contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 10 de març de 2008 |
Comunicat d’Espai Alternatiu Confederal

Davant els resultats de les eleccions generals: és el moment de construir una alternativa de l’esquerra anticapitalista


El PSOE ha tornat a guanyar les eleccions generals, aprofitant en bona mesura el "vot útil" i el rebuig que el PP provoca en una part ampla de la societat. Aquest partit, per la seua banda, s’ha beneficiat de la intensa mobilització de dretes desenvolupada durant tota la legislatura anterior per a mantenir fermes els seus suports i fins i tot augmentar-los. El mapa polític espanyol avança cap al bipartidisme, ja que el PP i el PSOE obtenen més escons junts que en qualsevol altra ocasió i forces com IU-ICV i ERC perden espai parlamentari.

IU s’enfonsa definitivament, retrocedint tant en percentatge de vot ( menys d’un milió de vots) com en diputats, de 5 a 2, dels quals tan solament un és pròpiament de la coalició. Aquest fracàs sense pal·liatius ha precipitat l’anunci de Llamazares de no tornar a presentar-se com Coordinador General d’IU, però la reflexió sobre aquesta derrota no pot quedar-se tan sol en un canvi de cares. El projecte d’una força electoral a l’esquerra de la socialdemocracia la pràctica política de la qual està totalment allunyada dels conflictes socials és el que avui ha quedat definitivament sepultat: la proximitat al PSOE ha acabat asfixiant a IU fins al punt de convertir-la en una força gairebé extraparlamentaria. ERC també ha pagat car la seua política dubitativa i pactista amb el partit governant.

Però l’ocorregut en aquestes eleccions tampoc és aliè al reflux dels moviments socials que, a pesar de múltiples resistències puntuals i importants, s’ha mantingut al llarg del període de govern del PSOE. Perdut l’impuls social que el va dur al govern el 14-M del 2004, el PSOE s’ha vist assetjat per la dreta i la seua política s’ha dretanitzat notablement. Aquest és el partit que ara va a governar.

Espai Alternatiu considera que aquests resultats són la constatació d’un procés de dretanització generalitzat que no ha trobat una oposició en una esquerra amb un discurs i una pràctica de lluita coherents. Enfront d’aquesta dretanització i davant la agudización previsible de les condicions socials, conseqüència de la crisi, creiem que ha arribat el moment de reconstruir una alternativa de l’esquerra anticapitalista en l’Estat espanyol, que ja no pot ser IU ni un projecte semblant que no faça balanç dels errors i les limitacions que aquesta força ha tingut, però que segurament contarà amb molts dels militants d’aquesta organització que fan una anàlisi semblant d’aquests anys de subordinació al socialiberalisme, d’absència en les lluites i de desgast intern permanent.

Cal una esquerra la referència fonamental de la qual siguin els moviments socials i l’impuls de les lluites i resistències, que sigui profundament democràtica i que, sobretot, faci el que diga i diga el que faça. Una esquerra que sense excloure la participació en consultes electorals, tinga sempre com punt de suport fonamental la mobilització social.

Per a començar a construir aquest projecte és fonamental que la unitat es forme en les lluites i que els moviments socials tornen a ocupar l’espai que s’ha deixat abandonat en mans de la dreta. En aquesta línia, fem una crida a totes les persones i organitzacions d’esquerra a reforçar les diverses lluites socials avui en curs contra polítiques neoliberals.

10 de març de 2008.

Espai Alternatiu Confederal


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com