contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
divendres 7 d’octubre de 2005 | Revolta Global
Ni un pas enrere!, ni una sola retallada en el nou estatut! Defensem la sobirania democràtica del parlament de Catalunya!

Declaració de Revolta Global
Revolta Global

1.- L’anomenada "Via Catalana" de la reforma estatutària ha finalitzat la primera etapa en aprovar pel Plenari del Parlament de Catalunya la "proposició de Llei orgànica pel qual s’estableix un nou Estatut d’autonomia", amb el vot favorable del 89% dels diputats/es. Més enllà de les crítiques al mètode, als riscos evidents de la via emprada, o de les insuficiències, autocensures, i aspectes negatius del seu contingut, aquesta proposició de llei, que suposa un avanç moderat en l’autogovern i en el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat, és resultat de la voluntat sobirana del Parlament de Catalunya. Per tant, durant el seu tràmit i debat al Congrés de Diputats, i independentment de les opinions que es manifestin, no és possible cap altra postura democràtica que la de respectar la decisió sobirana del Parlament de Catalunya votant a favor de la seva aprovació.

2.- La nova etapa que s’obre amb el debat i negociació de la proposició de nou estatut al Congrés de diputats, posarà a prova el tarannà democràtic del govern Zapatero i la capacitat del vigent model d’Estat i de les seves institucions per a digerir els canvis que es proposen, així com la fermesa, coratge i unitat dels qui subscriuen el nou estatut.

En aquest sentit el clima polític que s’ha desencadenat en l’Estat espanyol després de la decisió del Parlament de Catalunya el passat 30 de setembre confirma els temors dels que hem advertit sobre el risc de sotmetre el canvi estatutari a la voluntat del Parlament de l’Estat espanyol, on són majoria les forces centralistes de divers tipus i a més conten amb una Constitució que a apart de no reconèixer el dret democràtic a l’autodeterminació, blinda l’actual model d’Estat enfront de les legítimes aspiracions democràtiques de les nacions que el componen.

Davant els discursos histèrics de la dreta post-franquista, plens de mentides i exageracions, i dels pronunciaments amenaçadors dels diferents barons del PSOE que es neguen a reconèixer a Catalunya com nació i afilen els ganivets per a mutilar i desfigurar el moderat projecte de nou estatut, solament és possible la mobilització de tots els/les ciutadans/es de Catalunya i del conjunt de l’Estat amb conviccions democràtiques en defensa de l’aprovació sense alteracions del nou estatut per les Corts.

En aquest sentit, l’anunci dels dirigents del PSC que tornaran a presentar al Parlament espanyol les esmenes que van retirar en el tràmit de la proposició de llei a Catalunya, és una burla al Parlament i una maniobra divisionista que ha de ser rebutjada sense dilació.

3.- Es fa evident que el caràcter moderat del nou Estatut, les seves insuficiències i autocensures, la seva "constitucionalització" després del dictamen del Consell Consultiu, ple de renúncies, en primer lloc del dret d’autodeterminació (l’esment eufemística en el preàmbul no té la més mínima força jurídica), no ha servit per a desarmar l’agressivitat dels guardians del centralisme espanyol, però sí ha provocat el desconcert, la frustració, i la falta d’il·lusió en aquells sectors de la ciutadania i de la classe treballadora particularment motivats en la defensa dels drets nacionals, i/o dels drets cívics i socials.

En efecte, el títol relatiu als drets cívics, socials i laborals, si bé conté alguns avanços en els drets de “tercera generació”, aquests es troben formulats en termes molt generals i gairebé sempre remetent-se a les lleis, i no es concreten els mitjans i garanties per a fer-los efectius (p. ex. que facilitin eliminar la precarietat laboral), a diferència del tractament d’altres matèries que si es detallen i garanteixen. No estableix plens drets per als i les immigrants, però sí la competència per a “executar la legislació estatal i europea” en matèria d’ocupació d’estrangers i exigeix codeterminar “el nom, lloc d’origen i la capacitació professional del contingent de persones immigrants a Catalunya”. Finalment, es socava el caràcter laic de l’educació pública en introduir el “dret a la formació religiosa als centres públics”, cedint d’aquesta manera a les exigències de CIU per a obtenir el seu suport.

