contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 14 de novembre de 2003 | Thomas Mitch (Rouge)
FSE: Cròniques des de París

FSE: Elles es manifesten pels seus drets. Dones en marxa.


Després dels debats, la manifestació. Devers les 17,30 hores del dia 13 la manifestació es posa en marxa a la sortida del Parc de la Bergère, a Bobigny. Al front de la manifestació, la pancarta és clara: "Amb les dones per una altra Europa, per un altre món". Les pancartes són de molts colors, i dues titelles animen el seguici que avança al ritme dels tambors. Gairebé 5.000 persones hi participen.

La primera aturada es fa davant la prefectura per tal de retre homenatge a les dones sense papers. Hannia en forma part i porta el mocador al cap. "No és per raons de mocador al cap que una es pot deixar d’expressar", aferma. Anne, de l’organització "Dones Solidàries", explica la història d’Hannia, condicionada per 25 anys d’exili forçat d’Algèria. "Hannia ha participat de tota la jornada pels drets de les dones. És una gran passa endavant per a ella", diu Anne, que espera que algún dia Hannia no portarà mocador al cap.

Segona passa, també simbòlica: davant el tribunal de gran instància de Bobigny, Gisèle Halimi pren la paraula. Al principi dels anys 1970 és es aquest indret on ella havia defensat Marie-Claire, acusada d’avortament. "Les dones han denunciat les lleis que les acusen". I han denunciat el projecte de Constitució Europea que ignora les dones. Una polonesa informa que després de 10 anys, l’avortament ha tornat a prohibir-se a Polònia.

"Jo he fet molts contactes i aquesta convergència alça la moral", remarca Anne que ,milita a la Lliga dels Drets Humans. En general, les persones que hi participen fa molt temps que militen per la causa feminista. Però també n’hi ha que no hi estan acostumades. "Jo no estic organitzada, però lluito a la meva manera. Als suburbis no haver de baixar els ulls davant un grup de xiquets, ja és un avanç" diu Lisa. Sa mare, que va amb ella ho aprova.

Al darrere hi van el Grup de Dones Solidàries, el PCF, Attac, els Alternatius, la LCR i nombroses organitzacions europees de lluita pels drets de les dones. Les "Dones de Catalunya" diuen que l’Europa de les dones és l’Europa dels drets,i asseguren que més de 2.500 persones participaran del Fòrum Social gràcies a elles. El col·lectiu feminista portuguès "Rede Lilas" posa al davant el dret a l’avortament, encara prohibit al seu país.
Fa quinze dies que han tirat endavant una proposta en aquest sentit amb 10.000 signatures favorables. Grups alemanys, anglesos, grecs i italians, també hi són presents.

Del costat sindical només es nota la presència de Via Campesina i de SUD-Solidàries. Bênoit porta una bandera groga del SUD i diu que el sexisme divideix la gent assalariada. Diu que manca igualtat entre homes i dones al treball, i que la igualtat aprofitaria a tothom.


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com