contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 8 de gener de 2009 | esquerra anticapitalista
Manifest

"Canviar el món de base és avui més necessari que mai. Per una candidatura anticapitalista a les eleccions europees de 2009"


Ara més que mai s’ha fet evident que el capitalisme global ha generat unes forces destructives que, en el seu afany per acumular riquesa, provoquen una major desigualtat social i amenacen la supervivència del conjunt de la humanitat i del planeta.

A Catalunya i a l’Estat espanyol, els efectes de la crisi són ja innegables. Malgrat la retòrica, la resposta a la crisi del govern de Zapatero aprofundirà les mesures fiscals regressives, les privatitzacions, les obres públiques faraòniques insostenibles i els regals fiscals al gran capital, mentre augmenten l’atur i la precarització de les nostres vides, es deteriora, mercantiliza i privatitza serveis públics bàsics i es neguen drets socials fonamentals com els d’un habitatge i unes pensions dignes. Es tracta de la mateixa política que s’està adoptant en el marc d’una Unió Europea al servei de les multinacionals i no dels pobles.

Enfront de tots els intents de fer pagar als sectors populars la crisi d’aquest sistema és necessari organitzar la resistència i reforçar les lluites socials, amb criteris unitaris i buscant convergències. Però pensem que la resistència social no és suficient. És necessària una alternativa política anticapitalista, l’única lleialtat de la qual estigui en les lluites i moviments socials, que mai accepti participar en la gestió del sistema, que sàpiga escoltar i aprendre, i que mereixi confiança. Aquesta alternativa no existeix i volem contribuir a construir-la. Sabem que és una tasca arriscada i difícil, que comportarà molt esforç durant molt temps i que només arribarà a bon port si convergeixen en ella, des de les seves pròpies experiències, organitzacions i idees, aquells/es que ara comparteixen ja les crítiques radicals i les lluites contra aquest sistema, però encara no un projecte polític anticapitalista alternatiu.

Per a avançar en aquest camí, Izquierda Anticapitalista al conjunt de l’Estat espanyol i Revolta Global-Esquerra Anticapitalista a Catalunya ha decidit presentar-se a les pròximes eleccions europees de juny de 2009 buscant la col·laboració de sindicalistes, activistes i militants independents. Amb aquesta perspectiva ha començat el procés de recerca de les 15.000 signatures de ciutadans/as que es requereixen per a poder presentar una llista.

Les o els sotasignats hem conegut aquesta iniciativa, ens sembla important que surti endavant i la saludem positivament. Manifestem la nostra voluntat de donar la nostra signatura en la recerca de les 15.000 necessàries i encoratjem a les persones que formen part de l’esquerra social, política o cultural a fer-ho, ja sigui en suport al projecte o simplement defensant el dret democràtic a l’existència d’una candidatura anticapitalista com aquesta. Per a totes aquestes raons subscrivim, a títol individual i sense parlar en nom de les nostres organitzacions, col·lectius o campanyes, aquest manifest.

Entre els firmants es troben:

sindicalistes com Cándido i Morala, Josep Garganté CGT-TMB, Joan Sebastià de l’USTEC, Salvador Duran Rico, secretari general del Sindicato Ferroviario de Barcelona

professors com Paco Fernández Buey, José Vidal Beneyto, Albert Recio, Jordi Borja, Carlos Taibo, Gerardo Pisarello, Javier Martínez Peinado, Pedro Ibarra, Irene Maestro, Pelai Pagès, Daniel Raventós, Raimundo Viejo, Tomás Villasante, Rafael Díaz-Salazar, Antoni Domènech, Joaquim Sempere, Carlos Ballesteros

escriptors com Rosa Regàs, Manuel Rivas, Salah Jamal, Santiago Alba Rico, José Luis Sampedro

feministes com Montserrat Cervera, Elena Grau, Justa Monter

ecologistes com Jorge Riechman, Ramón Fernández Durán, Iñaki Bárcena

músics com Joan Garriga cantant de la Troba Kung-Fú, Fermín Muguruza, Ernando Madina de Reincidentes i músics d’Ojos de Brujo i La Carrau

periodistes com Ignacio Ramonet, Ramón Chao, Javier Ortíz

actors com Jordi Dauder, Agustín Jiménez

pagesos com Pep Riera, Josep Pàmies, Paul Nicholson de la Vía Campesina, Jerónimo Aguado

activistes com Gabriela Serra, Josep Maria Hosta, Xavier Montagut, Ampar Salvador

cristians de base com Evaristo Villar, Carlos Pereda, Glòria Casaldàliga

dibuixants com Carlos Azagra, Miguel Brieva

editors com Anna Monjo d’Icaria editorial i Carlos Prieto del Campo de la New Left Review

fotògrafs com Xabier Ribas, Joan Tomàs, entre d’altres.


A la mateixa secció:


Mobilització, moviment i organització


Introducció a la qüestió nacional: Un debat al voltant de Catalunya i el País Valencià. Seminari de formació organitzat per Anticapitalistes.


Jornada de formació d’Anticapitalistes: La teoria marxista de les crisis econòmiques. Fonaments i implicacions.


Quin Programa per a quin Canvi. Formació Anticapitalistes.


Acte en solidaritat amb Unitat Popular i el poble grec, amb Yorgos Mitralias. Elx, dijous 17, 20.15h.


Dos diputados autonómicos andaluces de Podemos viajan a Atenas para apoyar a Unidad Popular


Tesis políticas de Anticapitalistas aprobadas en el Congreso Confederal de 17 y 18 de enero de 2015.


Xerrades de Martí Caussa a Alacant i a Elx: Catalunya 9N. Pel dret a decidir i per la transformació social


Programa provisional de la V Universitat d’Estiu Anticapitalista (19-24 d’Agost)


Campamento internacional de jóvenes revolucionarios/as

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com