contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dissabte 3 de juny de 2006 | esquerra anticapitalista
Declaració Final i fotos

5na Conferència Internacional "Contra les desaparicions" de Diyarbakýr


La 5na Conferència Internacional Contra les Desaparicions va tenir lloc a Diyarbakýr del 16 al 20 de maig sota el lema “Guerra i ocupació: violació de Drets humans, tortura i desaparicions”. 300 persones delegades dels següents països van assistir a la conferència: Argentina, Xile, Canadà, Índia, Sri Lanka, Estat Espanyol, França, Bèlgica, Bulgaría, Alemanya, Anglaterra, Palestina, Suïssa, Països Baixos, Colòmbia, Grècia, Finlàndia, Corea del Sud, Turquia i Kurdistan der Nord.

Creiem que l’haver fet aquesta conferència a Diyarbakir té una gran importancía: Diyarbakir és un portal obert cap a l’Est, on la guerra i l’ocupació creen violacions massives de drets humans, i Diyarbakir és també una ciutat que se situa en el centre de la geografia kurda, on les persones han anat patint de desaparicions i de morts després de detencions, d’execucions extrajudicials, de deportacions i de crema de pobles sencers, de tombes i fosses de massives, i de tortura experimentada a gran escala.

A més de discussions i tallers de treball també realitzarem un “sit-in” en contra de les desaparicions i plantarem arbres en memoría dels desapareguts en el transcurs de la conferència.

Més de cinquanta familiars de desapareguts, van compartir el seu dolor amb els altres delegats, destacant les recentment descobertes fosses comunes a Diyarbakir-Kulp, Mardin-Savur i Bitlis-Tatvan i exigint que les tombes comunes siguen obertes i que la destinació dels desapareguts siga aclarida i explicada en detall als seus familiars i que els responsables de les desaparicions siguen jutjats. El plor de les mares des del púlpit exigint “almenys una tomba en la qual plorar i resar als nostres fills” va marcar la conferència.

Els delegats, que venien de diferents països del món, van compartir les seves experiències de lluita i les realitats dels seus respectius països i insistiren que a pesar d’experimentar les desaparicions en diferents llengües i geografies, l’arrel de totes les desaparicions prové del mateix sistema imperialista. Van fer una crida a la necessitat d’ajuntar forces en la lluita contra les desaparicions a nivell internacional.

També animarem a fortificar la lluita per la democracia, la fraternitat i la solidaritat internacional, en contra de la política militarista que ha tornat a implantar-se recentment a Turquia (especialment en les províncies kurdes) i del fet que Turquia conteste a la demanda justa i demócratica del poble kurd per una pau permanent amb una política de sang i llàgrimes.

Es reafermà la demanda de cessament immediat de l’empresonament en estat d’aïllament sever d’Abdullah Ocalan en la presó de Imrali (on va ser dut després del seu segrest per un avió de la CIA, després d’una conspiració internacional), el final del seu l’enpresonament en presons del tipus F on duu sis anys i la implantació de condicions de vida humanitàries en aquestes presons.

Exigírem que la proposta de nova “Llei Antiterrorista”, que s’està discutint en el parlament turc, siga immediatamente derogada, ja que aquesta llei tindrà com a conseqüencia la conculcació dels drets democràtics més bàsics i la legalització de fosses i tombes comunes, i facilitarà nous soterraments col.lectius.

Es demanà suport a la resistencía dels pobles del Mig Orient, de L’Iraq, de Palestina i principalment del poble kurd, en contra de l’imperialisme, el sionisme, l’ocupació i el colonialisme, i a la lluita comuna dels pobles. La conferència comdemnà les brutals tortures en les presons de Abu Ghraib i Guantánamo, les desaparicions a L’Iraq, els atacs a activistes palestins- com el segrest de Ahmad Saadad de la presó de Jericó -exigint el cessament immediat d’aquest tipus d’agressions.

