contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 30 de novembre de 2007 |
Presentació de Viento Sur nº 93: "Combats per la revolució en la Guerra Civil espanyola"


L’Espai Alternatiu ha organitzat, juntament amb la revista Viento Sur, la presentació del nº 93 d’aquesta, un número monogràfic sobre les lluites revolucionàries que es desenvoluparen durant la Guerra Civil espanyola.

Com es diu en el article que encapçala el monogràfic: A més de contribuir al debat i a la política, la revista vol també ser un homenatge. I més que un homenatge. Perquè el compromís i la lleialtat amb les “generacions vençudes” és la principal força política i moral de qualsevol lluita emancipatòria, imprescindible sempre, més encara en una època en la que tan difícil es alimentar cada dia l’alè anticapitalista i revolucionari que ens enfronta als “vencedors”. Com déia Walter Benjamin: “L’empatia amb el vencedor sempre resulta avantatjosa per als dominadors de cada moment”

En paraules de Miguel Romero, al seu llibre “La guerra civil espanyola a Euskadi i Catalunya”: En la dura experiència pràctica dels tres dies de juliol (de 1936) va triomfar la insurrecció, és a dir la via extraparlamentaria, basada en el poder armat del “carrer” (...) Es va estar a la vora de la revolució, en el sentit més estricte del terme, és a dir, el pas del poder polític d’una classe social a altra. Però el límit no va ser traspassat. Durant més de dos mesos es va crear una situació de “doble poder” de característiques completament excepcionals. (...) Els fets de maig de 1937 foren una guerra civil dins de la pròpia classe obrera, dins, a la seua vegada, d’una guerra civil en la que el conjunt del poble treballador es jugava el seu destí front a una poderosa força reaccionària. Es tractà d’un enfrontament molt desigual entre un procés revolucionari en descens i a la defensiva i un procés de “contrarrevolució democràtica” en ascens i a l’ofensiva...

Vicente Muñiz, fill d’afusellats pel franquisme y autor del llibre “Agualimpia” (Hijos de la República”), Jaime Pastor, professor de Ciència Política de laUNED y José Gutiérrez Álvarez, autor del llibre “Retratos Poumistas”, reflexionaran als voltant dels fets revolucionaris de 1936-37 i sobre les lliçons que, encara actualment, és precís extreure d’aquests.


A la mateixa secció:


Mobilització, moviment i organització


Introducció a la qüestió nacional: Un debat al voltant de Catalunya i el País Valencià. Seminari de formació organitzat per Anticapitalistes.


Jornada de formació d’Anticapitalistes: La teoria marxista de les crisis econòmiques. Fonaments i implicacions.


Quin Programa per a quin Canvi. Formació Anticapitalistes.


Acte en solidaritat amb Unitat Popular i el poble grec, amb Yorgos Mitralias. Elx, dijous 17, 20.15h.


Dos diputados autonómicos andaluces de Podemos viajan a Atenas para apoyar a Unidad Popular


Tesis políticas de Anticapitalistas aprobadas en el Congreso Confederal de 17 y 18 de enero de 2015.


Xerrades de Martí Caussa a Alacant i a Elx: Catalunya 9N. Pel dret a decidir i per la transformació social


Programa provisional de la V Universitat d’Estiu Anticapitalista (19-24 d’Agost)


Campamento internacional de jóvenes revolucionarios/as

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com