contacte: anticapitalistes@anticapitalistes.net

  

Anticapitalistes
  
dimecres 15 d’octubre de 2003 | Pep Juárez (Secretari general de CGT-BALEARS)
Fòrum social de Mallorca versus Foro de Formentor


La celebració del I Fòrum Social de Mallorca, el proper cap de setmana, suposa una fita històrica per als moviments socials de les Illes Balears. Amb les eines del debat democràtic i la participació, l’objectiu de fer realitat una altra Mallorca, possible i desitjada, es troba una passa més a prop. Amb l’experiència de la participació en les tres edicions del Fòrum Social Mundial celebrat a Porto Alegre (Brasil) i de la lluita quotidiana, els militants socials de Mallorca, membres actius de diverses entitats socials, aconseguiran fer realitat a la nostra Illa, amb esforç i entusiasme, la celebració del primer FSMa.

La descentralització del debat, decidida a Porto Alegre, amb la realització de fòrums locals o regionals, sembla la passa necessària per aconseguir allò de "pensar globalment, actuar localment". Per això, els quatre eixos del FSMa. ( "Diàleg intercultural i migracions", "Conflictes, militarisme i cultura de la Pau", "Desenvolupament i drets econòmics, socials i ambientals" i "La ciutadania en la construcció de la societat democràtica que volem") suposen un avanç cap a la globalització social, partint de la realitat social de Mallorca i de les Illes Balears.

És possible una altra Mallorca? Ho és, amb la condició que els ciutadans i ciutadanes de la nostra Illa la vulguin i facin per aconseguir-la. Ja sabem quina és la recepta del model econòmic i social que avui comanda: la depredació a tots els nivells. Davant de tot això, només la societat civil té capacitat de proposta alternativa i de construcció d’aquest món i aquesta altra Mallorca possibles.

En efecte, les problemàtiques de la immigració; de la precarietat social i laboral; de la convivència i de la cultura de la pau en la nostra societat, i també dels impactes mediambientals i la sostenibilitat, estaran presents en el Fòrum Social de Mallorca. I, com a objectiu transversal de tot el debat, el model de participació democràtica de la ciutadania, en un temps on cada dia tenim exemples de com la democràcia representativa formal, sense la participació ciutadana, pot esdevenir en un autèntic frau.

Paral·lelament, i quasi d’amagat, se’ns anuncia una altra edició de l’anomenat "Foro de Formentor", aparador mediàtic on "las gentes de bién" solen reunir-se per rentar-li la cara a les polítiques oficials, amb "nota de color" inclosa, tipus invitació a Arafat o cosa semblant. A què es dedicaran enguany? A mostrar-nos com han democratitzat Iraq, com estan democratitzant Palestina? Faran qualque cosa més que fer-se la foto, gaudir bona taula i fer turisme a càrrec de REPSOL-YPF?

Aquest cap de setmana, alhora que la política oficial es citi a l’hotel de Formentor, amb tot el carrusel de polítics, especuladors i altres personatges vips, a l’edifici Jovellanos de la UIB les organitzacions socials de la nostra Illa aplegaran esforços, de manera generosa, en la construcció d’una altra Mallorca. Un diàleg sense dogmatismes, amb les coincidències i les discrepàncies que, en definitiva, formen part indisoluble del debat democràtic. I amb una forta vocació d’integrar a la nostra societat civil dins el debat social global, oposat decididament als desastres creixents de la globalització econòmica neoliberal.

Per tot això, amb il·lusió i esperança, desitjam que el FSMa. sigui un èxit rotund per als moviments socials, una decidida passa cap al nostre futur, el dels ciutadans.


A la mateixa secció:


Otra vez quieren que olvidemos el origen de este terrorismo


Malos tiempos para el antimilitarismo


Beethoven al G-20 i disturbis a Hamburg


Miles de personas se manifiestan contra el CETA en Madrid


El CETA destruirá puestos de trabajo (diga la Comisión Europea lo que diga)


Siria: El aventurerismo militar de Trump y sus implicaciones


Màxima tensió militar: què pot anar malament aquest dissabte a Corea?


Estados Unidos lanza la “madre de todas las bombas” sobre Afganistán


La Campaña No al TTIP, CETA TiSA convoca movilizaciones para el próximo sábado 21 de enero en más de veinte ciudades


Cuando creías que los acuerdos comerciales no podrían empeorar más, aparece Wall Street

Creative Commons License Esta obra est� bajo una licencia de Creative Commons by: miquel garcia -- esranxer@gmail.com