La nostra conferència manifestà que els EE.UU, amb el suport d’estats europeus, estan desenvolupant una nova forma de crims contra la humanitat, segrestant a persones en avions de la CIA i tancant-los en presons secretes.

Es donà suport a la infatigable lluita del poble argentí i de les Mares de la Plaça de Maig i s’exigí que els responsables de les desaparicions siguen castigats i que als més de 400 joves que van néixer en camps de concentració i que van ser segrestats de les seves famílies se’ls retorne la seva identitat.

En Xile recolzem la lluita popular per a l’enjudiciament de Pinochet, el primer responsable de les desaparicions, així com la lluita del poble Mapuche i exigim que es pose en llibertat als líders polítics del poble mapuche.

En Colòmbia condemnem al règim paramilitar d’estil neofeixista pel seu terrorisme d’estat i per la guerra bruta aplicada a l’oposició revolucionària, als sindicats i líders polítics, portada a terme amb l’ajuda de l’imperialisme dels EUA i les seves corporacions transnacionals (com p. ex. Coca-Cola).

Discutirem també l’atac neoliberal de l’agenda imperialista i els seus resultats i constatarem que hi ha una relació directa entre el militarisme violent i les polítiques de l’atur, la pobresa, la fam i l’explotació.

Es van fer les següents propostes per a lluitar contra les desaparicions:

- La formació d’una xarxa internacional de comunicació per a enfortir la solidaritat en contra de la política de les desaparicions, per a prevenir-les i per a organitzar accions simultànies en diferents països.

- La xifra de desaparecions conegudes a Turquia puja a 839. Tanmateix, després d’un examen detallat durant la nostra conferència, podem constatar la xifra de 1228. Aquesta situació, una vegada més, exigeix la formació d’una memòria social per a enfortir la comunicació i la coordinació entre associacions que treballen per als drets humans i en contra de les desaparicions. Per això cal formar comissions per a revelar la realitat i proveir justicía.

- És necessari formar una comissió investigadora per a trobar totes les fosses comunes i difondre aquesta realitat en totes les seves dimensions i lluitar per aquesta temàtica

- És necessari seguir el judici als policies acusats de l’assassinat del noi de 12 anys Ugur Kaymaz i del seu pare en Mardin-Kiziltepe i el judici als oficials de l’estat que perpretaron un atac amb bomba a la població civil de Semdinli i organitzar la lluita de les masses i una pressió massiva per a prevenir aquest tipus d’atacs.

- S’han de proveir els mitjans per a donar suport i rehabilitar als familiars traumatitzats dels desapareguts

- Cal lluitar per a trobar i jutjar als responsables de les desaparicions i morts en custodia policial, de les execucions extra-judicials i de les fosses comunes, així com eliminar les barreres legals que prevenen jutjar als responsables

- Com últim punt es va esmentar la importancía de reorganitzar als familiars dels desapareguts.

La Conferència va acabar amb una abraçada entusiasmada de tota la gent delegada internacional i dels familiars dels desapareguts de Turquia, exclamant “Mai més!”.

20 de maig del 2006 Diyarbakir

Comitè Internacional contra les Desaparicions (ICAD)

Associació de asistencía i solidaritat amb els familiars dels desapareguts (YAKAY-DER)


FOTOS DE LA CONFERÈNCIA

opening demonstration opening demonstration opening demonstration opening demonstration - the police planting 100 trees -  right: Pervin Buldan, chairperson yakay-der planting 100 trees - osman baydemir, mayor of diyarbakir planting 100 trees planting 100 trees planting 100 trees planting 100 trees planting 100 trees street life in diyarbakir street life in diyarbakir street life in diyarbakir conference conference conference - emine and meside ocak conference break conference finishing demonstration at grave of vedat aydin finishing demonstration at grave of vedat aydin finishing demonstration at grave of vedat aydin finishing demonstration at grave of vedat aydin finishing demonstration at grave of vedat aydin hasankeyf hasankeyf van lake - city of tatvan van lake street life in van street life in van van mountains van mountains van lake & mountains


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com