contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 2 de febrer de 2009 | esquerra anticapitalista
Crònica de la xerrada-debat "La defensa de l’ensenyament públic" organitzada a Elx per Esquerra Anticapitalista


El passat 28 de gener, Esquerra Anticapitalista va organitzar, al Casal Jaume I d’Elx, una xarrada-debat sobre les protestes educatives començades al maig de 2008. Sota el títol "La defensa de l’ensenyament públic: experiències d’una lluita i idees per a continuar-la", els membres d’Esquerra Anticapitalista Mingo Ortolà, professor d’Història i responsable de Salut Laboral del Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament (STEPV), i Àngels Varó Peral, professora de filosofia i membre de la Plataforma per l’Ensenyament Públic d’Elx, van presentar les seues experiències en les mobilitzacions contra la política educativa de la Conselleria d’Educació i les seues propostes per a continuar la denúncia de les mancances de l’ensenyament públic. Després es va començar un interessant debat entre les persones assistents sobre la desconvocatòria de la vaga del 17 de desembre, que tenia el suport de bona part de la comunitat educativa i de la societat.

Els ponents van fer un balanç de les protestes de la comunitat educativa i de la política educativa de la Conselleria. Aquest curs, el malestar del professorat, pel deteriorament de l’ensenyament públic i per la manca de gestió democràtica als centres, va esclatar davant les amenaces del Conseller al professorat que va fer pública la seua oposició a fer la "ciutadania" en anglès. El principal impulsor d’aquestes últimes mobilitzacions, que van culminar en una manifestació sense precedents a el País Valencià, va ser, sense dubte, el professorat. No obstant això, aquest ha estat exclòs de les decisions de la Plataforma en defensa de l’Ensenyament Públic de València, i sobretot de la desconvocatòria de la vaga del 17 de desembre. Pel que fa a la política educativa del PP a el País Valencià, es va destacar el fracàs del PP en els seus objectius d’imposar la "Ciutadania" en anglès, de reprimir qualsevol acte d’oposició del professorat, i d’aïllar del moviment sindical la seua part més avançada.

El debat es va centrar en la desconvocatòria de la jornada de vaga. Malgrat l’opinió d’alguns sindicats i plataformes, la vaga no es va realitzar degut a un pacte unilateral d’altre sector del moviment sindical i de la FAMPA amb la Conselleria, pacte que reflectia la debilitat de la unitat d’acció aconseguida. Per no trencar aquesta unitat, la resta de membres de la Plataforma van decidir també desconvocar la vaga. Tanmateix, les forces d’oposició a la política educativa del PP han quedat intactes, com mostren les actuals mobilitzacions de mares i pares de la nostra ciutat.

Per acabar, els ponents van destacar l’actitud exemplar de la Plataforma per l’Ensenyament Públic d’Elx i la necessitat que aquesta plataforma, així com la resta de plataformes comarcals, participen directament en la presa de decisions sobre les negociacions amb la Conselleria, una proposta que membres del STEPV van recolzar, demanant una democratització de la participació en la negociació. Per a acabar, van reclamar la unitat d’acció amb les i els estudiants que es manifesten contra el pla Bolonya, conseqüència en la Universitat de la mateixa política neoliberal que patim en l’ensenyament primari i secundari.


A la mateixa secció:


Escola Valenciana, sobre les denúncies d’adoctrinament: ‘Negar la unitat de la llengua és com afirmar que la Terra és plana’.


Manuel Monfort: "La llengua està utilitzant-se des de la perspectiva política quan realment la llengua és un element cultural de la identitat d’un poble".


I diuen que adoctrinem


Escola i política


¿Quién manda en la educación?


Apologia de la filosofia


“No nos educan, nos normalizan, nos reducen, nos apagan”, Andrea Martínez, alumna de Bachillerato


STEPV i Escola Valenciana valoren positivament que la majoria dels centres opte pels nivells avançats dels programes del Decret de Plurilingüisme.


Per un gir en educació, 9-M Vaga en l’ensenyament


València: PSPV, Compromís y València en Comú aprueban cesión de suelo público a la privada Universidad Europea

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com