contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 16 de juliol de 2009 |
Informe RAXEN 2009. Augmenta la xenofòbia i la intolerància.


Quan es compleixen 10 anys d’existència de l’Informe Raxen a través dels Fets, la realitat evidencia la seua importància. No és un informe sociològic o polític, és altra manera de percebre la realitat observant els fets i escoltant a les víctimes. (RAXEN és l’acrònim de racisme-xenofòbia encara que incorpora fets d’antisemitisme, islamofobia, neofeixisme, homofòbia i altres expressions d’Intolerància de tipus cultural i ideològic).

L’Informe RAXEN presenta la seua observació de fets de racisme, xenofòbia i altres manifestacions intolerància durant l’any el 2008 i en síntesi, en l’actual context de crisi econòmica com a Europa, també a Espanya augmenta la xenofòbia i creix la intolerància. Els prejudicis cap a la immigració, la por a la pèrdua d’identitat cultural i sobretot, la deficitària preparació de la societat espanyola per a la diversitat possibiliten un escenari social potencialment utilitzable per organitzacions que basen la seua proposta en el populisme xenòfob i en la intolerància extrema.

Aquesta situació és aprofitada per una Nova Ultraderecha homòloga a l’existent en altres països de la Unió Europea, seguint el camí traçat pels aquests. És una nova ultraderecha que alimenta la xenofòbia i la intolerància (cultural, ideològica, religiosa i d’orientació sexual) i projecta o aspira rendibilitzar la crisi econòmica i social durant la seua durada, en un procés d’acumulació de forces que li permeta un salt estratègic.

No obstant això el que resulta més preocupant és la insuficient reacció institucional, no existeix una política específica per a combatre la potent agitació xenòfoba de la nova ultraderecha; aquesta situació contrasta amb l’escassa projecció política institucional d’aquesta nova ultraderecha a causa de motius diversos, permetent un temps per a reaccionar a les institucions que no han de desaprofitar. L’agitació xenòfoba creixent mostra la seua especial capacitat en Internet, en manifestacions de carrer i a través de la seua propaganda, orientada a denigrar o criminalitzar la immigració, assolint incorporar elements del seu discurs en els partits democràtics convencionals.

Paral·lelament, els grups neonazis segueixen projectant la seua violència cap a persones i col·lectius diferents, especialment immigrants, joves antifeixistes, homosexuals, indigents i altres grups vulnerables al racisme i intolerància. La seua perillosa realitat i la visibilitat de la seua acció posa en crisi el discurs prevalent i oficial de les “tribus urbanes”. Aquest discurs que trivialitza els episodis de violència, fragmenta el problema i el banalitza, toca la seua fi després d’observar la persistència de les seues agressions, l’existència de propaganda per a l’acció amb prop de 200 webs neonazis realitzades a Espanya, així com la connexió en xarxes orgàniques internacionals de molts d’aquests grups. La resposta institucional és bastant indolent davant la infecció neonazi.

Entre les reaccions institucionals cal destacar la DECISIÓ MARC DEL CONSELL D’EUROPA de 28 de novembre de 2008 relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia mitjançant el Dret Penal. L’avanç a Catalunya on s’ha creat la primera Fiscalia especial contra Delictes d’odi i discriminació; a Madrid el Fiscal Cap anuncia la seua creació abans de desembre i a València hi ha compromisos en aqueixa direcció.

REIVINDICACIONS

En Espanya se segueix suportant un dèficit important d’intervenció del Govern enfront de fets i situacions que promouen l’odi, la discriminació o la violència per motius d’intolerància, pel que entenem que és necessari i urgent que el Govern adopte mesures en el sentit de les reivindicacions que a continuació exposem:

1.- Reconeixement, observació i seguiment de les situacions de racisme, xenofòbia i altres expressions d’intolerància que possibiliten mesures socials preventives i una política criminal contra els delictes d’odi.

2.- Prohibició i Il·legalització d’activitats que promouen l’odi, la discriminació i la violència per motius de racisme, xenofòbia i intolerància (concerts, manifestacions i organitzacions racistes, tancament de webs neonazis).

3.- Fiscalia Especial contra els Delictes d’Odi i Discriminació i creació d’una Unitat de Policia central, especialitzada, que actuen amb eficàcia davant els nous reptes de seguretat plantejats.

4.- Reforma del Codi Penal que afirme la punició del delicte d’odi i desenvolupament d’una Legislació antidiscriminatoria contra el racisme, la xenofòbia i la intolerància que contemple els drets de les Víctimes.

5.- Pla Integral per a la prevenció del racisme, xenofòbia i altres manifestacions relacionades d’Intolerància, amb especial èmfasi en la sensibilització preventiva i en programes d’educació per a la Tolerància, Solidaritat i Drets Humans.

D’igual manera les institucions Autonòmiques i Locals han de respondre intervenint amb Planes, programes i mesures orientades especialment a la sensibilització preventiva, a la integració i convivència dels col·lectius diversos i en suport a les víctimes de delictes d’odi, discriminació i violència motivats per intolerància.

Resum Informe Raxen 2009

1.-Alerta després de l’anàlisi de Baròmetres d’Intolerància.

2.-Resposta Institucional i Social.

3.-Xenofòbia contra els Immigrant

4.-Racisme contra els Gitanos.

5.-Augment de l’Homofòbia.

6.-Holocaust i Antisemitisme.

7.-Manifestacions de Islamofobia

8.-Nazi-feixisme en Internet.

9.- Violència ultra i racisme en el futbol.

10.-Concerts racistes i música de l’odi.

11.-Acció judicial contra la violència ultra i neonazi.

12.- Memòria de les víctimes de crims d’odi.

13.-Incidents, successos i altres fets registrats durant 2008.

14.- Situacions Internacionals de Racisme i Intolerància

Descarregar Informe RAXEN


A la mateixa secció:


Solidaritat amb Oriol Junqueras


Alacant (L’Alacantí): Aprobada moció municipal de l’Espai de Trobada per la Llibertat pel compliment real del dret a manifestació.


Delitos de odio: el elixir de la nueva Inquisición. Jaque a la libertad de expresión.


Alacant: Arrenquen el monòlit d’homenatge a Miquel Grau


¿Es posible una justicia progresista en el régimen del 78?


Pérez Royo: ‘Volen aprofitar l’ocasió per esterilitzar l’independentisme’


València: La muixeranga sonríe a los fascistas que cantaban el Cara al Sol a las Magas de Enero ante la pasividad policial y se convierte en la “heroína” de Twitter


Onada repressiva contra la dissidència política a les xarxes


Esto no puede acabar bien nunca: El auto del Supremo por el que se mantiene a Oriol Junqueras en prisión es esperpéntico desde la perspectiva del delito de rebelión.


El delito de rebelión y la criminalización de la desobediencia no violenta

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com