contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 12 de juny de 2009 |
Les 15 mentides de l’energia nuclear

Quinzena mentida


grenpace

És una energia molt cara. L’energia nuclear només ha estat capaç de sobreviure en països on ha contat amb forts subsidis estatals i amb suport polític quan sorgien els problemes financers, com és el cas d’Espanya. Altre exemple obvi és França on la indústria nuclear és de titularitat estatal.

Encara que els seus costos variables són relativament baixos, les inversions inicials són molt altes, el que introdueix inseguretat en els inversors, elevades despeses financeres, etc. En un reconeixement implícit que l’energia nuclear no és competitiva, els representants del lobby nuclear admeten que, per a decidir-se a emprendre la construcció de noves centrals, necessitarien l’existència d’un marc regulatori que garantira plenament la recuperació de les seues inversions.

Un estudi de l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MTI) de 2003 va concloure que, en les condicions actuals, l’energia elèctrica d’origen nuclear no és competitiva. Perquè ho fora, les despeses de construcció haurien de disminuir en un 25%; els terminis de construcció de les centrals caldria escurçar-los a quatre anys (el temps mig de construcció dels reactors nuclears acabats entre 1995 i 2000 va ser prop de 10 anys); s’haurien de reduir els costos d’operació i manteniment en un 8%, etc. Que s’assolisquen aquests canvis és molt difícil, entre altres coses, perquè tant els costos de construcció com els preus del combustible nuclear són molt depenents de l’evolució dels preus del petroli, i la tendència d’aquests en els últims anys ha estat a l’alça.

Un clar exemple d’això és la construcció del reactor EPR a Finlàndia per part de l’empresa estatal gal·la Areva, el denominat projecte Olkiluoto-3.

En realitat, l’energia nuclear va perdre fa molts anys la batalla de la competitivitat econòmica en uns mercats energètics cada vegada més liberalitzats. No en va, vista l’experiència a EEUU, la revista Forbes va qualificar l’energia nuclear com “el major desengany en la història econòmica nord-americana”. Fa més de 30 anys que en aqueix país, el pioner en el desenvolupament de l’energia nuclear, no hi ha encàrrecs de nous reactors. Així mateix, el Banc Mundial i altres bancs multilaterals no financen des de fa temps projectes nuclears, per no ser una opció eficient en cost.


A la mateixa secció:


El dilema de un pueblo de Kenia devastado por la sequía: deforestar o morir


Nada que hacer: el Ártico ya nunca volverá a congelarse


23 Conferencia de la convención marco de las Naciones Unidas sobre el clima acaba de terminar (COP23): de la brecha al precipicio


Alacant: Vecinos del Puerto exigen cese actividad graneles y al Consell que presione al Gobierno para naves cerradas.


Una implosión mayor y más rápida que en nuestras peores pesadillas


Advertencia de la Comunidad Científica Mundial a la Humanidad: Segundo Aviso


La política forestal y el deterioro climático, factores clave en los incendios de Galicia, Asturias, León y Portugal


Ciclones, cambio climático y especulación inmobiliaria: el caso Harvey


Antropoceno, capitalismo fósil, capitalismo verde, ecosocialismo: ¿Dónde está la salida?


La Conselleria de Mediambient incumple sus propios programas de inspección

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com