contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 6 de novembre de 2003 | esquerra anticapitalista
Espai Alternatiu defensa la legitimitat de la Proposta d’Ibarretxe i del dret de la societat basca a decidir el seu futur.

Declaració de l’Espai Alternatiu Confederal

Espai Alternatiu manifesta el seu ferm rebuig a l’agressiva campanya que des del govern, el poder judicial i la majoria de les forces polítiques i mitjans de comunicació d’àmbit estatal s’està desenvolupant contra la Proposta presentada pel govern basc. Així mateix, vol expressar el seu desacord amb les crítiques públiques que des de la direcció federal d’IU s’estan fent a l’actuació de Ezker Batua pel seu suport a la tramitació d’aquesta Proposta i la seua defensa del federalisme de lliure adhesió.

Com s’ha pogut comprovar al llarg dels 25 anys de vigència de la Constitució actual, aquesta no va donar satisfacció a la demanda de reconeixement en condicions d’igualtat de la realitat plurinacional existent a l’Estat i va xocar a més amb el rebuig majoritari d’una ciutadania basca que, malgrat els avanços que ha pogut aconseguir en el marc de l’Estatut de Gernika, segueix votant majoritàriament a formacions partidàries de redefinir les seves relacions amb els altres pobles de l’Estat espanyol i amb la Unió Europea. La política del govern del PP, dirigida a reconstruir un neocentralisme basat en l’afirmació d’una identitat nacional espanyola amb trets creixentment excloents, està qüestionant a més la relativa descentralització político-administrativa aconseguida fins ara, arribant fins i tot a amenaçar amb aplicar l’article 155 de la Constitució contra l’autogovern basc. Aquesta política és la que està trobant-se amb una oposició significativa no només a Euskadi sinó també a Catalunya, Galiza i altres Comunitats Autònomes, amb major raó quan va acompanyada de la constant criminalització de les veus favorables a una solució dialogada, com ha ocorregut en casos com la projecció de la pel·lícula "La pilota basca".

En aquestes condicions, la Proposta de nou Estatut Polític presentada per Ibarretxe expressa una demanda legítima a favor d’un nou model de relació amb l’Estat Espanyol que ha de ser sotmesa a debat parlamentari i ciutadà en la Comunitat Autònoma Basca per a ser posteriorment confirmada o no pel conjunt de la ciutadania d’aquesta Comunitat i negociar finalment l’acordat amb l’Estat espanyol. Espai Alternatiu, igual que EB, té les seves diferències polítiques amb aquesta Proposta, però no per això deixa de compartir el que li sembla fonamental en aquests moments: la legitimitat que assisteix al poble basc a l’hora d’establir amb l’Estat Espanyol i amb el conjunt d’Euskal Herria un nou marc de relacions sense restriccions de cap tipus, incloent el dret a constituir-se en estat independent. La Constitució, suposada garantia de les llibertats democràtiques, no pot ser utilitzada, com el fan el PP i els defensors de posicions tancades al diàleg, per a impedir l’exercici del dit dret. Si realment existissen traves constitucionals a la Proposta d’Ibarretxe- cosa que des del punt jurídic és dubtós -es faria imperativa la reforma de la Constitució en tots aquells punts que obstaculitzessen el seu desenvolupament.

Al participar Espai Alternatiu com corrent dintre d’IU, amb representació en els seus òrgans de direcció federals, volem manifestar a més que aquests criteris són els quals han presidit l’actuació de EB-IU, coincidint igualment amb les Resolucions de la V i VI Assemblea Federal d’IU i de les Assemblees de EB-IU sobre aquestes matèries.


A la mateixa secció:


Davant l’anunci de data i pregunta del referèndum


Marroc: solidaritat amb la mobilització popular del Rif


Solidaritat amb la vaga de fam dels i les palestines a les presons israelianes.


Macron president, l’ofensiva capitalista s’intensificarà. Construïm la resistència! Declaració de Philippe Poutou.


Manifest / Convocatòria Primera assemblea per un agrupament per a l’Assemblea Ciutadana de Podem País Valencià, Alcoi, 26 de febrer de 2017


Davant l’agressió masclista de l’empresari Manuel Muñoz a Teresa Rodríguez. Si toquen a una, ens toquen a totes!


La nostra solidaritat amb Teresa Rodríguez, el nostre odi de classe i feminista als agressors. Teresa denúncia agressió masclista per part d’un empresari


Catalunya: Per un partit-moviment contra l’austeritat


Feminisme per a viure millor, per a una vida lliure de violències masclistes


Els estudiants contra les revàlides, la LOMCE i un sistema elitista

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com