contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dijous 6 de novembre de 2003 | esquerra anticapitalista
Espai Alternatiu defensa la legitimitat de la Proposta d’Ibarretxe i del dret de la societat basca a decidir el seu futur.

Declaració de l’Espai Alternatiu Confederal

Espai Alternatiu manifesta el seu ferm rebuig a l’agressiva campanya que des del govern, el poder judicial i la majoria de les forces polítiques i mitjans de comunicació d’àmbit estatal s’està desenvolupant contra la Proposta presentada pel govern basc. Així mateix, vol expressar el seu desacord amb les crítiques públiques que des de la direcció federal d’IU s’estan fent a l’actuació de Ezker Batua pel seu suport a la tramitació d’aquesta Proposta i la seua defensa del federalisme de lliure adhesió.

Com s’ha pogut comprovar al llarg dels 25 anys de vigència de la Constitució actual, aquesta no va donar satisfacció a la demanda de reconeixement en condicions d’igualtat de la realitat plurinacional existent a l’Estat i va xocar a més amb el rebuig majoritari d’una ciutadania basca que, malgrat els avanços que ha pogut aconseguir en el marc de l’Estatut de Gernika, segueix votant majoritàriament a formacions partidàries de redefinir les seves relacions amb els altres pobles de l’Estat espanyol i amb la Unió Europea. La política del govern del PP, dirigida a reconstruir un neocentralisme basat en l’afirmació d’una identitat nacional espanyola amb trets creixentment excloents, està qüestionant a més la relativa descentralització político-administrativa aconseguida fins ara, arribant fins i tot a amenaçar amb aplicar l’article 155 de la Constitució contra l’autogovern basc. Aquesta política és la que està trobant-se amb una oposició significativa no només a Euskadi sinó també a Catalunya, Galiza i altres Comunitats Autònomes, amb major raó quan va acompanyada de la constant criminalització de les veus favorables a una solució dialogada, com ha ocorregut en casos com la projecció de la pel·lícula "La pilota basca".

En aquestes condicions, la Proposta de nou Estatut Polític presentada per Ibarretxe expressa una demanda legítima a favor d’un nou model de relació amb l’Estat Espanyol que ha de ser sotmesa a debat parlamentari i ciutadà en la Comunitat Autònoma Basca per a ser posteriorment confirmada o no pel conjunt de la ciutadania d’aquesta Comunitat i negociar finalment l’acordat amb l’Estat espanyol. Espai Alternatiu, igual que EB, té les seves diferències polítiques amb aquesta Proposta, però no per això deixa de compartir el que li sembla fonamental en aquests moments: la legitimitat que assisteix al poble basc a l’hora d’establir amb l’Estat Espanyol i amb el conjunt d’Euskal Herria un nou marc de relacions sense restriccions de cap tipus, incloent el dret a constituir-se en estat independent. La Constitució, suposada garantia de les llibertats democràtiques, no pot ser utilitzada, com el fan el PP i els defensors de posicions tancades al diàleg, per a impedir l’exercici del dit dret. Si realment existissen traves constitucionals a la Proposta d’Ibarretxe- cosa que des del punt jurídic és dubtós -es faria imperativa la reforma de la Constitució en tots aquells punts que obstaculitzessen el seu desenvolupament.

Al participar Espai Alternatiu com corrent dintre d’IU, amb representació en els seus òrgans de direcció federals, volem manifestar a més que aquests criteris són els quals han presidit l’actuació de EB-IU, coincidint igualment amb les Resolucions de la V i VI Assemblea Federal d’IU i de les Assemblees de EB-IU sobre aquestes matèries.


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com