contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dilluns 21 de novembre de 2005 | Revolta Global
Negociació de l’Estatut català: La dreta reaccionària cada volta més enfortida


El procés de negociació del projecte d’estatut, que ara entra en la fase de presentació d’esmenes, està complint amb les previsions més pessimistes. Mentre el PSOE i el propi Zapatero baixen en intenció de vot a totes les enquestes, la dreta reaccionària se sent cada vegada més enfortida i prepara nous actes al carrer en defensa de la Constitució i en contra de l’estatut.

Està clar que aquest ambient no fa més que incrementar la pressió sobre els negociadors del quatripartit, que encara confien en salvar el nucli dur de la proposta (la definició de Catalunya com a nació i el model de finançament, com expressava recentment el president Maragall), renunciant a altres aspectes, a partir de negociacions discretes que haurien de permetre acordar els punts més conflictius abans de final d’any.

També resulta evident que aquesta estratègia de negociació basada en el secretisme i en la renúncia a elements essencials no frenarà l’ofensiva de la dreta, que a més renovarà tota mena de teories conspiratives i no tindrà escrúpols per denunciar que s’està enganyant a la població de Catalunya.

Però mentre els negociadors es preparen per unes reunions discretes molt lluny de la mirada de la ciutadania, alguna cosa es comença a moure dins la societat catalana. Des dels sectors més diversos, que van des de sindicats i algunes associacions d’immigrants fins a plataformes culturals i en defensa de la llengua s’està arribant a la conclusió de que no n’hi ha prou amb pronunciaments i mocions (ni amb la tramesa de postals a La Moncloa), que cal defensar els drets nacionals i socials amb mobilitzacions massives i contundents, per contrarestar la pressió política i mediàtica que s’està exercint des de tots els àmbits de l’estat.

També alguna cosa s’està movent entre els sectors independentistes més radicals. Molts d’ells veuen com la denúncia indiscriminada (en nom de la unitat dels Països Catalans) dels processos de reforma estatutària (on entrarien el projecte del Principat i del País Valencià, i per què no, el Pla Ibarretxe) apart d’inoperant, resulta incomprensible per a la majoria de la gent. Per molt moderat que vulgui ser el projecte d’estatut presentat pel Parlament, resulta evident que la definició de Catalunya com a nació, la descentralització del poder judicial o dels serveis de la Seguretat Social, l’autonomia tributària i les relacions de bilateralitat que es reclamen estan sacsejant el sistema autonòmic actual i reobrint el debat sobre la plurinacionalitat de l’estat.

S’estan donant, per tant, les condicions per a una àmplia convergència de forces que impulsi la mobilització democràtica de la població. Els primers passos en aquesta direcció els estan donant les organitzacions que s’estan agrupant en la plataforma “Pel dret de decidir”. Evidentment el camí no serà gens fàcil. Les diferències de posicions sobre l’actual projecte poden semblar abismals, però es poden superar si tothom té clar que el que està en joc no són uns continguts concrets del nou estatut sinó el reconeixement de Catalunya com a nació, l’autoritat política del propi Parlament i la capacitat de decidir sobre qüestions elementals com l’educació, la sanitat, la llengua, els drets socials o l’estructura tributària.

Avui la lluita per l’autodeterminació i la sobirania passa per fer front amb totes les forces disponibles a l’ofensiva de la dreta i del nacionalisme espanyol excloent. i només a partir de la mobilització massiva de la ciutadania l’eventual fracàs del nou estatut podrà obrir pas al qüestionament de l’actual model constitucional.


A la mateixa secció:


El dilema de un pueblo de Kenia devastado por la sequía: deforestar o morir


Nada que hacer: el Ártico ya nunca volverá a congelarse


23 Conferencia de la convención marco de las Naciones Unidas sobre el clima acaba de terminar (COP23): de la brecha al precipicio


Alacant: Vecinos del Puerto exigen cese actividad graneles y al Consell que presione al Gobierno para naves cerradas.


Una implosión mayor y más rápida que en nuestras peores pesadillas


Advertencia de la Comunidad Científica Mundial a la Humanidad: Segundo Aviso


La política forestal y el deterioro climático, factores clave en los incendios de Galicia, Asturias, León y Portugal


Ciclones, cambio climático y especulación inmobiliaria: el caso Harvey


Antropoceno, capitalismo fósil, capitalismo verde, ecosocialismo: ¿Dónde está la salida?


La Conselleria de Mediambient incumple sus propios programas de inspección

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com