Per altra banda, la formulació del finançament, no compromet ni garanteix una política econòmica i social justa, redistributiva i solidària a Catalunya, que impedeixi les privatitzacions dels serveis públics bàsics i que, al contrari, faciliti la seva recuperació, enfortiment i extensió, que ajudi a contrarestar i penalitzar els processos i decisions de deslocalització empresarial, que permeti desmantellar la indústria nuclear i finançar les alternatives energètiques renovables, en definitiva que permeti pagar els drets socials que es declaren en el nou Estatut, etc. A més, l’absència de qualsevol referència a la progressivitat del sistema impositiu i a l’objectiu d’harmonitzar-lo a l’alça amb la resta de l’Estat i dels països més avançats socialment d’Europa permet que segueixi endavant la pràctica del dúmping fiscal amb rebaixes fiscals a empreses i societats, i afebleix encara més, el precari finançament dels serveis públics.

4.- Tampoc el procediment per a l’elaboració del Nou Estatut ha servit per a entusiasmar i estimular la participació de la ciutadania. En efecte, la proposta de nou Estatut ha estat elaborat fonamentalment pels buròcrates i tècnics dels partits amb representació parlamentària, en un estira i afluixa que ha durat més d’any i mig. El dèficit de transparència i participació ciutadana en aquest procés d’elaboració ha provocat l’avorriment general, i la desconfiança de la ciutadania. Sens dubte, el mètode triat per al treball d’elaboració de l’Estatut responia a un esquema prèviament decidit: evitar un procés realment participatiu, un debat obert, que mobilitzés la ciutadania i que hauria donat lloc a un projecte de Estatut molt més ambiciós en tots els aspectes, en el qual hauria figurat el dret d’autodeterminació amb ple valor jurídic.

5.- Els ciutadans/as, la classe treballadora de Catalunya hem de mobilitzar-nos per a exigir que el Congrés de diputats/as respecti la sobirania del Parlament de Catalunya, i que per tant aprovi sense retallades el Nou Estatut, sense per això renunciar a posteriors avanços en el ple autogovern i en el reconeixement i exercici del dret d’autodeterminació.

No hi ha temps a perdre. Les organitzacions polítiques i socials de Catalunya hem de confluir per a impulsar una mobilització continuada, per a estar vigilants, i exigir que no s’acceptin retallades, ni es donin passos endarrere.

L’Espanya negra que gela el cor, i els fanàtics del centralisme han de saber que, si desnaturalitzen aquest modest "Nou Estatut", si atempten una vegada més contra la sobirania democràtica de Catalunya, a més d’aguditzar la crisi del model d’Estat i de mostrar la veritable naturalesa de la Constitució espanyola, es trobaran amb el ferm rebuig de la ciutadania i de la classe treballadora de Catalunya.

Si fracassés el Nou Estatut, caldria impulsar un ampli debat i mobilització social per a caminar amb decisió cap a l’objectiu del ple autogovern, el respecte de la sobirania de Catalunya, i l’exercici del dret d’autodeterminació, que permetin desenvolupar una Catalunya democràtica, igualitària, i solidària amb la resta de pobles de l’Estat, del Mediterrani i del món.

Cridem als pobles de l’Estat espanyol a expressar la seva solidaritat amb el poble de Catalunya en la defensa dels seus drets democràtics.

7 d’octubre de 2005

Revolta Global és una organització confederada amb Espai Alternatiu

+ Info:

El debat sobre l’Estatut de Catalunya obre una crisi política: Ara, toca preparar-se per a sortir al carrer. Lluís Rabell


A la mateixa secció:


Comunicat d’Anticapitalistes de Catalunya davant les eleccions del 21D


Ante la situación en Catalunya


Defensem la República Catalana i obrim el Procés Constituent


Desobeïm el 155


Per un procés constituent popular a Catalunya


Crida de la IV Internacional per Catalunya. Donem suport a la lluita del poble català.


Va de democràcia: Activistes valencians promouen un manifest en defensa del referèndum català


Declaración de la IV Internacional sobre los acontecimientos en curso en Catalunya


Desobeïm el Règim, construïm República. Des d’Anticapitalistes demanem el vot pel Sí en el referèndum de l’1 d’octubre.


Comunicado de Anticapitalistas en defensa del referendum en Catalunya

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com