contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 2 de novembre de 2009 | Gloria
Campanya per la retirada de les tropes espanyoles de l’Afganistan


Manifestacions dissabte 28 de novembre.


És cada vegada més evident que l’Afganistan viu sota condicions d’ocupació militar i guerra. No s’està reconstruint el país. No s’hi ha dut la democràcia. No s’ha alliberat les dones afganeses. L’ocupació només porta més morts, tant entre la població afganesa com entre les tropes ocupants. Els mateixos motius que existien per retirar les tropes de l’Iraq el 2004 s’apliquen al cas afganès avui.

Però lluny de retirar-se de l’Afganistan, el govern espanyol participa cada vegada més a l’ocupació. L’enviament de 220 soldats més i el fet d’assumir el comandament de l’aeroport de Kabul són només els exemples més recents d’aquesta deriva. El govern intenta, en tot moment i contra tota evidència, presentar l’exèrcit espanyol com una ONG, i disfressar l’ocupació de missió humanitària. En això rep l’ajuda de la premsa que, a diferència de l’any 2003, està gairebé unànimement a favor de la guerra i l’ocupació.

Malgrat tot, la majoria de l’opinió pública a l’Estat español segueix oposant-se a l’actual presència militar a l’Afganistan. Només el 3% de la població (i només l’1% de les dones) dóna suport a la política del govern d’enviar més tropes. Un 41% defensa la retirada (pujant a un 47% entre les dones), i un altre 19% afavoreix una reducció del contingent. (Dades del Barómetro del Real Instituto Elcano - Juny de 2009). Però el fet que l’enviament de més tropes a l’Afganistan tingui fins i tot menys suport del que tenia la guerra a l’Iraq, l’any 2003, és ignorat.

Les entitats sota signants hem acordat impulsar una campanya per fer sentir aquesta opinió majoritària, exigint la retirada de les tropes de l’Afganistan i rebutjant l’enviament de més efectius.

En fer-ho, no ens oblidem dels altres problemes actuals i urgents d’un món afligit per les crisis econòmiques i ecològica, sinó tot al contrari. Aquestes crisis estan íntimament relacionades amb la guerra a l’Orient Mitjà. Les enormes despeses militars —mai justificables— ara a més a més resten recursos a fins socials, com el suport a les persones sense treball i a les seves famílies. I tothom sap que aquestes guerres i ocupacions són fruit d’una economia basada al petroli, que és la causa principal del canvi climàtic.

També som conscients que la reputació de l’Estat espanyol està en joc a l’Afganistan. Amb la seva participació a l’ocupació, el govern espanyol cerca millorar la seva imatge a l’OTAN i el G20. Creiem que la seva reputació internacional guanyaria molt més si defensés els principis de pau, i retirés les tropes, igual que va fer a l’Iraq l’any 2004. Si això és incompatible amb la participació a l’OTAN, llavors és un motiu més per retirar-se d’aquesta aliança bèl•lica, que hauria de dissoldre’s de totes maneres.

No serà fàcil aconseguir la retirada de l’Afganistan, però sabem que mentre continuï l’ocupació serà impossible aconseguir avanços socials en aquest país. El poble afganès ja ha patit 30 anys de guerra; li devem la nostra solidaritat i els nostres esforços per contribuir que visqui en pau.

Les entitats que col·laborem a la Campanya per la retirada de les tropes espanyoles de l’Afganistan, ens comprometem a mobilitzar-nos per aconseguir aquest objectiu.

Iniciem la campanya amb una jornada de sensibilització, acció i mobilització, el dissabte 28 de novembre. Anirem enviant més detalls de les mobilitzacions a les diferents ciutats durant les pròximes setmanes.

Ara com sempre, no a la guerra, fora les forces d’ocupació!
Tornada immediata de les tropes espanyoles!
Solidaritat amb el poble de l’Afganistan!
Per la pau, el treball i un món sostenible

Veure adhesions


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com