contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 22 de juliol de 2006 |
Els feixistes d’Alianza Nacional i la concentració contra el genocidi


En la concentració contra el genocidi a Gaza i Líban (veure Levante y L’Avanç) que tingué lloc a la plaça de la Mare de Deu de València el dijous 20 passat, i que congregà segons l’organització unes 1500 persones, hi va fer acte de presència un grup d’una dotzena de persones identificades com membres del partit fexista "Alianza Nacional" (AN). És un fet que la prensa local ni tan sols ha comentat al donar la notícia de la concentració, però que la gent assistent a l’acte va poder constatar.

Els feixistes d’AN- grup membres del qual estan encausats en quatre processos per l’assassinat de Guillem Agulló -duien dues banderes del seu partit "Alianza Nacional" i una pancarta amb el lema “Israel, estado criminal”. S’havien cuidat, això sí, de no portar cap esvàstica a la concentració. Algunes de les persones que es trobaven al lloc, quan se n’adonaren de la presència del grup filonazi, van impedir que aquest accedira a l’interior de la concentració, mantenint-se amb ells un tira i arronsa prou llarg. Finalment, membres d’una de les organitzacions convocants acordaren amb els nazis que aquests podien mantenir-se en la concentració, però sense les seues banderes...

Aquesta situació de "tol.lerància" en relació a la presència dels nazis va motivar una certa sensació d’insatisfacció i d’impotència entre un grapat de gent de la present a la concentració, que coneix i tem als nazis d’AN, els quals han agredit gent jove d’esquerres i nacionalista. Però, encara que algú va instar a la policia nacional a fer fora als feixistes, argumentant justament les anteriors agressions dels nazis i la no coincidència entre els seus objectius (antisemites) i els de la convocatòria (antigenocida i pels drets del poble palestí), les forces policials no van fer cas. Tampoc sembla que l’organització de l’acte fera cap pressió en aquest sentit sobre la policia, donant per bona la solució finalment "negociada" amb els nazis, que va permetre que aquests continuaren a la concentració. Per aquest motiu es van poder escoltar crits de "nazis no" durant l’acte i a un dels parlaments es va informar de la presència en la concentració de "gent no desitjada".

La ciutat de València és un lloc on tradicionalment els grups d’ideologia feixista tenen una bona implantació. Tradicionalment, també, aquests grups actuen contra l’esquerra i el nacionalisme aprofitrant d’ordinari situacions propícies com són accions i convocatòries poc massives, cloendes de manifestacions (recordeu les agressions de l’últim 6 de maig...) i en general aquells moments que els permeten treure avantatge de la seua capacitat agressiva i d’exercici de la violència. Els feixistes gaudeixen també d’una d’impunitat, no absoluta, pero sí relativament ampla pel que fa a les conseqüències de les seues accions, degut als múltiples contactes de les sectes ultradretanes amb gent que forma part dels aparells policial i judicial i també dels partits institucionals de dretes. A més, la utilització del feixisme com "braç de ferro" de la dreta política i social contra l’esquerra ve de lluny i València és un bon mostrador de la vigència actual d’aquesta pràctica.

Podem considerar encertada la "solució" adoptada en la concentració contra el genocidi? Es tracta d’un cas molt "particular" d’agressió feixista, ja que els nazis pretenien participar a la concentració (cosa que finalment, amb alguna que altra limitació, aconseguiren) enlloc de boicotejar-la o rebentar-la directament. L’agressió va consistir doncs en la mateixa presència intimidatòria dels feixistes i en la tergiversació dels continguts originaris de la convocatòria. Segurament els efectes de la presència impune dels nazis sobre els ànims i la moral de la gent convocada hauran segut força negatius i s’ha establert un precedent perillós de cara a altres convocatòries similars. Resultarà ara que els nazis i feixistes, depenent del dia o del tipus d’acte, poden venir alternativament a pegar-nos o a manifestar-se amb nosaltres? Entenem que la gent organitzadora poguera veure’s sorpresa per al imprevista "adhesió" nazi a l’acte i per això el resultat final, al no reaccionar-se de manera correcta. Però, de cara a properes convocatòries, seria molt desitjable que es deixara ben claret que només hi pot participar qui ho fa des de principis democràtics i no racistes, que altres ideologies no han de ser "benvingudes", que l’organització no va a tol.lerar la seua presència, i que s’instarà a l’autoritat gubernativa i a les forces policials a impedir la presència de col.lectius com "Alianza Nacional" o similars. Altra cosa distinta seria entrar en un camí molt desgavellat.


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com