes entitats privades qui han recaptat i gestionat impostos públics, com el del CÀNON digital, que graven fins i tot la pròpia Administració. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista reclamem el desmantellament de les entitats de gestió de drets, com la SGAE, i l’embargament dels seus béns i el seu consegüent pas al patrimoni públic. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista creiem a més que aquestes entitats suposen un obstacle perquè "impedeixen que la professió artística desenvolupi possibilitats fora del seu control, frenant l’avenç tecnològic" diu el col•lectiu Exgae.

Per tant, ens oposem rotundament a aquestes mesures que pretenen decretar l’estat d’excepció a la Xarxa i recolzem els béns comuns a Internet mitjançant l’intercanvi d’arxius partint del dret a la informació i a la comunicació lliures. Per tot això, promourem tant a nivell estatal com a europeu mesures sorgides dels moviments d’internautes com Hacktivistas, l’Exgae o el Fòrum de la Cultura Lliure. Sol•licitem la retirada immediata de la disposició primera de l’avantprojecte de Llei d’Economia Sostenible (LES) i la retirada de la normativa sobre talls a Internet, el desmantellament de l’estructura de les entitats de gestió, entre elles la SGAE i per tant la retirada del Cànon Digital. Des de Revolta Global-Esquerra Anticapitalista defensem la cultura lliure i els béns comuns, també a Internet i per això recolzem la Carta per la innovació, la creativitat i l’accés al coneixement, promoguda al Fòrum Cultura Lliure.

Fa temps que va arribar l’hora de l’acció, ara és precís actuar, també a Internet!


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com